Колеги,целта на сухата захар през зимата е само една - да има колкото се може повече пило през цялата зима.
Мрежестото дъно не намерих точен и ясен отговор,защо да е задължително - предимствата му много,но защо да е задължително при употребата на суха захар.
За изолирания плодник е ясно - а топлата хранилка,просто представлява хранилка,в която да може да кондензирва топлия въдух,за да омекне захарта от влагата.
Но без значение дали я ядат или смучат,или гризат или какво и да правят с нея,едно нещо е на 100% сигурно и точно то е едно от нещата,от които се пазят всички пчелари от както съществува този занаят и което е притеснително при този метод,а именно - със сигурност процеса инвертаза е в действие със тази захар и това нещо скапва пчелите през зимата т.е.много е вероятно да иззимуваш с мното мед и много мъртви пчели,а пчелата която е останал жива ще прилича на болен от холера.Допълнително се усложняват нещата,заради невъзможноста от облитане - как така,ако искали да се облитат,щели да се облитат,като вънка е минус 25 градуса,преспи по метър,вятъра не спира и така откарва един месец и семействата трябва като на капак да топлят и подържат пило.
По съществена част според мен е,че на няколко пъти Якофов подчертава,че в кошера задължително трябва да има 1.много и по-добър за пчелите мед (примерно акациев) 2.много прашец (до колкото разбрах пролетен) 3.и да е силно семейство със много пчели.
И другото нещо,което прави и ми се набива на очи е,че добавя в някакъв момент мед и особенно прашец към захарта.
А С.Тодоров изобщо не ме интересува дали е самозванко,комунист или будист - интересното за мен,е че човека работи по този начин и явно успешно,защото така прави (и повече) пари!!!