Хахах, чета и не мога да спра да се смея, че да напиша нещо... А е пичове, ако искате да го даваме малко по-сериозно, че олигавихме хубавата тема на колегите? Някой по-нагоре се беше изцепил за иновации в пчеларството, ми то храненето и подхранването са всичко друго но не и иновация. На някой ако му е интересно, да снимам статия от "Добър пчеларъ", от 1930г- на прадядо ми от времето -където се говори за пролетно подхранване?? Или статия от "Пчела и кошер" от преди десет години за мед от ябълки? А методите на Лейков и на Кастро са познати от десетилетия по нашите земи, кой как ще ги прилага е въпрос на интелект, философия и собствен стил. Във форума от самото му създаване има теми и сериозни дискусии по въпроса, където грамотни и опитни колеги са споделили безценна информация, жалко че всичко е затрупано под плявата и новодошлите все по-трудно ще могат да се ориентират...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Наборе нави ме.Приемам поста ти за предизвикателство към мен,но ще приема само срещу облог,като рефера го избереш ти,а аз терена около Видин.Днес следобед открих подходящо място,но ще се огледам още.Ако искат,в облога могат да се включат и други колеги.Изследването на меда ще го разделим.......
По темата-малкото ми семейства са на 5 до 7 рамки с пило.Рамките с во,които поставих миналата седмица са изградени,а на строителните рамки вече има осеменяване.Днес допълних-разширих плодниците с по2-3 рамки с во.Разпечатах по една рамка(наполовина) с мед и ги почерпих с по една хранилка700-800гр медено-захарен сироп.Редом до хранилката със сироп има и хранилка със суха захар.
Ааа Наборе, ти си непоправим експериментатор и нямаш стигане. Па аз нито от предизвикателства имам нужда, ни от облози, ни от състезания. Абсолютно ти вервам че ти е по-лесно да изкараш 50 кила мед от овошка отколкото 200 кила мед от рапица. Давай смело и поздрави че все пак се върна у темата.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Ще ви помоля колеги да ме усведомите какво е положението в момента в района между Лом и Видин,тъй като отсъствам в момента,така се случи.Ще съм благодарен ако някой ми каже как са пчеличките,какво цвети в момента,пречи ли вече тревата и др.
Благодаря предварително!
Към Монтана започва рапицата, иначе носят нектар от 20 дни от джанки и други. От моите семейства 11 се развиват много добре и 2 са по слаби. Тревата я косих преди 4 дена, при положения, че кошерите са ми на стойка 25см. беше започнала да и пречи да влизат.
в Лом ябълката цъфна.Рапицата в района до 7 седмица е готова.Семействата се развиват поне с 20 дена по-рано.Ще бъде годината на отводките.
Аз съм от североизточен район. При нас пръскаха още в петък с наземна техника след 19 часа. Пчелите въобще и неразбраха, въпреки, че масива с рапица е на 100 м. В момента немога да се сетя за името на препарата, но бе инсектицид за унищожаване на насекомото, което се храни с цвета на рапицата.
В момента има 14 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 14 гост (и))