Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6775

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    радо, по колко кг захар даваш за годината на семейство ?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    радо, по колко кг захар даваш за годината на семейство ?
    Минимумът е 10 кг за годината но всичко зависи от района където се пчеларства.Има значение и концентрацията когато е за поддържаща паша съотношението е 2 части вода 1 част захар, ако е за запасяване с храна 1 към 1 .Това е най голямата грешка на начинаещите като си мислят ,че ще спестят от подхранване.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    До преди няколко години едно от числата които съм ги приел за константа в моята практика беше 1. Едно семейство-едно кило захар-една година. Напоследък с промяната в агрометеорологичните условия около мен реших че в някои години килата е допустимо да достигнат две. С това не целя допълнителен медодобив а добра кондиция на пчелите в съответния сезон. Преди да стигна дотам, да помпя семействата с 10 кила захар за да хвана една или две паши, и съм приключил с пчелите.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Това с подхранването някак не мога да го приема да се дава толкова много захар. Миналата година слагах сироп, слагах и накрая така стана, че майката нямаше къде да снася и семействата не се развиха добре. Тази година мисля само с разпечатване на мен да пробвам.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    Това с подхранването някак не мога да го приема да се дава толкова много захар. Миналата година слагах сироп, слагах и накрая така стана, че майката нямаше къде да снася и семействата не се развиха добре. Тази година мисля само с разпечатване на мен да пробвам.
    Първо ще отговоря на теб ,че това дето си го написал показва какъв пчелар си слагайки сироп ти целиш развитие на семейството това означава обаче и своевременно да разширяваш само когато наближи пашата целта ти е да блокираш майката и всичкия мед да се качи в медовите корпуси/магазини.Особено важно е подхранването при младите пчелари защото така семейството винаги е силно и ще има възможност да се изградят много нови пити което е много важно ,а дори когато нямаш нужда от пити е задължително да изградиш поне 5 плодникови пити през сезона защото старите/черни пити трябва да се сменят .Давайки сироп когато няма паша ти поддържаш семейството не му даваш да отслабва и много по лесно го контролираш за да не рой особено когато имаш много семейства .При много семейства прегледът трае много по кратко отколкото при по малко най лесно е да видиш строителната рамка ако гради и няма маточници значи всичко е наред затваряш и на следващия.При мен започвам да храня началото на март ако имам рапица спирам около 10 април когато цъфне следва акацията и пак храня до началото на юли когато цъфне слънчогледа от 1 август до 10 септември е най важното хранене ако това не се направи ще имаме много малко зимни пчели и проблемно иззимуване.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това с храненето постоянно въобще не ми допада, храня само когато трябва, в началото на сезона и в края и на отводките.
    Сега бяха спрели майките да снасят и с няколко стимулирания имам 3-4 пити с яйца и за момента продължавам само на разпечатване.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Първо ще отговоря на теб ,че това дето си го написал показва какъв пчелар си слагайки сироп ти целиш развитие на семейството това означава обаче и своевременно да разширяваш само когато наближи пашата целта ти е да блокираш майката и всичкия мед да се качи в медовите корпуси/магазини.Особено важно е подхранването при младите пчелари защото така семейството винаги е силно и ще има възможност да се изградят много нови пити което е много важно ,а дори когато нямаш нужда от пити е задължително да изградиш поне 5 плодникови пити през сезона защото старите/черни пити трябва да се сменят .Давайки сироп когато няма паша ти поддържаш семейството не му даваш да отслабва и много по лесно го контролираш за да не рой особено когато имаш много семейства .При много семейства прегледът трае много по кратко отколкото при по малко най лесно е да видиш строителната рамка ако гради и няма маточници значи всичко е наред затваряш и на следващия.При мен започвам да храня началото на март ако имам рапица спирам около 10 април когато цъфне следва акацията и пак храня до началото на юли когато цъфне слънчогледа от 1 август до 10 септември е най важното хранене ако това не се направи ще имаме много малко зимни пчели и проблемно иззимуване.
    Естествено, че ги разширявах, няма да ги държа на 5 рамки я. Но празните килийки ги запълваха със сироп, явно и нектар и майката нямаше къде да снася. Така не можаха да се развият добре. Сега разпечатвам и разширявам и до тук съм доволен от резултата. В събота като ги гледах разликата от предната седмица беше очеизвадна. Дори и при по-слабите се виждаше развитие. На няколко вече им махнах преградните стени, нямаха нужда. Имат донесен нектар и при това положение не виждам смисъл от хранене. Може и да греша, но такива са ми разсъжденията.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    И при мен имаше цели крайни пити с нектар.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •