Посочете банкова сметка и кои с колкото може да помогнем на колегите и дано ги осъдят тези .......................
Посочете банкова сметка и кои с колкото може да помогнем на колегите и дано ги осъдят тези .......................
В момента мога да предоставя моя банкова сметка която е празна за временно ползване и после да се отчита пред всички или първо да говоря с хората понеже не са един или двама но може да възникнат дадени проблеми на чие име да е и т.н. и да се протакат нещата...
за мен е по-важно да се покаже някаква солидарност и подкрепа защото нещата са изключително зле...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
В конкретния случай в Добричко някой знае ли какво са пръскали? Рапицата не беше цъфнала остава някоя овошна градина да е. Миналата година едни цигани при мен бяха взели под аренда голяма овошна градина и за голяма моя изненада лично ме предупредиха когато ще пръскат. Друг е въпроса че изчакаха ябълките хубаво да цъфнат и тогава решиха да пръскат.
Те ябълките много се пръскат, доколкото знам - 10-12 пъти през годината...
А рапицата масово се пръска преди да е цъфнала. При нас има два блока, и двата са пръскани вече, единият има тук-там единични цветове(може би по-малко от 1%), а другият е поне седмица по-назад.
Днес приключи пръскането на рапицата на "моя" блок. Може да се каже, че не е в цъфтеж въпреки, че има отворени тук таме някакви цветчета. Използваха препарата Карате зеон който е уж безопасен за пчелите ако не са в летеж по време на третирането. До няколко дни ще ви кажа колко е безопасен.
При нас пръскаха днес в 6 и половина вечерта с Биская 240, хората са съвестни. Но има 1500 дкра на един депутат. До сега 1 писмо не е пратил ... Но явно и той ще излезе съвестен и пръска вечер след като нямаме проблеми
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
И аз вчера си мислех че са приключили като видях дирите, но днеска отидох до проверя на място в базат им, това първото е било само торене вчера, днеска се канеха да пръскат с препарат против мана и ръжда - Карамба 60ЕК, а за вредителя който изяжда семенцата щели да пръскат другата седмица(когато вече ще е цъфнала) - шефът им го нямаше да ми каже точно с какъв препарат и кой ден ще третират, ще го търся пак. Много трябва да се внимава щото блокът ми е на има няма 200 метра от един от пчелините...
И за двата препарата - Карате зеон и Биская 240 пише че за житни имат 30 дни карантинен срок. Това дали няма да е опасно за пчелите, дори и пръскането да се извърши когато не летят, дори и 24 часа да ги държим затворени?!? Доколкото знам Нуреле Д е най-опасният и пагубен за пчелите...?!?
Днес ходих след обяд до село и си викам днес вече няма да пръскат рапица, да ама не. Денонощно машините не излизат от блоковете, за какво толкова пръскат не знам.
И при мен почти е цъфнала, до 2-3 дни ще почне.
И аз видях огромните карантинни срокове и звънях на официалния вносител. От там бяха изключително любезни и ми обещаха да се свърже с мен човек който може да ми отговори на всички въпроси и така и стана. След около час ми звънна много любезен женски глас който ми обясни на дълго и широко всичко което попитах и ме увери, че след като изсъхне препарата върху растенията няма да има проблем. Еветуален лек проблем може да има заради напръсканите вече отворени цветове. Категорично ми разясни че времето за прилагане на препарата е било когато е почнала да жълтее рапицата заради леко разпукалите се пъпки -тоест в моя случай преди 7-8 дни.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))