Добре се е получило ще изкара и тоя "строй"![]()
Добре се е получило ще изкара и тоя "строй"![]()
Милен Михов
И започват въпросите,знам ,че има няколко колеги в форума който работят с 8маци на ДБ рамка и моля да ме поправят ако греша.Района ми е на запад от Перник на около 850м нм.Нормално джанката започва да цъфти 15-20 април,акацията по 24 май,но тази година джанката цъфна края на март,а акацията??? Горе-долу силно семейство с миналогодишна майка февруари го стесних на 7 рамки,преди 2 седмици му добавих празна пита и разпечатих 1 от неговите с мед.На 29.03 го прехвърлих в 8мака,имаше на 4 пити разнородно пило,7 от питите сложих в долния плодник и полуизградена основа до пилото,в горния 3 стари пити останалите 5 полуизградени и основи,понапръсках ги с рядък захарен сироп,в хранилката 400-500 медно-захарен сироп с ''стартовит'' след 7-8 дена ще ги погледна.Дали няма да са много 16 рамки за плодник ?
Такава и е площа на два ЛР корпуса 10р-ви. Но всичко зависи от качествата на майката; добрата, качествена майка ще ги напълни, а слаба и осемте ще са и достатъчни!
Два корпуса 8 рамкови ДБ са със 10000 хиляди килийки(или приблизително рамка и 1/3) повече отколкото два корпуса 10 рамкови ЛР. Виж линка долу:
http://pchelari.com/forum/showthread...ематика
От доста години ползвам 10 рамкови дадан блат с отделно дъно.В началото когато започнах нямах изградени достатъчно магазинни пити и разширих с цял корпус дадан блат,започнах на всеки две седмици вдигах запечатаното пило в горния и поставях празни рамки в долния.Резултата беше,че се наложи да слагам трети корпус за мед и много силни семейства,зимата ги оставям на два и така вече доста години.
Майката е млада и за сега снася добре,повече ме притеснява дали са започнали по сериозно да градят и майката да се качи в горния плодник да снася,но джанките около мен са много,побеляло е и тези дни е добро времето.
Ще разбера в края на седмицата.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))