Да,значи явно преди всичко първо трябва да бъдат изяснени целите на този метод,а те са именно ранен прашец - но силно ме съмняват предимствата му за региони със от прилични до високи добиви на мед (т.е.когато целта е медодобив).
И в Индия може да нямат почивка,но и нямат зима?! - примера не е удачен.
п.п.Евгени за март и февруари никой не говори,тогава е ясно - въпросителния период е от началото на ноември до средата/края на януари,това са "особените" месеци.
п.п.2 всичко казано от scutellator за мен е правилно - но все пак,може би се получава при Якофов някакъв вид отмора/почивка/"отхлабване на юздите" на пчелите през лятото.Предполагам,че наистина натискат за много прашец - 5-7кг. не са малко до колкото съм чувал,а Тодоров еднозначно даде да се разбере,че максималния медодобив при него е 20кг. на семейство т.е.допускам,че изобщо не пришпорват пчелите за много мед (а дънят отводки).
Не знам за мен това е правилния отговор - засилват колкото се може ранно развитие за много прашец и после един вид оставят пчелите на мира,така може би се получава друг вид баланс.
Инак за разликите - кошер от кошер се различават в развитието си при равни условия дори в самата година т.е.забелязал съм,че изобщо не е задължително семейство дало повече мед при акация от друго,да даде пак повече мед от същото при слъчоглед.(и да колкото и да не ни се вярва има и мързеливи и крадливи пчели,дори цели семейства.... шпионаж има на всякъде :D )
т.е.???Първоначално публикувано от ivandespotov