Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 160

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Пламен Керчев Виж публикацията
    Отровени пчелни семейства в Добричко
    http://www.vbox7.com/play:0c3e15989d
    Тъкмо щях да ги хваля... Днес минах два пъти между Силистра и Добрич. Рапицата е "аха-аха и да цъфне" на 1-2 места я пръскаха и си помислих, че правят това за да не го правят "на цъфнало". Пръскаха със т.нар. "самоходни пръскачки" с рамена по 10-15 метра от ниско.
    На повече места пръскаха житото, но пак по земята. Овошните градини бяха все едно сняг е валял, тази седмица не видях пръскачки, за разлика от предната седмица.
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Последните няколко ходения на село винаги виждам машини да пръскат рапицата. Какво е това пръскане през ден незнам а още е малка, представям си като цъфне какво ще става.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Изгледах видеото и ми стана гадно! Възможна ли е такава безотговорност??? Бих препоръчал на тези пчелари да се ослушат наоколо - все пак това е една петкилометрова зона около пчелините. Лесно ще се разбере кога и кой е пръскал. А като се понаскубе растителност от пръсканите ниви - с какво. А после - както е казал Остап Бендер "Делото за спасяването на давещите се е дело на самите давещи се!"
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Изгледах видеото и ми стана гадно! Възможна ли е такава безотговорност??? Бих препоръчал на тези пчелари да се ослушат наоколо - все пак това е една петкилометрова зона около пчелините. Лесно ще се разбере кога и кой е пръскал. А като се понаскубе растителност от пръсканите ниви - с какво. А после - както е казал Остап Бендер "Делото за спасяването на давещите се е дело на самите давещи се!"
    Като гледам тия "фермери" какви нови MLове карат няма закони за тях в България.
    Там се наляха много пари, щом и мутренски групировки започнаха да се занимават със селско стопанство.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    щом и мутренски групировки започнаха да се занимават със селско стопанство.
    Те винаги са се занимавали от време оно.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Горките колеги. дори и да намерят виновника ги чака голямо ходене по мъките за да получат някакво възмездие. Не се споменава как е станало отравянето, но като си мисля ми се струва възможно само със самолет който е пръскал при грешна посока на вятъра и грешна височина или покрай блоковете е имало много джанки и цъфнали храсти които са напръскани от самолета с цел а се обхване целия блок. С трактор не се сещам как може да стане при положение, че рапицата не е цъфнала.
    Пръскането край мен е тотално. За 4-те слънчеви дни нямаше блок в който да не влезе трактор. В съседното село в неделя ползваха и авиация. Времето много помогна пръскането да се съсредоточи в тези 4 слънчеви и тихи дни и за моя радост освен някоя череша в селските дворове всичкото пръскане мина за сега както трябва - преди цъфтеж. Обикалях и съседни села да проверявам рапицата и там положението беше същото. Пръскаше се масово. Може би заради тази масовост на мероприятието отровата се носи във въздуха и част от нея е полепнала по цъфналите растения и пчелите са ужасно нервни. Дозата явно не е достатъчна за да ги убие, но ги изнервя страшно. Толкова жила не бях отнасял скоро. В момента в пчелина не е възможно да се влезе без предпазно облекло включително и ръкавици да не говорим какво се случва като взема да ги отварям.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Пръскането със самолети е забранено в новия закон за защита на растенията, но не зная дали вече е в сила закона.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Потребител
    Регистриран
    05.04.2012
    Пчеларски район
    Сливен
    Какво да говорим, те в културните държави си изтровиха пчелите, че при нас ли няма даго направят! Не е синдром на изчезващите пчелни колонии, а е синдром на системно тровените пчелни колонии. Жалко за пчелите.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    В съвременното земеделие и в частност зърнопроизводство /рапица, жита, слънчоглед, а за царевицата не искам да говоря/ се залага само на нови сортове които си идват с технологията ! А най-важното в технологията са сроковете и химическата обработка. В момента масово се пръска с хербициди, фунгициди, листни торове и растежни регулатори. Инсектициди се прилагат само при наличие на вредители над определената норма. На нашето село например, почти съм сигурен, самолета го ползват само за сухи и течни торове. Рапицата почти винаги я работят с разни растежни регулатори, даже подозирам, че точно те променят настроението на пчелите. Изобщо това е култура, която искаме или не, променя много неща в пчеларството, затова и в темата за рапицата съм пуснал едни статии. Та така, който пчеларства в земеделски район, трябва да се съобразява с тия неща и да прави сметка, колко захар например да хвърля че да сили семействата, и кога ще му трябва работеща пчела. Това поне докато не вкарат масово растежни регулатори и за пчели
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Светозаре, и в наше село направихме подписка и писахме молба до кмета. Аз лично му ги занесох и наредба 15 и закона за пчеларството. Още ми е трудно да приема вдигането на рамене и обясненията, че арендаторите били много, и ако една част от тях се съобразят с нас то повечето едвали ще го направят.

И ако ще трябва да се оправяме сами, то со кротце и со благо няма да стане.
    Едно е да искаш, второ е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •