Първоначално публикувано от
kando

Първоначално публикувано от
nikoko
Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.
преди близо 10 години съм работил със многокорпусни кошери и вече съм позабравил за конкретните резултати,които имах,но искам да изразя съмнение (без да съм сигурен на 100%,та е по-скоро питане дали съм прав),че има много практици,които постигат същия резултат без този метод (което естествено не изключва автоматично ефективноста му).
И колеги - не знам вие как размишлявате,но аз лично това "може и да са се поизносили" изобщо не го одобрявам.
Износената и недоразвита пчела е готов проблем - толкова лесно лепва всякакви болести,че даже не разбираме кога е станало.Моят принцип е точно в противолоположна посока,а именно - по-добре известни загуби и по-ниски доходи,но здрави пчели и силни семейства.Неоспорим факт е,че колкото е по-силно и здраво едно семейство,толкова по-трудно лепва гнилеца!!!
Във този дух,даже сега се замислям - какво ще представлява тази толкова ранно люпеща се пчела,колко добре ще е развита и какво ще е здравословното и състояние.
И не м/у другото - наистина ми стана интересно,по кое време колко пило има в кошера със този метод.Защото съвсем наскоро мои колеги се зачудиха и изразиха открито съмнение,когато им казах,че не е непостижимо по това време на годината в ДБ кошер да има на 8 пити пило.Уви тази година по ред причини няма как да докажа твърдението си - но до година да е живот и здраве,съм казал на всички които се съмняват,да дойдат и да видят,няма какво да лъжа,дори напротив,аз самия се учудих как може да се съмняват във това.Да не казвам,че даже в области като Белене,ако по това време нямаш на 7-8 рамки пило,по добре не се обаждай,че си е за срам.
Ето колегата nikoko казва - в периода 5-10 април има два корпуса пило,други наблюдения?
п.п.а относно обидните квалификации - крайно време е да бъдем по възпитани,аз самия макар да имам силни съмнения относно този метод,никога не бих си позволил да отправя към Якофов,Тодоров или който и да е било известен практик и теоретик,обидни думи,необосновани обвинения и просташки определения,за мен тези хора са си заслужили уважението,и от тях мога само да науча нещо полезно!!!
п.п.2 за коя книга на Грънчаров става дума - че явно не съм я чел?