"Човек е щастлив, когато е отпратил миналото, забравил злобата, не чака от никой нищо...
Колеги днеска виждам нещо което ми направи впечатление на пчелина. Кажете според вас може ли да се говори за майска болест. Намерих десетина купчинки с пчели с по 8-10 пчели в купчинка. При натиск излиза огромно количество прилачащо на неусвоен прашец. Тази година ми е втора с рапица и не съм виждал подобно нещо до сега.
Въртим, ама не центрофуги, а рамки с маточници из рацете. Ужас. http://dnes.dir.bg/news/dazhd-progno...-16582369?nt=4
При мен ми трябват 3-4 дена и ще напълнят корпусите.Разбира се най-силните семейства
Относно маточниците,ами все още се държат и не се изпаднали в това състояние.
Хубаво време за избор на майки.
И при мен така. Добре, че около Бургас не валя много. Надявам се по празниците да оцапаме вече центрофугите. Април успях да сменя 5-6 майки от самосменни маточници на един расов кошер и да направя 2 отводки. Даже 3 вече проснесоха.Никога не е било това толкова рано. Успех!!!
Здравейте,
днес бях при пчелите. Направих си отводки от почти всички кошери. Чакам слънчогледът вече. Но положението с агресията на пчелите си е сериозно. И честно казано повече си го отнесох, като си вършех работата из двора, отколкото като ги отвеждах. Почти е невъзможно да се работи в градината. От 1 седмица е така. Но пуста й рапица, дето толкова я обичат и това студено време вечер и... това е резултатът. А при вас как е? Моите налитат здраво на мен и моите хора вкъщи. Дано скоро се кротнат!
При мен около 50 процента са испаднали в роево състояние,като семействата имат градеж и майките не са спрели да снасят,но уви.Както каза колегата Rosty въртим рамки с маточници вместо с мед.За няколкото хубави дни по рано силните семейства напълниха по над половин магазин с мед,но до там.Лошото е ,че доста майки са осеменявали и в магазините,особенно първите кошери на които сложих магазини през първата деседневка на април.Засега махам маточници,но ако нешата не се оправят до десетина дни ще се наложи да правя отводки по рано от плануваното.
Толкова народ търси ранни майки.Сега е момента.
15 кошера извадени е равно на 5 тенекии мед,това е за днес от мен.
Но има нападение пчелите настървени жилят много,рапица има,но явно гадното време си казва думата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))