Това с храненето постоянно въобще не ми допада, храня само когато трябва, в началото на сезона и в края и на отводките.
Сега бяха спрели майките да снасят и с няколко стимулирания имам 3-4 пити с яйца и за момента продължавам само на разпечатване.
Това с храненето постоянно въобще не ми допада, храня само когато трябва, в началото на сезона и в края и на отводките.
Сега бяха спрели майките да снасят и с няколко стимулирания имам 3-4 пити с яйца и за момента продължавам само на разпечатване.
Аз съм млад и не опитен пчелар, но направих няколко експеримента и искам да споделя с вас. През януари и февруари давах питки със мед, пудра захар, заместител на прашеца и някакви витамини - даже тук във форума някои колеги се пошегуваха, че гледам малки културисти. Началото на март още със затоплянето започнах със сироп който е приготвен от мед, захар, стартови и витамини. Разпечатвах и пити с даването на сиропа. Миналата събота бях изумен от резултата - семействата имат 8 рамки с пило и покритие с пчели. Нека да отбележа, че не съм стеснявал семейства и не съм ги затоплял. Имам един учител при когото отивам да му чиракувам и той ме учи, човека се занимава от 38 години с пчели, но като видя какво е станало с моите семейства беше изумен. Той не ползва никакви витамини за неговите пчели и не е отворен към иновации в пчеларството. Е аз си обясних защо са станали толкова силни моите семейства - може би е късмет на начинаещия.
Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.;)
Никакъв късмет - всички неща които си направил си имат своето логично обяснение. Единственият късмет е че времето(климата) беше с теб - нямаше отрицателни температури и продължителни застудявания през март. Трудничко с технологии от "на дядо ми времето" да се постигнат високи резултати в пчеларството.
Сега важното е да не ги изтървеш да изпаднат в роево вастроение, има ли рапица около тебе? Можеш доста експерименти за си направиш - като например една ранна отводка в началото на рапицата с всичкото открито пило или пък същото упражнение в началото на акацията, спокойно може да ги понатовариш и с градаеж, абе въобще опции много, пък и щом имаш опитен пчелар който да те учи - само да не те обърка с неговите методи...
Естествено, че ги разширявах, няма да ги държа на 5 рамки я. Но празните килийки ги запълваха със сироп, явно и нектар и майката нямаше къде да снася. Така не можаха да се развият добре. Сега разпечатвам и разширявам и до тук съм доволен от резултата. В събота като ги гледах разликата от предната седмица беше очеизвадна. Дори и при по-слабите се виждаше развитие. На няколко вече им махнах преградните стени, нямаха нужда. Имат донесен нектар и при това положение не виждам смисъл от хранене. Може и да греша, но такива са ми разсъжденията.
И при мен имаше цели крайни пити с нектар.
Значи нормално е да дадеш 10кг захар на семеиство във вид на сироп, 4-5кг на пролет другите на есен. Значи чел бях, може да се добие мед от овошки, е викам си: да бе да!? Миналата година форсирано храних няколко кошера и вадих около 8кг- един магазин от кошер. Рапица, слънчоглед, никога не съм имал!
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))