Хм хубаво си представяме хода на еволюцията,ама ние сме само една част от природата,а не самата природа.
Борбата със вароа - противолоположно на мнението на Скутелатор,аз ще ви кажа,че борбата със вароа всъщност се подценява и пренебрегва при това с фатални последици ...... примери няма да давам,за това си има отделна тема,но във тази .....
Аз съм работил със строителна рамка - работил съм и без нея .... за разлики във медодобива не ми се говори,това да го разясняват теоретиците,за мен това са несериозни твърдения.
Но от тази година,задължително ще прилагам и този метод във борбата със вароа.Всички писали в темата сме единодушни (поне така заключвам аз) поне за едно нещо - строителната рамка е идеален капан за акарите т.е.при всички положения със изрязването на тази пита,намаляме количеството на акари във семейството.
Въпроса обаче е друг и точно за това колегата valaz се чувства объркан,а именно - бяга се от едната крайност т.е.постоянната употреба на такава рамка,във другата при която изобщо отричаме ползата и не работим със такава рамка.
За мен и двата метода са грешни - лекомислено е да се приема като незначителен фактор при борбата с вароа употребата на СР и изобщо не е необходимо през целия активен сезон да ползвам такава рамка т.е.има и тука един оптимум,един баланс,който трябва да се търси и аз не казвам кое как да стане,защото сам не знам,но имам начертан план как да работя със СР.
п.п.относно търтейте - и за мое учудване все още има хора,които ползват СР за борба срещу търтейте...... за такива хора не знам какво да кажа и какво да приказвам със тях,освен да им препоръчам да почетат повечко и сами да си направят някой друг експеримент.
п.п.2 и пак да кажа :D - не подценявайте изобщо влиянието на вароа и борбата срещу него,природата може би знае по-добре от нас .......... и може би знае,че ако не се намесим дисбаланса ще стане фатален?!