Цитат Първоначално публикувано от yuri
И още нещо. Казаха ми, че във форума на Динко е имало пусната обява за наемане на пчелни семейства за опрашване на овощна градина и НИКОЙ не се е отзовал. Но като стане дума за субсидии, всички искат, даже и за 2-3 кошера на вилата. Протести ще правят, ще изнасят кошери пред парламента и т.н.
И това,ако не значи,че пчеларството загива не знам кое тогава - де ги пчеларите или са много заети със по-изгодни оферти.

Една камара дърводелци правят кошери,защото се усвояват милиони по различни програми - но от кого и как се усвояват тези пари е въпроса.Ето съвсем пресен пример - тукашни мутрагенчета,ще стват пчелари,аз ги познавам лично от едно време,знам им историята и т.н.Това са хора,които през живота си една работа не са хващали да направят и потни вода не са пили,инструмент не са държали с ръка,какви пчелари ще ми стават теа ...... е че бата у пчеларството,това развитие ли е или упадък,всеки втори тирикат ще ми става пчелар,защото сме взели и ние вече да правим пари.

Боже опази - не знам какво да кажа,като не познавам нито един човек,забогатял от пчеларство - нали виждам повечето какво си мислят непросветените,че пчеларството сладка работа,тураш пчелите у един съндък,носат ти мед и отдолу имаш едно кранче,дека само го развиваш и то почва да тЪчИ.......да се чуди човек,дека са ми ролсовете,ма сигурно сите пчелари сме мързеливци.

Може да имаме и 100 пчеларски съюза,но защо повечето добри практици,които познавам,не членуват във никой.

Не се изненадвам,че имаме няколко вестника,а нямаме специализирани за другите отрасли - по същата причина литературата за отглеждане на патки е във пъти по-малко от тази за пчели.

Естестено,че оборота се измерва в милиони,но ЧИЙ - търгашите ни 'земат меда на 4лв. па го дават на 7 евро .... е па развити са спор нема.

И честно казано,пчеларските магазини са даже много малко - в търново един в горна два ...... в целия регион не мога да намеря изпарител за мравчена киселина,нозестат трябва по поръчка,литература две книги,и изобщо нищо ......

И да пчеларството като бизнес,почти вече го няма - просто сега са пощръклели със тези еврофондове и субсидии,и разни шуро бадженаци яко влачат пари в момента,на 10 такива един обикновен човек да хване субсидия.

Дали за в бъдеще няма да го има - ами докато има такива гламундери и наивници като мен,които живеят с мисълта,че ще дойде ден да се издържат изцяло със пчеларство,занаята ще се крепи все някак си.Но забелязвам,как много от най-добрите практици се отказаха,да бъдат нещо повече от съботно-неделни пчелари т.е.бутат там,къде малко за кеф,къде просто да падне още някой левиц.

Що за бизнес е този,от който едвам изкарваш за да се обръснеш поне?

За светлия социализъм и износа от над 30-40 хиляди тона мед не ми се говори,на база сегашните 6-7 хиляди тона - а като добавим кога,кое на какви пари хептем става отчайващо.

Още по-лошото е,че тези които преди месец се пъчиха колко много мед сме произвели през изминалата година,сега същите реват че загиваме - и същите до преди няма и година отричаха изчезването на пчели,а сега некви загуби от 30% изкочиха ...... май някой си клати феса според интереса.

Как да кажа пчеларството у нас вече не е занаят - политика и бизнес да,но занаят и наука не ...... това е пропадане и сигурно затриване на отрасъла.

Съжалявам,но пчелар не се става току така,може отстрани да изглежда кърски прост занаят,но това си е цяла наука - човек може да стане капитан на кораб за 6 месеца,но дори и другаря Сталин да нареди цял живот може да се мъчиш и па да не станеш пчелар,пак казвам извинявам се,но това е истината!!!

За разлика от повечето занаяти,перифразирайки ще кажа "може и да си прост,ама пчеларството не е проста работа"