До колкото разбирам липсата на много летящи пчели ще доведе до бавно стесняване на плодника от натрупване на нектар в него , а от друга страна обилното хранене ще провокира и обилно яйце снасяне. Дали не е добре тогава да се ограничим леко майката. Определено нямам опит с рапицата и си мисля как да постъпя сега като я посрещам. В момента имам обилна паша от джанки и други. Семействата са на 8-10 ЛР рамки с 5-6 рамки пило. В петък и събота поставих по две основи във плодниците и осигурих и място за постъпващия в много сериозни количества нектар. До сряда, четвъртък съм сигурен че основите ще бъдат изградени и със снесени яйца. Нарочно освободих място в плодниците и исках пило точно тази седмица, защото точно това поколение ще участва активно в акацията. При посрещане на цъфтежа на рапицата смятам да огранича майката в първи корпус при всичкото налично пило с ханеманова решетка и да дам достатъчно място за постъпващия нектар в началото с един корпус и според зависи към 10.4 ако е нужен, втори. По този начин майката ще снася само на освобождаващите се от пило килийки и ще огранича пилото в разумни граници. Няма да дам и възможност на пчелите да сложат много рапица във венците и да имам проблем с нея. Ще имам три блока цъфтящи един след друг и преди да приключи последния смятам да бягам на акация.
Моля коментирайте и ще съм благодарен за съвети.

Цитат