Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 640

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Mateev чак не ми се вярва, че е възможно да се случи!

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето една новина - Мишо Михайлов свиква заседание на Работната група на 14.04.2014г., като аз и Вячеслав отново НЕ СМЕ ПОКАНЕНИ !!! Мишо Михайлов е разпратил E-Mail на 13 от членовете на групата, заедно с проектоустав. Всъщност това е устава на СБП, който едно време е писан от Илия Цонев.

Поканени са следните членове на Работната група:

01. Младен Котларски - bees@dir.bg
    02. доц. Пламен Петров - info@nrap-bg.org
    03. проф. Георги Цанков - gtsan@abv.bg
    04. Стефан Стефанов - balkan.apifederation@abv.bg
    05. Димо Димов - elbadd@dir.bg
    06. Мишо Михайлов - mvmmiva@dir.bg
    07. Ганчо Ганев - toni.ganev@abv.bg
    08. Петя Иванова - petia_med@abv.bg
    09. Атанас Каракашев - bg_fsc@fsc.bg
    10. доц. Илиян Станчев - opspleven@abv.bg
    11. Борис Стефанов - boris.stefanov@abv.bg
    12. Георги Бодуров - g_bodurov@dir.bg
    13. Иван Кожухаров - ivankojuharov_ch@abv.bg

Аз и Вячеслав не сме поканени.................

Ето оригинала на изпратения E-Mail:

Уважаеми колеги,

На 14.04.2014 г. / понеделник/, в гр. София, в сградата на СЗО, бул. "Хр. Ботев" № 48, от 11.30 ч. ще се проведе заседание на работната група за създаване на НППО, при следния дневен ред:
    1. Обсъждане на концепцията на НППО.
    2. Устав на НППО.
    3. Разни.

Заседанието е открито и на него могат да присъстват като слушатели и други заинтересовани пчелари.В същият ден, от 10.30 ч., ще бъде открито великденското изложение на СБПС пред централна баня, на площад "Бански". Моля, членовете на работната група да присъстват. При невъзможност за присъствие изпратете заместник, или становище относно концепцията за създаване на НППО и Устава. След обяд от 14 ч. в Геномния център към Биологическия факултет на СУ, на бул. "Драган Цанков", на пчеларска среща, ще бъде изнесена информация за най-новите резултати от изследванията на уникалните български пчелни продукти.

инж. М.Михайлов.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ха сега познайте защо в мейла се споменава и изложението на СБПС?

Ами защото заради него срещата вероятно ще закъснее (няма да започне в 11:30). Също така вероятно ще свърши в 13:30, защото половината членове на работната група ще заявят, че трябва да присъствуват в 14:00 часа на пчеларската среща в Геномния център. Ха-ха - за срещата на Работната група остават час или най-много два, което означава, че тя ще бъде претупана, и най-вероятно на всеки член ще бъдат дадени само 3 минути за изказване. Този номер вече сме го играли - ха-ха - това всъщност е КОРОННИЯТ НОМЕР НА МИШО !!! Не изключвам да бъде приложен и втория коронен номер - да дойде някой и да обяви, че залата трябва да бъде освободена незабавно, защото някой си генерал така се е разпоредил.

Интересното е, че заседанието е обявено за открито и на него могат да присъствуват както слушатели, така и други заинтересовани лица. В това също виждам номер. Ха сега познайте кои пчелари "случайно" ще се окажат в София и ще дойдат на заседанието? Ами че това са Янко Янков и може би Даниела Челебиева. Не изключвам да дойдат и други "верни" хора.

Въпросът всъщност е КАКВО ЩЕ НАПРАВИМ НИЕ ???
    Ще оставим ли нещата да се случат така, както са го планирали старите вождове, или ще предприемем нещо решително?

Потребител
    Регистриран
    03.11.2013
    Г-н Матеев, трябва двамата с Вячеслав да присъствате на срещата на работната група, пнеже вие сте нейни членове. Там трябва да разобличите г-н Михайлов. Той няма право да си зибира кога да кани и кого не. Вие сте членове на работната група и г-н Михайлов е длъжен да ви покани. Неговите действия са си чиста манипулация - то не желае около него да има хора с друго мнение. Там тряба г-н Михайлов да бъде попитан защо предлга устав, без да е питал автора му. За Ваше сведение аз никога не бих дал разрешение да се ползава този устав от старите вождове.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Какво стана вчера на срещата, чакам инфо и предполагам не съм само аз.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Събрахме се, поприказвахме си, и всеки си тръгна по живо и по здраво. Не сме приемали нищо. Не сме гласували нищо. Не сме се карали или били.

Като цяло срещата отново беше пълен ташак. Присъствуваха само 5-6 човека. Нямахме кворум и просто решихме да си поприказваме. Там бяхме аз, моя колега от Ловеч Христо Христов, Димо Димов, Стефан Стефанов, Мишо Михайлов и доц. Юлиан Станчев от Плевен. Беше и една жена, която не я познавам - предполагам от Съюза на жените-пчеларки. Тя беше и единствената, която не се изказа - просто стоя през цялото време и се усмива, за да разведрява обстановката.

Ганчо и доцента ги нямаше, както и Котларски и другите му там вождове, с което всъщност ни демонстрираха, че не ни зачитат за слива. Нямаше ги и другите, уж "наши" хора от работната група. Абе пълна безотговорност и безхаберие. Питам се може ли един пчелар да бъде избран за една толкова отговорна работа, и той да не си направи труда да дойде поне веднъж?

Изказванията започнаха от мене. Първи вдигнах ръка, за да може да им кажа какво точно мисля по въпроса, и за да не си играем да залитаме в разните му там безсмислени обсъждания на устави. Този път всички ме изслушаха и никой не ми засичаше 3 минути. Накратко им разказах, че 99% от пчеларите ги мразят тях всичките "стари" вождове, в резултат на което каквато и организация да си стъкнат, те нямат никакъв шанс да привлекат преобладаващото мнозинство от пчелари. Казах им в очите, че имат кухи структури. Казах им, че за да потръгнат нещата, те трябва да се оттеглят, и да дадат съдбините на пчеларството в хора, които могат и желаят да направят нещо по въпроса. Намекнах им за думички като честност, откритост, прозрачност и т.н. Казах им и за създаването на новата асоциация, която ще се опита по честен път да привлече всички тези пчелари, които под една или друга форма мразят старите вождове. Въобще казах си всичко, което си знам, и не им спестих нито една обидна квалификация (е все пак казана културно). Изслушаха ме в пълно мълчание, без да ме прекъсват или противоречат. Като цяло им разказах и прогнозата за бъдещето, а именно че новата асоциация има всички шансове да привлече по-много пчелари от всичките тях, взети заедно. И че те всъщност въобще не са ни необходими, и че без тяхното участие ще обединим всички пчелари, и ще направим така, че гласа им наистина да се чува. Поблагодарих им, че ме изслушаха, и после си седнах.

След мене думата взе Димо Димов, а след него - Стефан Стефанов. И двамата си казаха техните мнения, като на практика не ми опонираха моята теза, а я доразвиваха, но според техните виждания. За новата асоциация нито дума - просто на секундата я приеха и на секундата вероятно вътрешно си признаха, че тя задочно вече е фактор, с който трябва да се съобразяват при вземането на важни решения. И двамата говориха за това как трябва да изглежда новата НППО и какви принципи да предложи на пчеларите, щото те да се припознаят в нея. За създаването на шапка от стари вождове и думичка не се спомена - всички неявно се съгласиха, че новата НППО трябва да се създаде от чистата нула, и в нея трябва да членуват предимно общински, а не областни дружества, защото областните дружества наистина са кухи (тука се съгласиха с мене). Също така в нея могат/трябва (това не стана ясно дали могат или трябва) да членуват и всички други национални организации, но техните вождове ще имат право само на един глас, наравно с гласовете на всичките други 245 общински ръководители. С две думи - вождовете няма да имат мнозинство. Тука направо ме изненадаха. Неявно те си признаха (без Мишо), че имат готовност да се оттеглят от властта. Не знам дали това наистина го мислят, но определено на думи Димо Димов и Стефан Стефанов наистина са готови на жертви в името на доброто на всички пчелари. Твърдо ме подкрепиха за мнението ми за Ганчо и доцента и за това, че свалянето на майкопроизводствения монопол трябва да бъде една от първите задачи на новата организация. Въобще - аха-аха и всички са нас - мирни и покорни. Критикуваха ме (по-скоро намекнаха), че аз създавам новата асоциация отгоре-надолу, а по-добре би било да е отдолу-нагоре, но нямаше единодушие по този въпрос и малко поспорихме за плюсовете и минусите на двата варианта.

Изказа се и доцент Юлиан Станчев от Плевен, но явно не беше подготвен по тематиката, и думите му останаха да висят така във въздуха - без нито едно сериозно предложение и без заемането на нечия страна. Предполагам, че човека е бил малко изненадан от посоката на развивашите се събития. Последен се изказа и Мишо Михайлов - дипломатично както винаги, без да критикува когото и да било, но и без ясно и точно да подкрепя когото и да било.

Срещата приключи и всички се разделихме като добри приятели. Разменихме си визитките за кой ли път и си обещахем да си съдействуваме един друг за в бъдеще. За довиждане под формата на майтап подхвърлих:
    Абе хора, вие не разбрахте ли, че при създаването на новото сдружение има два много важни ключови въпроса, на които вие съзнателно отказвате да отговорите:
    1. Кой ще кара влака?
    2. Кой ще даде парите?
    Мишо първосигнално се засмя и каза - "Матеев, аз ще карам влака, а ти ще дадеш парите".

Ами това е каквото се случи. Следващо свикване на тази работна група не знам дали ще има, но всички бяха на единодушно мнение, че каквото ще се случва, то ще е чак есента след приключване на пчеларския сезон.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    1. Кой ще кара влака?
    2. Кой ще даде парите?
    Мишо първосигнално се засмя и каза - "Матеев, аз ще карам влака, а ти ще дадеш парите".
    Не е важно кой ще кара влака, а кой ще определи разписанието му, обикновено това е човека който дава парите (включително и на машиниста), така че всичко е ясно.....

п.п. както за всеки влак си има пътници, така и за Мишо Михайлов като стар машинист ще се намери подходящ влак

Наблюдател
    Регистриран
    18.04.2013
    Пчеларски район
    Каспичан, обл. Шумен
    Мишката ако слуша да остане като водач, но да бъде малко по активен и сериозен. Ганчо за пари всичко ще направи нали му цакат от разликата във измисленият марж около 50% от всичкият български мед. Има само два маржа, единият е когато брокерът плати 50% от стойността на даден продукт като гарант който разделя със инвеститора цената на дадена стока за бъдещи печалби. Другият марж който се използва на финансовите пазари е "Марж на безопасност" Инвеститора или във случая търговците износители плащат 50% по ниска цена от тази на която ще продадат за да гарантират сигурни и високи печалби ... и Ганчо е със тях

доцент Пламен Петров от аграрният университет във Пловдив е използвал невежеството на БАН и българският народ при науката Ентомология , която изучава насекомите. Повечето български знания който преподават във лекциите са стари и неверни предположения, те не са допълнени и коригирани със световното изучаване на насекомите. Ето го и него : http://www.au-plovdiv.bg/teacher.php?id=206

Погледнете книгата медоносната пчела от Харварският университет и подкрепена от Друг университет Американски университет,Канзас отново изучаващ Ентомология като наука на насекомите.

Във този линк на Англииски пише, че търтея и майката имат пои 16 равни хромозоми който изграждат 32-та хромозома на пчелата работничка. 50/50 % си разделят гена, после пише на две места (не използвайте гоогле защото не го превежда правилно), че Търтейте и пчелите майки трябва да са далечни роднини задължително защото оплодена майка от един или повече братя ( както се знае майката се опложда със около 10 търтя ) При снасянето пропуска килиики по питата , прави някакво грапаво пило и вместо на година да може да снесе около 200 хиляди яйца тя снася на половина и със това енергията и се изчерпва и пчелите правят самосмяна а тя живее по кратко.

Във България майкопройзводителите са отделени от други пчелини на 3-5 километра и повече със това си разделяне е много по голяма вероятноста майката да се оплоди със братята си и да не излезе качествена, Също пише и за поведението на търтейте, че те сами имат търтиеви сборища и обикалят от кошер на кошер да търсят млади майки за оплождане. Това означава, че науката е доказала, колкото повече различни мелифери се оплодят толкова по силен се потдържа гена по света, колкото по близки роднини толкова повече проблеми. Как ще ни продава родопика като не е доказано от науката, че я има, има македоника ?

Как може да твърдят, че имат ген и селекция като са ограничили майките да се оплождат по 100 милионният еволюционен живот на пчелите, между райони, държави и континенти за да потдържат силен ген и т.н. Наистина 90% закупилите майки от майко пр. се самосменят или правят точно такива килиики защото са оплодени от голям % от братята си.

Нашата пчела трябва да се опложда със Гръцката, Румънската, Турската и всички близки видове пчели за да потдържат един хубав ген на балканите.

Също пише, че във полет майката я настигат само най силните търтей , който са и най продуктивни и така оплодена от хубави и силни търтей живота и може да продължи над 5 години. Във един пчелин от 200 кошера както пише там има 20-25 000 търтея да кажем истинските мъжкари тези силните са около 10-20 % това са 1000-2000 от най хубавите, силни и качествени търтей, който ще оплодят майката преди другите по слаби.

Е той този доцента се подиграва на цялото пчеларство, на науката и България ... На груби сметки 2000 качествени търтея могат да оплодят 200 майки, тоест 200 кошера правят около 200 майки другото нагоре вече в % на плодовидост, намаляване на търтейте, майките ги оплождат по слабите търтей и пчелите правят самосмяна и живота на майката се скъсява. Ето и линка към енциклопедията : http://en.wikipedia.org/wiki/Drone_(bee)

И не на последно място пише, че изкуственото осеменяване прави майките качествени, защото се вземат търтей от други пчелини далечни роднини, но това е само за инструменталното. аз не вярвам някой от тези майкопройзводители да имат ни най малко научни познания или инструменти за оплождане, и да имат се чудя найстина ли само заради субсидиите го правят.

Майкопройзводителите спрямо науката работят във пълна грешка и си отслабват гена като си правят от братя и сестри майки, после им дават , животински продукти, като жълтъци от яйца , сурватка от сирене и какви ли не глупости.

Не може ли някой да повдигне въпроса директно до доцента и да му каже Ентомологията във Харварт какво му говори да си свери чесовничето и да приключва този монопол.
    Ако не си част от решението, бъди част от проблема!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •