За да се направят рекордни добиви това е добра техника, НО не е добре ако си тръгнал по пашите и те се редуват веднага една след друга, а искаш и отводки. В случая се страх за максимум пило точно преди рапицата, което всъщност ще е работеща пчела за акацията. Сега гоня средно количество пило излюпването на което да не провокира веднага роево настроение, но трабва и да има достатъчно пчела за нектаропосрещачки за акацията и за отводките след нея. Много е важно какво ще е времето между 1.05 и 15.05. и трябва да съм готов за различни варианти, така че хем трябва да има хем да не е мноооооооооооооого. Колкото до храненето то определено е чудесен инструмент в нашите ръце, но аз определено гледам пчели "за да ме хранят" , не аз да ги храня.
В интерес на истината храня по слабите семейства, които на се на "активна паша" в момента, и определено не си взимат сиропа с охота поради наличието на блокове с рапица и в него район. Предполагам че заради времето утре като отида ще са си пресушили хранилките и ще им подам една дозичка с удоволствие, но ако пак вземат да и се назландисват няма да ги назорвам повече.
Аз съм на принципа че за да "ни хранят пчелите" и ние трябва да ги храним помагаме при определени обстоятелства. Иначе това което си е поставил за цел колегата rosty_sz е много точно и правилно, но и доста рисковано, при евентуално лошо време през посочения от него период (а това не е изключено), нямаш ли празни сандъци си загазил. Но пък не го ли постигнеш, значи да не се надяваш на развитие ....... изобщо и двата варианта са много сложни за изпълнение.
„Храната прави борбата"! Ротирах преди две седмици, като качих по 3 пити пило във втори / бяха на по 6-7 ПП/. Продължавам да давам сироп 2:1. Рапицата, ха да тръгне, па се спря! Сега е разлистила по 2-3-4 цветчета и ако се оправи времето до дни ще цъфнат първите съцветия. Като гледам сме поне със седмица зад югоизточен район.
Keep Walking...
Тук рапицата цъфна на 02.04. Кофти време хванахме. Дано за вас времето се оправи.
Когато един цвят бъде оплоден,за ден два вече е капнал.Но когато нее оплоден стои отворен по дълго време.Rosty_sz поста ти звучи все едно си отписал рапицата.Само гледай да не те изненада.
Надеждата умира последно, но наистина почти загубих надежда. Току що пак заваля и температурата рязко спадна на 10 градуса. В сряда и четвъртък пак го дават шибано. Дано ме изненада ама .........
В момента има 75 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 75 гост (и))