Аз имам малко по-различно мнение:
Самата концепция за популяризиране на българските пчелни продукти е добра, ако бъде направена по правилния начин. Нека да погледнем нещата от друг ъгъл. Ако приемем, че България произвежда годишно по 7000 тона мед, това прави 7 милиона килограма или 30 милиона лева оборот. При това положение разходи за реклама от порядъка на 150 000 лева са си направо смешни. Би трябвало тези разходи да се вдигнат поне на ниво 3 милиона лева годишно, и ако се изразходват правилно, това със сигурност ще повиши както потреблението на мед, така и неговата изкупна цена. А това вече е от полза за всички пчелари.
Ключовите думички са: АКО СЕ ИЗРАЗХОДВАТ ПРАВИЛНО
Въпросът е дали наистина тези 150 000 лева ще се изразходват правилно. Ясно е, че част от тази сума ще бъдат действителни разходи, действително похарчени за рекламни материали и за организационна дейност. Ясно е също така, че организатора трябва да спечели нещо от всичко това, иначе защо ще си хаби времето и усилията. Въпросът е къде е тънката граница и за каква печалба е склонен организатора да работи. Ако е само за 10% - супер - ще прибере 15 000 лева, но с останалите наистина би могъл да предизвика положителен ефект. Дали обаче това ще стане така - трябва да почакаме и да видим. Такъв тип проекти би трябвало да са публични и организатора би трябвало да се отчита пред обществото (пчеларите) за всяка една похарчена стотинка. Ако това бъде направено, тогава наистина бихме могли да преценим какви са икономическите ползи от похарчените средства.
Не ме разбирайте грешно - не искам да защитавам никой. Искам само да кажа, че усвояването на евросредства не е задължително да е свързано със злоупотреби. Много неща в България са направени с евросредства, и много неща има да се правят и за в бъдеще. Нека да не бъдем ЗЛОБАРИ В АВАНС. Не може с лека ръка да обвиняваме всеки, при това АВАНСОВО и без никаква допълнителна информация по въпроса. Нека да почакаме да видим какво точно ще направи, и чак тогава ако се усъмним в нещо, можем да седнем и спокойно да напишем писмо до ОЛАФ.
По презумпция всеки в България е НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. Това важи за всички, включително и за доцента и за Ганчо, на които вече съм им вдигнал мерника. Можем да се съмняваме и да ги подозираме, но докато не докажем нещо сериозно, ние ще сме грешната страна. Към днешна дата вече сме свършили част от работата. Всички стари вождове ВЕЧЕ ЗНАЯТ, че са на прицел, и че българските пчелари ги дебнат и чакат да кривнат от правия път. Предстои и създаването на ново сдружение, което този път ще бъде РЕАЛНА ОПОЗИЦИЯ и РЕАЛНО ЩЕ ГИ КОНТРОЛИРА какви мръсотии вършат. Би трябвало старите вождове да са много глупави, ако и тази година си позволят да карат през просото така, както са я карали и през минали години. Би трябвало вече да им е пределно ясно, че тази година номера НЯМА ДА МИНЕ. Следите остават, а документите с невярно съдържание могат да бъдат лесно издирени и изкопирани от някой, който си го е поставил това за цел.
Аз предлагам просто да поизчакаме и да видим какво ще натворят сега тази година, знаейки че вече не са недосегаеми, и че някой ги държи под прицел.