Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 11 от 18 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 101 до 110 от общо 173
    Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    без да имам много опит ще щажа само, че те трябва подхранването съ суха захар да се приема на драго кърце или сътветно да се отхвръля.
    Искам да кажа че на някои дилни семейства им трябват напролет а на други отлагат развитието им.
    Трябва да се раздели темата на планински, полупланински и равнинни терени и да се обсъжда, защото аз днес бях на вилата и там няма нищо зелено, докато по Пловдивско най-вероятно вече са прецъфтели джанките и цъфтят върбите.
    Пчелите не са роботи и пчелите на 1300 м. не са пчелите на 500 м.н.в.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Колеги, има много по актуални теми които да дискутираме в момента няма да ги споменавам щото всички ги знаете , а темата за сухата захар е ясна..... ! Не е лошо модератора да я заключи!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Разберете, че Костадин Якофов и Симеон Тодоров са разбрали едно - като района им не е толкова медоносен, а повече е прашецоносен - по добре да наблегнат на прашеца от колкото на меда, както и на продажбата на отводки. Сега вече мислят и за пчелен клей, хората печелят пари. Затова са избраи тази технология, какво от това, че се изтощава повече пчелата. Тя просто се възпроизвежда много повече и много по бързо, от колкото при нашето гледане на пчели. Излезте от релсите и ще разберете нещата. Кога го има прашеца в повече в природата, не е ли пролетта , затова им трябват силни семейства рано напролет, за добив на прашец, а не на нектар.
    Аз си направих експеримент - едно семейство от началото на март започнах да храня със суха захар, в началото дори започнаха да я изхвърлят, но тръгна ли дряна, полудяха, изядоха и изхвърлената пед кошера. Това семейство в момента е с най много пило. А в гнездото имат поне 4 рамки със запечатан стар мед. Така казва и Костадин Якофов,направил е следния експеримент. Семейството е зазимено на 3 корпуса, в най долния е семейството, над него има 2 корпуса със запечатан мед, а над тях хранилката със суха захар. Защо тогава пчелите минават през двата пълни корпуса с мед и отиват при захарта.
    Защото им трябва захароза - за пилото, а не енергия. Захароза, която я има само в нектара. А нектар февруари и март няма в природата.
    Има и в меда, но в много малко количество.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Да,значи явно преди всичко първо трябва да бъдат изяснени целите на този метод,а те са именно ранен прашец - но силно ме съмняват предимствата му за региони със от прилични до високи добиви на мед (т.е.когато целта е медодобив).

И в Индия може да нямат почивка,но и нямат зима?! - примера не е удачен.

п.п.Евгени за март и февруари никой не говори,тогава е ясно - въпросителния период е от началото на ноември до средата/края на януари,това са "особените" месеци.

п.п.2 всичко казано от scutellator за мен е правилно - но все пак,може би се получава при Якофов някакъв вид отмора/почивка/"отхлабване на юздите" на пчелите през лятото.Предполагам,че наистина натискат за много прашец - 5-7кг. не са малко до колкото съм чувал,а Тодоров еднозначно даде да се разбере,че максималния медодобив при него е 20кг. на семейство т.е.допускам,че изобщо не пришпорват пчелите за много мед (а дънят отводки).
    Не знам за мен това е правилния отговор - засилват колкото се може ранно развитие за много прашец и после един вид оставят пчелите на мира,така може би се получава друг вид баланс.
    Инак за разликите - кошер от кошер се различават в развитието си при равни условия дори в самата година т.е.забелязал съм,че изобщо не е задължително семейство дало повече мед при акация от друго,да даде пак повече мед от същото при слъчоглед.(и да колкото и да не ни се вярва има и мързеливи и крадливи пчели,дори цели семейства.... шпионаж има на всякъде :D )

Цитат Първоначално публикувано от ivandespotov
    Колеги, има много по актуални теми които да дискутираме в момента няма да ги споменавам щото всички ги знаете...
    т.е.???

Наблюдател
    Регистриран
    28.09.2010
    И в Индия може да нямат почивка,но и нямат зима?! - примера не е удачен.

Примера го давам във връзка с поста на колегата и въпроса "Роботи ли са пчелите" и е точно на мястото си.
    Говорим за природата на медоносната пчела и нейната генетична предопределеност по принцип. От което естествено могат да се направят съответните извоиди. Еднозначни отговори разбира се няма и както споделих зависят от много фактори. Но! Ако оставим настрана производствените цели на метода и самия него, ранното развитие макар и с други средства/аз работя с питки още през януари/ позволява според д-р Грънчаров /аз също споделям това/ да "свалим" от всяко семейство по една ранна отводка, която след това в течение на сезона да използваш най-рационално в зависимо от случая. А в края, да обединим с основното такова и спокойно да посрещнем зимата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В крайна сметка всичко опира до практически резултати
    и икономически ефект .

Едва ли има тук човек, който се занимава с пчели само за кеф и експерименти.

Наблюдател
    Регистриран
    30.11.2010
    Колеги трябва да смеля доста захар но с машинката за кафе ще и стопя лагерите ,дайте съвет как да я смеля по лесно и по бързо.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Миксера мели идеално.Ако е истински няма голям риск за него.Риск има за тебе, ако те види жена ти. :D

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Защо не провериш по търговиите при нас в Пловдив цената на пудрата захар не е чак толкова по-висока от тази на кристалната, че да се мъчи човек да я мели. Не говоря за пакетчета по 500гр, а за разфасовки от 5 кила нагоре.

Наблюдател
    Регистриран
    30.11.2010
    Цитат Първоначално публикувано от donboneti
    Защо не провериш по търговиите при нас в Пловдив цената на пудрата захар не е чак толкова по-висока от тази на кристалната, че да се мъчи човек да я мели. Не говоря за пакетчета по 500гр, а за разфасовки от 5 кила нагоре.
    не съм виждал такива разфасовки но ще потарся мерси.

Страница 11 от 18 ПърваПърва ... 910111213 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •