И третия и най-голям проблем са САМИТЕ ПЧЕЛАРИ. Тяхната ПАСИВНОСТ и тяхното НЕЖЕЛАНИЕ да се погрижат за пчелините си правят възможни кражбите на кошери и инвентар. Крадат им кошерите, те надават вой по форумите, но дори и за минута не им хрумва да защитят с нещо пчелините си. Имам чувството, че ако утре им предложим охранителна система за 1 лев, пак ще си я купят не повече от 10 човека. Аз дори предложих преди една година идеята за RFID лепенки по 20 стотинки, но въпреки ниската цена досега никой друг пчелар освен мене не ги използва.
Не знам при това положение защо въобще пчеларите се оплакват, че някой им кради кошерите? Ами че те са ги сложили насред полето без охрана, а при някои от тях дори и без ограда. Та това е еквивалентно на крещене с пълно гърло на "ела вълчо - изяж ме". И после като дойде вълчо и наистина открадне кошерите, държавата била виновна, субсидиите били виновни, циганите били виновни, въобще всички други са виновни, но не и самия пчелар.
Според мене е крайно време пчеларите да осъзнаят факта, че ако сами не се погрижат за защитата на собственото си имущество, никой друг няма да го направи вместо тях. Също така трябва да осъзнаят факта, че всеки един кошер годишно носи доходи по 100-200 лева, а за 10 години - 1000-2000 лева. При това положение инвестирането на 50-60 лева за охраната на този кошер си е почти задължително. И ако пчеларя не го направи това, нека да се сърди САМО НА СЕБЕ СИ и на никой друг.

Цитат