Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 26 от 57 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 251 до 260 от общо 564
    Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от kunev Виж публикацията
    Аз пък реших да експериментирам с нещо друго - корпуси от 12 мм МДФ. Купих си подложка 2800 / 2070 и от нея излязоха детайли за 11 бр. 8р ЛР тъй като съм решил всичките си отводки тази година да настаня в "осмаци" / планитам 15 бр /. Смятам да заложа повече на акрилатните бои за защита отвън.През другата седмица като започна да сглобявам ще пусна и снимки а пък живот и здраве като презимуват ще мога да дам и отзиви. Дотук сметката възлиза на 29 лв.
    Лесни пари, хвърлени на вятъра. МДФ е плоскост, която се изработва от раздробена и смляна дървесина, прави се на каша, омесва се с лепило, разни пълнители и се пресова по определени температура, налягане и време за престой в пресите. Използва се предимно като фурнировани или ламинирани плоскости за производство на мебели - корпусни или плотове. Не е водоустойчив, много лесно набъбва като се овлажни, почти 2 пъти увеличава дебелината си и много лесно се разслоява. Друг основен недостатък е лепилото, с което са слепени дървесните влакна. Обикновено то е на карбамид-формалдехидна основа, което си е токсично и дълго време се усеща отделяне на формалдехида. Това как ще се отрази на пчелите, а и меда в кошера ще абсорбира формалдехид. Предполагам си купил китайски нефурнирован МДФ, който едва ли ще издържи 2 години като кошери. Това е възможно най-неподходящият материал за производство на кошери, заедно с ПДЧ (талашит).

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Ето ги моите нови "осмачета". Имат още доста доработка но до момента съм доволен от резултата
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри Снимка0568.jpg‎  
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Не те ли притеснява поста на колегата по-горе - наистина влагата може ад ги пипне и ще цъфнат?

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Откровенно казано - не особено.Относно разслоението на МДФ моите наблюдения са съвсем други. На второ място разчитам на хидроизолацията , която осигурява правилната обработка с акрилатните бои - покритието наистина изглежда обещаващо а наблюденията ми в/у дограма обработена с такива бои показват , че наистина са устойчиви.
    Относно вредните емисии нещата стоят така:
    - материалът е производство на известна австрийска компания и е клас Е 1, което означава че в 100 гр изходна суровина се съдържа не повече от10 гр свободен формалдехид , което е абсолютно безопасно за здравето. В тази връзка мисля че OSB , което често използваме за капаци или други елементи в кошерите е смного по-голям процент вредни емисии защото е предназначен за покриви , стени или подобни , които задължително с "запечатват" посредством мазилки например.Това са материали от клас Е 2
    - вредните емисии при този тип материали се излъчват предимно от срезовете и затова е необходимо те да се запечатват посредством окантване или боядисване/окантването при ПДЧ няма само функция за декориране/ В конструкцията на корпуса срезовере са обърнати навън или влизат в сглобка
    И не на последно място на няколко пъти е отваряна темата за алтернативни материали от някой новак като мен но като че ли в повечето случаи отговорите съдържат предимно "теоретични разработки". Е аз реших да го изпробвам на практика като ви информирам за резултатите от експеримента. Гарантирам ти че ако "цъфнат" задължително ще има снимки , ако не - също

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Според мен се заблуждаваш, че като обработиш кошера отвън с качествени бои и решаваш проблема с влагата, кво правиш с вътрешната влага, отвътре кошера не се боядисва ?

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    ами каквото правим всички с вътрешната влага в кошерите си.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Да, ама не на всички ни кошерите са от МДФ .

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    нека ги заселя /живот и здраве/ ще видим какво ще се получи. А сега сериозно - имам приятел , чийто фургон за подвижно е оборудван с корпуси от МДФ - за ДБ плодник говоря и от 6 - 7 години пчеларства успешно човека с тях така че въпроса с вътрешната влага според мен даже е тестван. Затова и моите усилия ще са насочени предимно към външната изолация.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Пожелавам ти успех, моя скромен опит досега ми показа, че не е желателно да се ползва липа или топола за кошер, набъбват отвътре, за МДФА имам много по сериозни опасения.Като се има впредвид,че дъната ми са са целогодишно на мрежа.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    На два от кошерите ми покривните табли са от 3 мм МДФ и две години не са мръднали докато тези , които направих от шпертплат са на такива вълни , че тази година задължително ще ги сменям

Страница 26 от 57 ПърваПърва ... 16242526272836 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •