Ако имаш рапица и 7-8 пити пило на втория корпус, по-добре не ротирай. Ако имаш магазин дадан-блат, го постави на трета позиция. Така всичкия мед от рапицата, ще е за теб. Рапичния мед в плодника между пилото прави само бели.
Ако имаш рапица и 7-8 пити пило на втория корпус, по-добре не ротирай. Ако имаш магазин дадан-блат, го постави на трета позиция. Така всичкия мед от рапицата, ще е за теб. Рапичния мед в плодника между пилото прави само бели.
Ако 1вия копрус е празен и се постави 3ти , няма ли да слагат рапицата и в 1вия, или скадират над пилото?
Пчелите не държат мед под семейството, и още по-малко, близо до входа.
Ще наблъскат крайните пити според мен, а при 2 корпуса с пчели сигурно има пило и в 1вия корпус.
Винаги ще блъскат меда горе- като шапка, и по този начин ще натискат майката надолу. Пчелите градят отгоре надолу и трупат запасите пак отгоре надолу. За пило в 1-ви корпус е възможно, но за мед, според мен - малко вероятно.
Поздрави.
Някой от майките слизат принудително да снасят в първи, а други не! Отделен е въпроса какво ще намерят в първи корпус при рапица, а то е много прашец и почти никакво място за снасяне така, че на мястото на колегата със 7-8 рамки пило смело бих сложил корпус.
Keep Walking...
По добре ще е да сложиш майката в третия корпус след като извадиш меда,като между втори и трети сложиш ханеманова решетка плюс вход на 180 гр.
А за отводката си мисля следващия месец щом напълнят горният корпус с мед да го отнема и да не връщам празни пити.така се надявам,като я стесня,да изпадне в роево състояние и след като заложи маточнициге да ги преместя в един празен кошер.така пчелите ще си изберат сами майка.Дали ще се получи?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))