Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 147
    Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Хм хубаво си представяме хода на еволюцията,ама ние сме само една част от природата,а не самата природа.

Борбата със вароа - противолоположно на мнението на Скутелатор,аз ще ви кажа,че борбата със вароа всъщност се подценява и пренебрегва при това с фатални последици ...... примери няма да давам,за това си има отделна тема,но във тази .....

Аз съм работил със строителна рамка - работил съм и без нея .... за разлики във медодобива не ми се говори,това да го разясняват теоретиците,за мен това са несериозни твърдения.

Но от тази година,задължително ще прилагам и този метод във борбата със вароа.Всички писали в темата сме единодушни (поне така заключвам аз) поне за едно нещо - строителната рамка е идеален капан за акарите т.е.при всички положения със изрязването на тази пита,намаляме количеството на акари във семейството.

Въпроса обаче е друг и точно за това колегата valaz се чувства объркан,а именно - бяга се от едната крайност т.е.постоянната употреба на такава рамка,във другата при която изобщо отричаме ползата и не работим със такава рамка.

За мен и двата метода са грешни - лекомислено е да се приема като незначителен фактор при борбата с вароа употребата на СР и изобщо не е необходимо през целия активен сезон да ползвам такава рамка т.е.има и тука един оптимум,един баланс,който трябва да се търси и аз не казвам кое как да стане,защото сам не знам,но имам начертан план как да работя със СР.

п.п.относно търтейте - и за мое учудване все още има хора,които ползват СР за борба срещу търтейте ...... за такива хора не знам какво да кажа и какво да приказвам със тях,освен да им препоръчам да почетат повечко и сами да си направят някой друг експеримент.

п.п.2 и пак да кажа :D - не подценявайте изобщо влиянието на вароа и борбата срещу него,природата може би знае по-добре от нас .......... и може би знае,че ако не се намесим дисбаланса ще стане фатален?!

ANIBAL
    Guest
    Колега,Валаз!
    Строителната рамка е отдушник,ако щеш.Няма причина за тревоги ,ако тя присъства.Даже е необходима.Но както споменах Вароа е само една от причините.Там в хралупата няма строителна рамка,но има подпитово пространство,което пчелите застрояват.И те постоянно променят това.Мисля,че добива на восък е също силен стимул да се ползва тя.Едва ли може да се представи аргумент,да не бъде използвана тази рамка.Да чуя твоето лично мнение по въпроса,ако обичаш.И нека бъде аргументирано колега.Искам да разбера мотива, който те води.

За мен ползването на строителна рамка е оправдано само и единствено, като биологичен метод за борба с Вароа. И то максимум изрязване само на 2 поколения търтеево пило. При всички други случаи, мисля, че полза няма да има. А това за намаляването на търтеите с цел повишаване на добива са откровенни глупости.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Изрязвайки търтеевото пило от строителната рамка, унищожаваме най-качествените търтеи. За оплождането на майките остават по-второкачествените търтеи, отгледани в работнически килийки. Но пък изрязвайки търтеевото пило, водим борба с акара. Според някои автори, увеличаването на количеството на търтеите в кошера предразполага семейството към роене. За да не изпадаме в крайности, предполагам че би било добре да оставим да се излюпи едно поколение търтеи от строителната рамка, а другите да изрязваме. Чудя се, дали да оставя първото поколение търтеи, или някое от следващите? Или да не си правя подобни експерименти и да режа всичкото търтеево пило, както пише по книгите?

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от valaz
    Изрязвайки търтеевото пило от строителната рамка, унищожаваме най-качествените търтеи. За оплождането на майките остават по-второкачествените търтеи, отгледани в работнически килийки. Но пък изрязвайки търтеевото пило, водим борба с акара. Според някои автори, увеличаването на количеството на търтеите в кошера предразполага семейството към роене. За да не изпадаме в крайности, предполагам че би било добре да оставим да се излюпи едно поколение търтеи от строителната рамка, а другите да изрязваме. Чудя се, дали да оставя първото поколение търтеи, или някое от следващите? Или да не си правя подобни експерименти и да режа всичкото търтеево пило, както пише по книгите?
    Колега, незнам какво пише по книгите, но знам че търтей не се излюпват в" работнически килии"! Откъде го измисли това???

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Когато майката снесе неоплодено яйце в работническа килийка се получава слаботелесен търтей. Пчелите надграждат капачетата по характерен за това пило начин,както при търтовъчните семейства.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Така е когато се работи с качествени пити, тогава надграждат доста повече килийката и майката снася яйца за търтеи. Теези килийки стърчат като кули на питата. В събота ги видях с очите си. Колкото и да не ни се иска да имаме търтиево пило, пчелите си отглеждат някакъв процент. А колкото до изрязването на търтиевото пило от строителната рамка, това трябва да се прави след запечатването му, ако това е свързано с борба с вароатозата.

ANIBAL
    Guest
    Здравейте,колеги!
    Сега, моето мнение.Сигурно сте забелязали,че пчелите имат пити с известен процент търтееви килийки.Да, когато търтеите се увеличат, може да се смята,че семейството има стремеж и предпоставки за рой.Но това е само в един период.Аз ползвам постоянно строителни рамки
    и то не по една,а повече.Дори тя е тази, която успокоява семействата ми за роене.Мощен елемент за борба с роенето.Правилното и използване ме снабдява с качествени пити.Особено ,когато е сложена по време на овошките.Лесно е да бъде нарязана и пъхната в магазинни рамки и така ето ти помощен инвентар.Няма смисъл да пояснявам нейното предимство.И накрая ,търтеите не са по-добри в строителната рамка.Няма нужда да ги избирате.Задължително е ,обаче да имате пити ,поне две с участъци за търтеево пило.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от valaz
    Васко нее необходимо да оставяш търтиевото пило на всички семейства да се излюпи.

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Аз не ползвам строителна рамка и не унищожавам търтеите-колкото и да са те.

Страница 6 от 15 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •