Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 60 от 677 ПърваПърва ... 1050585960616270110160560 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 591 до 600 от общо 6768
    VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това с храненето постоянно въобще не ми допада, храня само когато трябва, в началото на сезона и в края и на отводките.
    Сега бяха спрели майките да снасят и с няколко стимулирания имам 3-4 пити с яйца и за момента продължавам само на разпечатване.

Наблюдател
    Регистриран
    16.12.2013
    Аз съм млад и не опитен пчелар, но направих няколко експеримента и искам да споделя с вас. През януари и февруари давах питки със мед, пудра захар, заместител на прашеца и някакви витамини - даже тук във форума някои колеги се пошегуваха, че гледам малки културисти. Началото на март още със затоплянето започнах със сироп който е приготвен от мед, захар, стартови и витамини. Разпечатвах и пити с даването на сиропа. Миналата събота бях изумен от резултата - семействата имат 8 рамки с пило и покритие с пчели. Нека да отбележа, че не съм стеснявал семейства и не съм ги затоплял. Имам един учител при когото отивам да му чиракувам и той ме учи, човека се занимава от 38 години с пчели, но като видя какво е станало с моите семейства беше изумен. Той не ползва никакви витамини за неговите пчели и не е отворен към иновации в пчеларството. Е аз си обясних защо са станали толкова силни моите семейства - може би е късмет на начинаещия .
    Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.;)

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от suni Виж публикацията
    Аз съм млад и не опитен пчелар, но направих няколко експеримента и искам да споделя с вас. През януари и февруари давах питки със мед, пудра захар, заместител на прашеца и някакви витамини - даже тук във форума някои колеги се пошегуваха, че гледам малки културисти. Началото на март още със затоплянето започнах със сироп който е приготвен от мед, захар, стартови и витамини. Разпечатвах и пити с даването на сиропа. Миналата събота бях изумен от резултата - семействата имат 8 рамки с пило и покритие с пчели. Нека да отбележа, че не съм стеснявал семейства и не съм ги затоплял. Имам един учител при когото отивам да му чиракувам и той ме учи, човека се занимава от 38 години с пчели, но като видя какво е станало с моите семейства беше изумен. Той не ползва никакви витамини за неговите пчели и не е отворен към иновации в пчеларството. Е аз си обясних защо са станали толкова силни моите семейства - може би е късмет на начинаещия .
    Разширявай навреме за да не ги изройш това пило като се излюпи му трябват три корпуса .По добре разширени отколкото стеснени.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Никакъв късмет - всички неща които си направил си имат своето логично обяснение. Единственият късмет е че времето(климата) беше с теб - нямаше отрицателни температури и продължителни застудявания през март. Трудничко с технологии от "на дядо ми времето" да се постигнат високи резултати в пчеларството.
    Сега важното е да не ги изтървеш да изпаднат в роево вастроение, има ли рапица около тебе? Можеш доста експерименти за си направиш - като например една ранна отводка в началото на рапицата с всичкото открито пило или пък същото упражнение в началото на акацията, спокойно може да ги понатовариш и с градаеж, абе въобще опции много, пък и щом имаш опитен пчелар който да те учи - само да не те обърка с неговите методи...

Наблюдател
    Регистриран
    16.12.2013
    Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
    Никакъв късмет - всички неща които си направил си имат своето логично обяснение. Единственият късмет е че времето(климата) беше с теб - нямаше отрицателни температури и продължителни застудявания през март. Трудничко с технологии от "на дядо ми времето" да се постигнат високи резултати в пчеларството.
    Сега важното е да не ги изтървеш да изпаднат в роево вастроение, има ли рапица около тебе? Можеш доста експерименти за си направиш - като например една ранна отводка в началото на рапицата с всичкото открито пило или пък същото упражнение в началото на акацията, спокойно може да ги понатовариш и с градаеж, абе въобще опции много, пък и щом имаш опитен пчелар който да те учи - само да не те обърка с неговите методи...
    До мен има рапица някъде 700 декара и сега се чудя кога да направя отводки.
    Ако искаш мечтите ти да проработят, трябва ти първо да поработиш.;)

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    До мен има рапица някъде 700 декара и сега се чудя кога да направя отводки.
    Това изцяло зависи от състоянието на семействата, за да не изпаднат в роево състояние. А направата на отводки, просто ей така може да се прави когато искаш.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Първо ще отговоря на теб ,че това дето си го написал показва какъв пчелар си слагайки сироп ти целиш развитие на семейството това означава обаче и своевременно да разширяваш само когато наближи пашата целта ти е да блокираш майката и всичкия мед да се качи в медовите корпуси/магазини.Особено важно е подхранването при младите пчелари защото така семейството винаги е силно и ще има възможност да се изградят много нови пити което е много важно ,а дори когато нямаш нужда от пити е задължително да изградиш поне 5 плодникови пити през сезона защото старите/черни пити трябва да се сменят .Давайки сироп когато няма паша ти поддържаш семейството не му даваш да отслабва и много по лесно го контролираш за да не рой особено когато имаш много семейства .При много семейства прегледът трае много по кратко отколкото при по малко най лесно е да видиш строителната рамка ако гради и няма маточници значи всичко е наред затваряш и на следващия.При мен започвам да храня началото на март ако имам рапица спирам около 10 април когато цъфне следва акацията и пак храня до началото на юли когато цъфне слънчогледа от 1 август до 10 септември е най важното хранене ако това не се направи ще имаме много малко зимни пчели и проблемно иззимуване.
    Естествено, че ги разширявах, няма да ги държа на 5 рамки я. Но празните килийки ги запълваха със сироп, явно и нектар и майката нямаше къде да снася. Така не можаха да се развият добре. Сега разпечатвам и разширявам и до тук съм доволен от резултата. В събота като ги гледах разликата от предната седмица беше очеизвадна. Дори и при по-слабите се виждаше развитие. На няколко вече им махнах преградните стени, нямаха нужда. Имат донесен нектар и при това положение не виждам смисъл от хранене. Може и да греша, но такива са ми разсъжденията.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И при мен имаше цели крайни пити с нектар.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Значи нормално е да дадеш 10кг захар на семеиство във вид на сироп, 4-5кг на пролет другите на есен. Значи чел бях, може да се добие мед от овошки, е викам си: да бе да!? Миналата година форсирано храних няколко кошера и вадих около 8кг- един магазин от кошер. Рапица, слънчоглед, никога не съм имал!

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Значи нормално е да дадеш 10кг захар на семеиство във вид на сироп, 4-5кг на пролет другите на есен. Значи чел бях, може да се добие мед от овошки, е викам си: да бе да!? Миналата година форсирано храних няколко кошера и вадих около 8кг- един магазин от кошер. Рапица, слънчоглед, никога не съм имал!
    Подкрепям за храненето и меда от овошки.При мен започват да складират мед в магазина от цъфтежа на череша и ябълки.

Страница 60 от 677 ПърваПърва ... 1050585960616270110160560 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •