Welcome guest, is this your first visit? Create Account now to join.
  • Login:

Добре дошли в Българският форум за пчелари.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Страница 1 от 7 123 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 66
    Наблюдател
    Регистриран
    16.04.2014

навлизане в пчеларството

Здравейте! Отскоро ме завладя страст към пчеларството.Досега не съм се занимавал сериозно с това.Държа един кошер от близо година и нещо.Решил съм това да ми е хоби, и ще се хвърля направо с 40 нови многокорпусни кошера. Всеки ден напредвам и узнавам нови неща в пчеларството.Вие какво ще кажете, сериозна работа ли са тези кошери, за човек отскоро навлизащ в пчеларството? Хареса ми вашият форум и виждам ,че тук мога да получа доста опит .

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Имашли време, което едим много важен фактор! Не е проблем да се занимаф и отглеждаш толкова кошера!

Наблюдател
    Регистриран
    16.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Имашли време, което едим много важен фактор! Не е проблем да се занимаф и отглеждаш толкова кошера!

Здравей Вълчан.Сега като навлизам в тая сфера, отделям все повече време за пчеларство, докато може би заеме всичкото ми време.Времето да е основен фактор.Казваш ,че не е проблем да се занимавам с толкова кошери.Мисля, че ще се справя с тях.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Дано имаш добър инвентар, добра база и помощници, иначе ще видиш зор.
    40 кошера няма да може да ви въртиш с 3ка центрофуга и.т.н.

Наблюдател
    Регистриран
    16.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Да за инвентара сериозно ще се помисли .Базата ще е на високо място във Велико Търновска област.Малко е пренаситено от над 500 кошера в района, но мисля че не се оплакват пчеларите от слаба паша.помощниците малко хайлази ,затова ще разчитам повече на себе си,ще видя зор.Тая година с млади семейства не знам дали мога да очаквам някакъв мед,но не знам в района има доста акация.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Цитат Първоначално публикувано от stremej Виж публикацията
    Да за инвентара сериозно ще се помисли .Базата ще е на високо място във Велико Търновска област.Малко е пренаситено от над 500 кошера в района, но мисля че не се оплакват пчеларите от слаба паша.помощниците малко хайлази ,затова ще разчитам повече на себе си,ще видя зор.Тая година с млади семейства не знам дали мога да очаквам някакъв мед,но не знам в района има доста акация.
    Тия над 500 кошера ще са ти проблем - първо голяма конкуренция ,второ кражби между самите семейства и третото най лошото е болестите защото при кражби между семействата се разнасят болести ако нямаш наблизо други кошери кражбите се ограничават до твоя пчелин и ти контролираш всичко и най малкия ти проблем е унищожаването на дадено семейство.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Един приятел пчелар до преди 10 години вадеше меда с тройка центрофуга не от 40 кошера а от 250 - той сам със съпругата си. Тогава бяха 60 годишни. Сега са 70 годишни и отглежда около 300 семейства и си закупиха по-модерна центрофуга.

Nik_m не се изхвърляй, когато нямаш практическа подготовка, твърде възможно е някой път да заблудиш някой колега.

Наблюдател
    Регистриран
    16.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Тия над 500 кошера ще са ти проблем - първо голяма конкуренция ,второ кражби между самите семейства и третото най лошото е болестите защото при кражби между семействата се разнасят болести ако нямаш наблизо други кошери кражбите се ограничават до твоя пчелин и ти контролираш всичко и най малкия ти проблем е унищожаването на дадено семейство.
    Здравей Радо,семействата ще се закупят отделно от кошерите.искаш да кажеш ,че докато са млади семействата могат да налетят по силни пчели от другаде и да направят беля ,така ли ?.Мисля ,че пчелина е отделен от други на 200, 300 метра..

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Това го казвам от опит, нищо не изхвърлям!!!!
    Това лято работих САМ с 3ка и видях какво хамалогия е да се въртят по 3 пити, да се обръщат по 2 пъти, за това си поръчах друга.
    Всеки си има глава на раменете, да си преценява какво да прави, не мисля че е лошо някой да се опита да помогне.
    stremej послушай Niki1313 и си вземи 3ка и после го викай него да я върти.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Няма значение младо или старо е семейството силното търси и напада по слабото понякога вина има и пчеларя.Аз не ограничавам вход не уплътнявам всяка една дупчица а нарочно съм ги оставил пчелите те самите да се охраняват и пазят и само тези който се справят да оцелеят това е така наречения естествен подбор .И при пчелите има едни събират повече мед други повече градят трети се развиват по бързо четвърти излизат по рано на паша преди всички останали и така едни се справят по добре при охраната на кошера .Семейство не можещо да се охранява не заслужава да оцелее за мен 1000 метра е добра дистанция от останалите пчелини по въздух само че не винаги е осъществимо .А за инвентара само ще кажа НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯЙ и три рамкова центрофуга ще ти върши работа поне докато станат 100-на кошера.

Страница 1 от 7 123 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •