Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Автоматично зареждане на захарен сироп?

Гласували
80. Не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

40 50.00%
  • Не

24 30.00%
  • Зависи от цената

16 20.00%
Резултати от 1 до 10 от общо 40

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    И
    Една идея до tsc1. Тази година се запалих по вътрешните хранилки обаче имат един сериозен недостатък, че не може да се подхранва в по-студено време например като днес. Трябва да се отваря капака а пчелите се лошеят а храненето е необходимо най-вече в такива дни. Искам да измисля нещо като контейнер който да се закача на гърба на кошера и да се прелива във вътрешната хранилка без да се отваря капака, като проблемите са два. Как да влиза сиропа в кошера и то така че да е без значение на коя позиция е сложена хранилката. Защото на всеки кошер ще е на различно място в зависимост от силата на кошера.
    Пимерно в миещите прахосмукачки има контейнер за вода който се пълни отделно и като се сложи в прахосмукачката натиска нещо като клапа и тогава водата се източва. Подобно нещо има и в хоби кафемашините.

П.С.
    Моето лично мнение е че не се нуждаем толкова от дозирано подхранване отколко от улеснено такова, без отваряне на капаци, хранилки, вдигане на лейки, туби и прочее.
    Точно това е и нашата идея - да се намали ходенето и хамалогията по отварянето на многото кошери, да не се дразнят пчелите и да се нарушава микроклимата в кошера, особено в ранната пролет. Наливаш един път в седмицата и без да отваряш кошера стартираш процеса. После работата се поема от автоматиката.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Снимката на хранилката, публикувана по-горе, е ПОДВЕЖДАЩА !!! Тази хранилка няма да си изпълнява предназначението. Аз също си купих такива хранилки за проба, но в тях имаше не по 2, а по 4 плъзгача. Двата са от страната на входа на пчелите, а другите два са от страната на сиропа. Идеята е да се ограничи достъпа на пчели през входа, но също така трябва да се ограничи и ПЛОЩТА НА ДОСТЪПНИЯ ЗА ЯДЕНЕ СИРОП. В хранилката на снимката двата вътрешни плъзгача липсват, което означава, че пчелите имат достъп до ЦЯЛАТА ПЛОЩ НА СИРОПА. Вярно е, че ще се блъскат на вратата, но после имат на разположение огромна площ, на която едновременно могат да се наредят 200 пчели. Ако се поставят и вторите клапи, тогава достъп до сиропа ще имат само 5-6 пчели, а другите ще чакат вън на опашка.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    .... Ако се поставят и вторите клапи, тогава достъп до сиропа ще имат само 5-6 пчели, а другите ще чакат вън на опашка.
    Знаеш ли колко човека съм вадил от паднал на буферите асансьор, в който на видно място стои надпис: "макс 6 лица"?
    14! Цяла сватба во главе с булката!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Наблюдател
    Регистриран
    30.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Снимката на хранилката, публикувана по-горе, е ПОДВЕЖДАЩА !!! Тази хранилка няма да си изпълнява предназначението. Аз също си купих такива хранилки за проба, но в тях имаше не по 2, а по 4 плъзгача. Двата са от страната на входа на пчелите, а другите два са от страната на сиропа. Идеята е да се ограничи достъпа на пчели през входа, но също така трябва да се ограничи и ПЛОЩТА НА ДОСТЪПНИЯ ЗА ЯДЕНЕ СИРОП. В хранилката на снимката двата вътрешни плъзгача липсват, което означава, че пчелите имат достъп до ЦЯЛАТА ПЛОЩ НА СИРОПА. Вярно е, че ще се блъскат на вратата, но после имат на разположение огромна площ, на която едновременно могат да се наредят 200 пчели. Ако се поставят и вторите клапи, тогава достъп до сиропа ще имат само 5-6 пчели, а другите ще чакат вън на опашка.

Да, г-н Матеев е прав! Извинявам се за подвеждането, на снимката са само двете клапи. Другите две, които трябва да успоредни на тях и да се намират между зелената и прозрачната преграда липсват. Недоглеждане от моя страна, след празниците ще пусна коректни снимки.

Наблюдател
    Регистриран
    30.09.2010
    Привет колеги,
    изпращам обещаните коректни снимки на хранилката.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри photo 1.jpg‎   photo 2.jpg‎   photo 3.jpg‎   photo 4.jpg‎  

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Alex,
    Мина много време от последния пост в темата. Аз съм си купил 30 хранилки от друг модел, но искам за проба да им направя ограничители като на твоята хранилка. Интересува ме само как стои въпроса със заклейването на ограничителите, особено на тези, които регулират преминаването на пчелите. Има ли го (заклейването), няма ли го и ако има - колко, може ли да се почиства?

Наблюдател
    Регистриран
    30.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Stefanbg Виж публикацията
    Alex,
    Мина много време от последния пост в темата. Аз съм си купил 30 хранилки от друг модел, но искам за проба да им направя ограничители като на твоята хранилка. Интересува ме само как стои въпроса със заклейването на ограничителите, особено на тези, които регулират преминаването на пчелите. Има ли го (заклейването), няма ли го и ако има - колко, може ли да се почиства?
    Привет Stefanbg,
    Извинявам се за късния отговор, но ме подгони службата, после отпуск и то времето си мина. Та на въпроса ти - разбира се, че пчелите заклейват клапите които ограничават преминаването им към сиропа и ще пусна две снимки за да прецениш количеството на прополиса. А колкото до почистването им - не се налагало да го правя, защото клапите съм ги фиксирал с тиксо отгоре и не ги местя.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Когато се купувах от този тип от магазина на Котларски той ме предупреди, след като ги настроя да ги "лепна" фиксирам с тиксо.
    Не съм ги ползвал все още.

Поздрави, Г. Георгиев

Автор
    Регистриран
    28.02.2011
    Благодаря за отговора!
    Значи ще трябва да взема някакви мерки, за да може да се разглобяват, без да се чупят.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •