Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 36 от 239 ПърваПърва ... 2634353637384686136 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 351 до 360 от общо 2387
    Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Днес прегледах 5-6 кошера на които съм махал маточници.Оказа се че ,няколко са се отказали,на другите майките продължават да снасят в маточните чашки,но странното е ,че в два от тях намерих пригризани отстрани запечатани маточници,което нямам представа как да го тълкувам.

Потребител
    Регистриран
    14.04.2011
    Пчеларски район
    с.Вълчитрън, общ. Порд
    Новоизлюпена майка която е ликвидирала останалите. Първата излязла унищожава всички останали.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
    Днес прегледах 5-6 кошера на които съм махал маточници.Оказа се че ,няколко са се отказали,на другите майките продължават да снасят в маточните чашки,но странното е ,че в два от тях намерих пригризани отстрани запечатани маточници,което нямам представа как да го тълкувам.
    Докато продължава цъфтежа на рапицата естествено инстинктът за събиране и запасяване с храна е по силен от роевия нагон истинското роене ще започне когато приключи рапицата освен ако веднага не цъфне акацията ако я има.Но тези семейства дето прегризват маточниците все още не са готови за роене но свършили пашата те ще са готови веднага да бягат.Разширяване максимално с рамки за градеж отваряне на дъна ,отваряне на прелки колкото е възможно вадене на меда бързо и ако няма главна паша хранене редовно това може да се направи за да не роят масово семействата .И да знаете изпаднало в роево състояние семейство е чудесно семейство отглеждач за производтво на майки независимо по какъв начин работите.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Радо,много професионално работиш.Влизай когато можеш,и по често.Моите поздрави.В кои район си.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Съгласен съм с Радо,че роевите семейства са отлични отглеждачи.Преди два дни придадох на такова семейство 26 личинки.Днес видях че са захранили всичките без пропуск.
    Иначе покрай последните няколко хубави дни,пчелите като че ли ще се откажат от роенето.Работят много здраво,но да не казвам голяма дума.След акацията задължително ще направя по една отводка на три рамки от всяко силно семейство,понеже до слънчогледа друга паша нямам.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    От 50-тина кошера 12-13 тръгнали да се роят. Някои успях да стръскам и да им сложа по три рамки за градеж, но времето много захладня и на останалите само изчистих маточниците. Като се постопли ще ги мисля пак. Сага се надявам на акацията да спрат да мислят за роене.

Потребител
    Регистриран
    27.12.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Докато продължава цъфтежа на рапицата естествено инстинктът за събиране и запасяване с храна е по силен от роевия нагон истинското роене ще започне когато приключи рапицата освен ако веднага не цъфне акацията ако я има.Но тези семейства дето прегризват маточниците все още не са готови за роене но свършили пашата те ще са готови веднага да бягат.Разширяване максимално с рамки за градеж отваряне на дъна ,отваряне на прелки колкото е възможно вадене на меда бързо и ако няма главна паша хранене редовно това може да се направи за да не роят масово семействата .И да знаете изпаднало в роево състояние семейство е чудесно семейство отглеждач за производтво на майки независимо по какъв начин работите.
    Радо, пишеш,че семейство, изпаднало в роево състояние е чудесен отглеждач. Въпросът ми е може ли такова семейство първо да се осироти, второ - да се използва като стартер и 24 часа след подаване на личинките да се превърне в отглеждач като му се подаде една рамка с прясно пило?

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Семейството не се осиротява ,а се слага ханеманова решетка като майката се слага в първия корпус слагаш решетката след това аз слагам магазин с празни рамки и няколко за градеж и след това корпуса където ще се сложи рамката с маточните чашки .Ако сложиш рамката с маточниците до рамка с открито пило може да избегнеш стартера и храниш всеки ден .

Потребител
    Регистриран
    27.12.2013
    Пчеларски район
    Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Семейството не се осиротява ,а се слага ханеманова решетка като майката се слага в първия корпус слагаш решетката след това аз слагам магазин с празни рамки и няколко за градеж и след това корпуса където ще се сложи рамката с маточните чашки .Ако сложиш рамката с маточниците до рамка с открито пило може да избегнеш стартера и храниш всеки ден .
    Благодаря много! Работя с дадан блат 12 рамки и молбата ми е ако имате вариант за тази система да споделите, тъй като за корпусната не съм сигурен, че го разбирам напълно.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от ГАЛДИМ Виж публикацията
    Радо, пишеш,че семейство, изпаднало в роево състояние е чудесен отглеждач. Въпросът ми е може ли такова семейство първо да се осироти, второ - да се използва като стартер и 24 часа след подаване на личинките да се превърне в отглеждач като му се подаде една рамка с прясно пило?

Ами това е бил предпочитаният метод на покойния брат Адам.
    Когато семейството изпадне в роево (в неговия случай- умишлено - две седмици преди това две силни семейства се обединяват в едно -всичкото запечатано пило -в едното, останалото в другото), майката се отстранява заедно със всичкото открито пило, маточниците се разрушават. След три дни пак се преглежда за маточници и се поставят ларвите. Стартер не е нужен. На такова семейство той е поставял двойно повече маточници за отглеждане - 60 маточника. На филмчето за него се вижда точно това.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Страница 36 от 239 ПърваПърва ... 2634353637384686136 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •