Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 14 от 81 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 131 до 140 от общо 807
    ANIBAL
    Guest
    Ами мисля,че е по-добре да им поставиш празни изрязани.Защото това изрязване е трудоемко и нали има телове тези рамки.Ще ти пречат.По-добре да си подготвен и когато ги заложат вече.Или както Скутелатор ти предложи - да изградят половинки и парчетосани основи.Така ще е май възможно и лесно.

Ако има вече заложени роеви маточници, защо ще изрязваш тях, а ще принуждаваш пчелите да правят нови. Едва ли искаш да произведеш десетки майки, че да го правиш.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от Aleksey
    Решил съм да си произведа роеви маточници и се чудя дали ще се получи ако изрежа няколко рамки по 3-4 см.вертикално до страничните летви.Целта на изрязването е да се осигури пространство за маточниците.Та питането ми е дали ще заложат маточници точно там ако изрязването стане в подходящ момет
    Аз пък правя така. Когато монтирам нова основа винаги изрязвам 10 мм навътре към основата. На 2/3 от долу нагоре и от двете страни. Там спокойно си залагат маточниците. Не, че залагат само там де. 3-4 см ми се вижда доста голямо разстояние.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от yuri
    Ако има вече заложени роеви маточници, защо ще изрязваш тях, а ще принуждаваш пчелите да правят нови. Едва ли искаш да произведеш десетки майки, че да го правиш.
    Юрка прав си не ми трябват десетки майки.Мисля си,че след като семейството изпадне в роево състояние,майката почти преустановява снасянето от което следва по едри яйца.Предполагам че ако този период в който майката е намалила снасянето се удължи с една седмица яйцата ще са още по едри.Затова смятам да премахна първите маточници.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Е да ама те ще бързат да заложат на вече снесени яйца, а не на тези, които ще снесе след седмица.
    Единствения начин е да я ограничиш с някакъв вид решетка, а другите нови маточници да продължаваш да събаряш, но си мисля, че с тия манипулации може да се получи стресиране на майката и накрая да стане едно нищо.
    Все пак успех!

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Предполагам че ако този период в който майката е намалила снасянето се удължи с една седмица яйцата ще са още по едри.Затова смятам да премахна първите маточници.
    И колко по големи да станат? И какво ще се получи като са по големи?
    Предимно първите маточници се премахват-това всеки го знае.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis
    Предполагам че ако този период в който майката е намалила снасянето се удължи с една седмица яйцата ще са още по едри.Затова смятам да премахна първите маточници.
    И колко по големи да станат? И какво ще се получи като са по големи?
    Предимно първите маточници се премахват-това всеки го знае.
    Говорим за роеви маточници а не за свищеви.До колкото съм чел,от по едри яйца се раждат по едри майки с отлични качества.Тепърва ми предстои да разбера дали е вярно.

ANIBAL
    Guest
    Алексей,само не знам как ще премериш тези яйца .Иначе само по догадки не е работа.Нужно е проверка.Дали наистина яйцата са по-големи.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от kosta zhelev
    Алексей,само не знам как ще премериш тези яйца .Иначе само по догадки не е работа.Нужно е проверка.Дали наистина яйцата са по-големи.
    Така пише.Едри яйца-едри майки.Хората са проверили не е необходимо и аз да проверявам просто им се доверявам.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Едри яйца-едри майки.
    Не винаги едрите майки са качествени.

Страница 14 от 81 ПърваПърва ... 412131415162464 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •