Цитат Първоначално публикувано от kando
Цитат Първоначално публикувано от nikoko
Що се отнася до износването.... ами може и да са са износили, но в момента това семейство е вече на три корпуса, два от които с пило.
преди близо 10 години съм работил със многокорпусни кошери и вече съм позабравил за конкретните резултати,които имах,но искам да изразя съмнение (без да съм сигурен на 100%,та е по-скоро питане дали съм прав),че има много практици,които постигат същия резултат без този метод (което естествено не изключва автоматично ефективноста му).

И колеги - не знам вие как размишлявате,но аз лично това "може и да са се поизносили" изобщо не го одобрявам.
Износената и недоразвита пчела е готов проблем - толкова лесно лепва всякакви болести,че даже не разбираме кога е станало.Моят принцип е точно в противолоположна посока,а именно - по-добре известни загуби и по-ниски доходи,но здрави пчели и силни семейства.Неоспорим факт е,че колкото е по-силно и здраво едно семейство,толкова по-трудно лепва гнилеца!!!

Във този дух,даже сега се замислям - какво ще представлява тази толкова ранно люпеща се пчела,колко добре ще е развита и какво ще е здравословното и състояние.

И не м/у другото - наистина ми стана интересно,по кое време колко пило има в кошера със този метод.Защото съвсем наскоро мои колеги се зачудиха и изразиха открито съмнение,когато им казах,че не е непостижимо по това време на годината в ДБ кошер да има на 8 пити пило.Уви тази година по ред причини няма как да докажа твърдението си - но до година да е живот и здраве,съм казал на всички които се съмняват,да дойдат и да видят,няма какво да лъжа,дори напротив,аз самия се учудих как може да се съмняват във това.Да не казвам,че даже в области като Белене,ако по това време нямаш на 7-8 рамки пило,по добре не се обаждай,че си е за срам.

Ето колегата nikoko казва - в периода 5-10 април има два корпуса пило,други наблюдения?

п.п.а относно обидните квалификации - крайно време е да бъдем по възпитани,аз самия макар да имам силни съмнения относно този метод,никога не бих си позволил да отправя към Якофов,Тодоров или който и да е било известен практик и теоретик,обидни думи,необосновани обвинения и просташки определения,за мен тези хора са си заслужили уважението,и от тях мога само да науча нещо полезно!!!

п.п.2 за коя книга на Грънчаров става дума - че явно не съм я чел?
Трета част на "Интензивно пчеларство" - "Новости в интензивното пчеларство", което според мен се доближава като мислене до технологията за която говорим / и е в контекста на променящия се климат/ и която между другото рязко контрастира на твоето мнение за отслабване на имунитета на семействата вследствие ранното развитие.
Що се отнася за темпа на развитие на семействата, трябва винаги да се отчита региона , надморската височина, системата кошери и наличната цъфтяща растителност, когато се правят изводи и особенно когата се дават съвети.