Ахам опасна е рапицата - нали печелим и земеделците и пчеларите от нея как нема да е опасна да им таковам такованката.
От години едно семейство шведи си купуват мед от мен (за лична употреба) и изрично ми казват,че искат всякакъв друг мед освен от рапица - не заради друго,ами защото рапицата е основната паша във Швеция и на хората им е омръзнало да ядат мед от рапица.
За зазимяването - не е правилно да се казва,че е грешно да се зимува със мед от първата паша.До скоро при мен първата паша беше от акация - и до ден днешен се стремя зимните запаси за пчелите да са от акация.
Но със рапица е абсурд да се зимува - дори тази година,като взех да разширявам,гледам има малко мед в някои от питите,който пчелите не могат да вземат,това е точно от рапица ... .та не ми се мисли,как ще изкарат зимата с него мед.
Относно пръсканията,да оправят законите - хората от поне 10 години са измислили препарати,които нямат никакво вредно действие в/у пчелите,арендатора който ме вика за да му опрашвам рапицата,пръска именно с такива безвредни препарати и дори не си затварям кошерите,а самолета минава баш над ремаркето ми.
п.п.ако я караме така,че то трябва да се пазим от мед от рапица,слънчоглед,мановия мед,кориандър,медицински синап и т.н. ..... не мога да повярвам,що за наивност и аз познавам пчелари,които гледат на рапицата,като на опасност тъждествена с американски гнилец.