Е, и аз да се намеся.
Основно изискване за през зимния период:
- саниран плодник , за да е защитен от ветровете
- мрежест отвор на строго определено място със специфични размери, целогодишно отворен
- ТОПЛА ХРАНИЛКА от специална пластмаса облицована с дърво и стъкло отгоре, както и специален отвор на хранилката през който минава топлия въздух и кондензира по стъклото. Целта е захарта да омекне, става като пластелин, а не че става на сироп. Колкото до това дали смучат или гризат пчелите, те могат да правят и двете неща. Сложете един стиропор на входа и вижте как сами го прогризват , а не го смучат, и по този начин си разширяват входа.
Захарта си стои целогодишно, но това не значи че тя се посещава постоянно. Посещава се само когато има пило , колкото повече пило, толкова повече пчели излитат за прашец. Захарта ги стимулира да отделят повече пчелно млечице и да правят повече пило. През зимата има един период в който захарта не се посещава. Стане ли 23-ти декември, майката вече се активизира и пчелите се качват в хранилката, дори и при минусови външни температури. Понеже захарта се поема бавно и в малки количества, то тя отива само за изхранване на пилото, не и за складиране. Но захарта я има винаги и когато времето се развали, пчелите си имат винаги на разположение захароза и не спират развитието на семейството. Защото спре ли притока на нектар за по продължително време, намалява рязко храненето на майката, доли и да има мед в кошера.
Колкото до капките по стъклото на хранилката, освен, че пчелите може би я използват, те основно овлажняват захарта, която става по-лесна за приемане.
Зимата , от 23-ти декември нататък, в захарта се поставя мед и прашец и така без да излитат пчелите навън, те имат идеалните условия да отглеждат повече пило, което още при цъфтенето на кокичето - ще допринесе за донасянето на първия прашец.
Повечето пчелари, не можем да разберем тези неща или да ги приемем, защото нашата основна цел е меда, а при колегите е прашеца. Те просто са преценили, че района в който пчеларстват е по удачен да се събира прашец, от колкото мед.
Така че всеки трябва да знае от какво иска да печели, от мед ли, от прашец ли, от клей ли, от отводки ли. Всичко това зависи от района и климата. Много пчелари тръгват на сляпо и после бързо бързо зарязват всичко.