Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 173
    Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    и аз да кажа, колкото и да не разбирам гледах лекцията и слушах внимателно.
    Целта на сухата захар през зимата е следната:
    - от влагата в кошера се образува конденз в хранилката, който пада под формата на водни капки върху сухата захар и така се получава малки количества захарен сироп, който пчелите взимат. Те не ядат суха захар защото нямат как да я ядат като нямат челюсти да я дъвчат. Смучат захарният сироп, който се получава от падналият конденз върху захарта.
    Другото предимство, доколкото разбрах е наличието на вода в кошера (хранилката) под формата на кондендз и така през студените февруарски дни когато пчелите не могат да излизат имат възможност да пият вода, а не да излизат навън, за да търсят и по този начин се намалява смъртността при водоноските.
    Също така те ако искат и могат да се облитат (в смисъл да предразполага времето) ще си се облитат, а няма да стоят вътре.
    Мен единствено ме притеснява това дето стоят само на мрежа отдолу...
    Другото което Каза С.Т. е че "санира" кошерите от трите им страни...слага си стериопор човека и така ги пази от вятъра....
    Еми това е.. дано съм помонал да си изясни някои как ядят сухата захар

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Е, и аз да се намеся.
    Основно изискване за през зимния период:
    - саниран плодник , за да е защитен от ветровете
    - мрежест отвор на строго определено място със специфични размери, целогодишно отворен
    - ТОПЛА ХРАНИЛКА от специална пластмаса облицована с дърво и стъкло отгоре, както и специален отвор на хранилката през който минава топлия въздух и кондензира по стъклото. Целта е захарта да омекне, става като пластелин, а не че става на сироп. Колкото до това дали смучат или гризат пчелите, те могат да правят и двете неща. Сложете един стиропор на входа и вижте как сами го прогризват , а не го смучат, и по този начин си разширяват входа.
    Захарта си стои целогодишно, но това не значи че тя се посещава постоянно. Посещава се само когато има пило , колкото повече пило, толкова повече пчели излитат за прашец. Захарта ги стимулира да отделят повече пчелно млечице и да правят повече пило. През зимата има един период в който захарта не се посещава. Стане ли 23-ти декември, майката вече се активизира и пчелите се качват в хранилката, дори и при минусови външни температури. Понеже захарта се поема бавно и в малки количества, то тя отива само за изхранване на пилото, не и за складиране. Но захарта я има винаги и когато времето се развали, пчелите си имат винаги на разположение захароза и не спират развитието на семейството. Защото спре ли притока на нектар за по продължително време, намалява рязко храненето на майката, доли и да има мед в кошера.
    Колкото до капките по стъклото на хранилката, освен, че пчелите може би я използват, те основно овлажняват захарта, която става по-лесна за приемане.
    Зимата , от 23-ти декември нататък, в захарта се поставя мед и прашец и така без да излитат пчелите навън, те имат идеалните условия да отглеждат повече пило, което още при цъфтенето на кокичето - ще допринесе за донасянето на първия прашец.
    Повечето пчелари, не можем да разберем тези неща или да ги приемем, защото нашата основна цел е меда, а при колегите е прашеца. Те просто са преценили, че района в който пчеларстват е по удачен да се събира прашец, от колкото мед.
    Така че всеки трябва да знае от какво иска да печели, от мед ли, от прашец ли, от клей ли, от отводки ли. Всичко това зависи от района и климата. Много пчелари тръгват на сляпо и после бързо бързо зарязват всичко.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    еми да има го и това,че всички пчеларстват при различни условия съответно и начина трябва да е различен....на мен не ми трябват ранни семейства, защото пашата ми е късна, други искат рано да са ги развили.

Наблюдател
    Регистриран
    12.10.2010
    С. Тодоров какво казъл,той е един самозванко който е научил думите на
    К Якофов на изус и само се мъчи да ги доокраси да ви ги представи като лекция.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Колеги,целта на сухата захар през зимата е само една - да има колкото се може повече пило през цялата зима.

Мрежестото дъно не намерих точен и ясен отговор,защо да е задължително - предимствата му много,но защо да е задължително при употребата на суха захар.

За изолирания плодник е ясно - а топлата хранилка,просто представлява хранилка,в която да може да кондензирва топлия въдух,за да омекне захарта от влагата.

Но без значение дали я ядат или смучат,или гризат или какво и да правят с нея,едно нещо е на 100% сигурно и точно то е едно от нещата,от които се пазят всички пчелари от както съществува този занаят и което е притеснително при този метод,а именно - със сигурност процеса инвертаза е в действие със тази захар и това нещо скапва пчелите през зимата т.е.много е вероятно да иззимуваш с мното мед и много мъртви пчели,а пчелата която е останал жива ще прилича на болен от холера.Допълнително се усложняват нещата,заради невъзможноста от облитане - как така,ако искали да се облитат,щели да се облитат,като вънка е минус 25 градуса,преспи по метър,вятъра не спира и така откарва един месец и семействата трябва като на капак да топлят и подържат пило.

По съществена част според мен е,че на няколко пъти Якофов подчертава,че в кошера задължително трябва да има 1.много и по-добър за пчелите мед (примерно акациев) 2.много прашец (до колкото разбрах пролетен) 3.и да е силно семейство със много пчели.
    И другото нещо,което прави и ми се набива на очи е,че добавя в някакъв момент мед и особенно прашец към захарта.

А С.Тодоров изобщо не ме интересува дали е самозванко,комунист или будист - интересното за мен,е че човека работи по този начин и явно успешно,защото така прави (и повече) пари!!!

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov
    Захарта си стои целогодишно, но това не значи че тя се посещава постоянно. Посещава се само когато има пило , колкото повече пило, толкова повече пчели излитат за прашец. Захарта ги стимулира да отделят повече пчелно млечице и да правят повече пило. През зимата има един период в който захарта не се посещава. Стане ли 23-ти декември, майката вече се активизира и пчелите се качват в хранилката, дори и при минусови външни температури. Понеже захарта се поема бавно и в малки количества, то тя отива само за изхранване на пилото, не и за складиране. Но захарта я има винаги и когато времето се развали, пчелите си имат винаги на разположение захароза и не спират развитието на семейството.
    Благодаря за изчерпателното мнение.Излиза, че вземат
    нищожното количество ''суха'' захар през зимата(както и предполагах).
    Вероятно макар и нищожно това количество им помага в развитието, за това съм съгласен и не споря.
    Само едно ми е чудно как се качват пчелите при минусови температури в хранилката ако семейството е зазимено примерно на два корпуса, а знаем че в началото на зимата кълбото е формирано между първи и втори корпус?
    Тука ми се струва че теорията се разминава от практиката при положение, че при минусови температури пчелите са на кълбо и всяка пчела която се отдели от кълбото загива. Възниква въпроса каква е температурата тогава в кошера? Би трябвало да е поне в горната част около 10 градуса.

На практика пчелите зимуват в горния корпус. Явно моите и на Якофов разбирания за 'големи" медови запаси се различават съществено wink; .

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Ако са горе да, но дали?

Наистина остава вариянта два корпуса с малко мед. Така пчелите отрано ще са в досег с покривната таблата и хранилката.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Якофов не твърди че и когато са на кълбо се качват горе, качват се горе само когато се разпусне кълбото, а и когато започне първото яйцеснасяне. Може би го санират плодника, точно по тази причина, да се активизара кълбото и при малко по ниски температури. А иначе не е нужно да е толкова силно семейството, лично съм виждал зазимени отводки, с хранилките със суха захар и вградените прашецоуловители. Имаше и прашец в чекмеджето, пресен , опитах го. Това беше малко след кокичето. По това дали има прашец в чекмеджето, знаят дали има пило или не, както и по посещаемостта на пчелите в хранилката със суха захар.
    Отвора долния мрежестия е изчислен , така че да може да изтиква топлия въздух нагоре към отвора на хранилката и така да се получава конденза.
    А колкото до това дали пчелите могат да се облитат, чак пък толкова продължителни застудявания няма при нас, все 2-3 дни в месеца има топли през които пчелите се облитат, това е достатъчно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Евгени,
    какъв е отвора на дъното с какви размери и в коя аст на дъното е разположен?

Страница 9 от 18 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •