Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 23
    Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Здравейте колеги,
    при посещението ми на пчелина вчера по повод сипване на сироп,на 4-5 от кошерите видях следното:

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0506.jpg
Прегледи:      389
Размер:	183.0 KB
ID:	1200Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_0507.jpg
Прегледи:      383
Размер:	171.3 KB
ID:	1201

Моля колегите с повече опит да кажат този подмор притеснителен ли е ,имайки в предвид ,че въпросните кошери бяха преместени преди 2 седмици от северна България в Софийска област и от стари в нови кошери. При прехвърлянето тогава нямаше видими симптоми на някакво заболяване,точно обратното-добре развити семейства на минимум 7-8 рамки.
    Поздрави!

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    За мен това е в рамките на нормалното, сега времето е лошо и пчелите немогат да изнасят подмора на голямо разстояние.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    По-близък кадър нямаше да е излишен.

Търтеевото пило често (по-скоро обикновенно) е в периферията, където и напрактика му е мястото. От където и при застудяване има и по-голяма опасност част от него да пострада.

Лекото охлаждане (в рамките на с до градус по-ниска температура) дори за непродължителен период от време прави пчелите (вкл. работническото пило) "невалидни" - скъсена продължителност на живот (в някои случаи само няколко дни!), с компрометирана имунна система, по-податливи на болести и токсини.
    Напълно е възможно вследствие на леко охлаждане, някой вирус (или коктейл от вируси) да е е станал способен да (убие) нанесе вреда на част от търтеевото пило.
    Дори и в най-здравите и най-свободни от зарази семейства винаги има индивиди (заради генетичното разнообразие вътре в семейството и случайността), които са болни от една или друга болест и страдат от един или друг недъг (както и в човешките общества - винаги има хора родени с недъзи, като се замисля... всички по рождение имаме такива - предразположеност към високо кръвно, наднормено тегло, диабет, алкохолизъм... ).
    Всъщност генетичното разнообразие на индивидите е това което поддържа семейството (видимо) здраво (макар и винаги да има отделни болни индивиди вътре в него) и пречи на избухването/разпространението на епидемична (епизоотична) болест вътре в него и да засегне всеки отделен индивид в семейството.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    При мен картината е същата както при снимките на Светозар Генов. На неговата прелка доколкото виждам има две какавиди, а останалия подмор е предимно от развити търтеи.
    При мен едва вчера видях една изхвърлена търтеева какавида.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2012
    Пчеларски район
    Ихтиманска Средна Гора
    Значи най вероятно е предизвикано от захлаждането,защото до преди падането на температурите нямаше подобна картина. Интересното е ,че се случва на семействата в най -дебелостенните кошери, добре затворени от всякъде.Имам и 12 кошера с мрежести напълно открити дъна, които са ок! Изглежда колегата по-горе е прав,че има семейства по-предразположени и такива по -малко ,към такива аномалии.Но щом е в рамките на нормалноо съм спокоен.
    Благодаря на отзовалите се !

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    "Конниците на Апокалипсиса" са четири:
    -болести
    -токсини
    -охлаждане
    -гладуване

Всеки който има елементарни познания, ще прозре че са взаимосвързани и че всяко едно от четирите води до останалите три.
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Fig2.jpg‎  
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Офф, вземи я качи тая схема в някоя "важна тема" в раздела, или във "всичко за пчелите", че след една седмица 90% от форумджиите няма да си спомнят къде се намира...
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    Офф, вземи я качи тая схема в някоя "важна тема" в раздела, или във "всичко за пчелите", че след една седмица 90% от форумджиите няма да си спомнят къде се намира...
    Че да си я сейфнат(запишат, снимат...) и преведат дори..

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2014
    АЗ СЪМ МЛАД ПЧЕЛАР И ИМАМ МАЛКО ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.ОТ НАЙ -СИЛНО РАЗВИТОТО - ИМАШЕ ПИЛО НА 10 ОТ ПИТИТЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ НАПРАВИХ ОТВОДКА,ЗАЩОТО СЕ ПРИТЕСНЯВАХ ДА НЕ СЕ РОИ,КАТО ИЗВАДИХ 3 ОТ ПИТИТЕ.ПРЕДИ ТРИ ДНИ ПРЕД НЕГО КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАТО НА ПЪРВАТА СНИМКА НА Г-Н ГЕНОВ.ВРЕМЕТО Е МНОГО ЛОШО -5 ДНИ ВАЛИ ПО 24 ЧАСА .ПИТАХ ДВАМА- ТРИМА СТАРИ ПЧЕЛАРИ ,КОИТО КАЗВАТ ТОВА НА МЕН ЗА ЕДИ СИ КОЛКО ГОДИНИ НЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО.ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕЩО?И АКО ТРЯБВА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ?НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ОТ КЪДЕ ДА ПРОЧЕТА ,А И НИКОЙ ОТ СТАРИТЕ НЕ ЗНАЕ

Наблюдател
    Регистриран
    20.04.2014
    АЗ СЪМ МЛАД ПЧЕЛАР И ИМАМ МАЛКО ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА.ОТ НАЙ -СИЛНО РАЗВИТОТО - ИМАШЕ ПИЛО НА 10 ОТ ПИТИТЕ ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ НАПРАВИХ ОТВОДКА,ЗАЩОТО СЕ ПРИТЕСНЯВАХ ДА НЕ СЕ РОИ,КАТО ИЗВАДИХ 3 ОТ ПИТИТЕ.ПРЕДИ ТРИ ДНИ ПРЕД НЕГО КАРТИНКАТА Е СЪЩАТА КАТО НА ПЪРВАТА СНИМКА НА Г-Н ГЕНОВ.ВРЕМЕТО Е МНОГО ЛОШО -5 ДНИ ВАЛИ ПО 24 ЧАСА .ПИТАХ ДВАМА- ТРИМА СТАРИ ПЧЕЛАРИ ,КОИТО КАЗВАТ ТОВА НА МЕН ЗА ЕДИ СИ КОЛКО ГОДИНИ НЕ МИ СЕ Е СЛУЧВАЛО.ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАМ ЗА НЕЩО?И АКО ТРЯБВА КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ?НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ ОТ КЪДЕ ДА ПРОЧЕТА ,А И НИКОЙ ОТ СТАРИТЕ НЕ ЗНАЕ

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •