Собственика беше купили мостри от полистиренови и пластмасови кошери. Вторият - турски, стил азиатска парафраза на Стартрек - шарен, накичен с всякакви джиджавки и финтифлюшки. За мен е отвратителен на вид, но това може да се преглътне, ако е добър за това, за което е произведен. Преди това го бях виждал в Плевен 2011 на изложението и реших, че никога няма да си купя такъв. За съжаление не мога да се мотивирам, но и шефа не го одобри. Има и неща, които не личат веднага - пластмасата е неустойчива кум UV лъчи и ако са спестили стабилизаторите, може живота му да се окаже доста кратък.
По отношение на полистиреновите - и такъв няма да си купя, защото съм фен на естествените материали, но в интерес на истината - доволен съм от тях и се работи много лесно. лепват по малко клей, но с рамкоповдигача се разлепя много лесно. Ползваме 2 марки - на Лисон - Полша и БийБокс - на Меден рай - Финландия. За мен лисонските са много по-добри - пасват по-добре, има на корпусите твърд пластмасов профил с фалцове по горното и долното чело на 4-те страни (на финските са само на предната и задната), корпусите на Лисон-а се фиксират по-стабилно. На финските дръжките са малко по-удобни, но това не е решаващо. Финските нямат възможност за подпомагане на вентилацията - явно се правени за техния климат а Лисонските имат отвори на всеки корпус, които могат да са отворени, замрежени или плътно затворени с приложените тапи. Имат и 6 или 7 отвора на подкапачната табла - пак със същите възможности.Когато се отворени над някой от отворите може да се постави хранилка -1 или повече, както и изпарител за тимол или мравчена киселина. И едните и другите, като изпуснеш корпус се чупи. Празен не, но ако има рамки става по-тежък и лесно се чупи. А това се случва, когато пренасяш много корпуси, по 2 или 3 един върху друг. Миналата седмица имахме случай на съборен от вятъра кошер. И понеже са на стойки, падат от височко. Втория корпус беше на парчета и част от хранилката се беше отчупила. В крайна сметка ако аз избирах, бих избрал полските - на Lizon.
Относно технологията - за сега имаме и ДБ, и ЛР, като тенденциите са след време да се работи само с ЛР.
За добивите е трудно да се каже, защото пчелните семейства бяха закупени миналата година, местехме ги по пчелините, някои бяха много слаби, правихме и отводки и медодобива не беше приоритет на фирмата. Все пак се отсрамиха, но за меда кошера е от значение дотолкова, доколкото добрия топлинен режим позволява създаването на силни семейства. Зимата от 400 семейства имаме загинали 8, като 2 или 3 от тях бях отбелязал есента като проблемни по отношения на майките, но не ги обединихме с други, 2 явно са били с малко храна, но поради неопитност (моята) не съм го оценил и след подхранването бяха взели цялата питка за 3-4 дни и следващите 5-6 са гладували.
Ако нямах резерви към органичната химия щях да си купя Лисон. Препоръчван ги на тези, които имат проблеми с вдигането на тежко. А на Петя бих препоръчал да проучи Фарар, Роже-Делон или УДАВ. Особено последния. Но трябва кошерите да се правят по поръчка. Ако държи на ДБ или ЛР - Лисон. Но не ми се доверявайте 100%, щото това е моя гледна точка и преценката е донякъде субективна. Проучете допълнително, преди да броите пари за нещо.

Цитат