Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 692

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Въпроса до голяма степен опира до това,примамката да е с подходящия обем,да се постави на подходящо място,да се постави поне 14 дена преди появата на роевете.Това са мои наблюдения,не генерализирам за всички.Роенето като процес започва по-рано и затова е добре,когато разузнавачките започнат търсенето,примамката вече да е поставена.

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Аз попаднах на този материал http://seloidacha.ru/pchelovodstvo/lovlya-royov/ и смятам да опитам тази година в комбинация с някоя от примамките
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Ами да човека е написал:
    - да се слага в покрайнините на гората
    - да е на 5-8 метра от земята
    - да има восъчни основи и да са около 7-8 броя
    - да има достатъчно обем, за да побере силен рой

Но явно в БГ никой не се е занимавал с хващането на "диви", а не избягали от собственият или на комшията пчелин.
    Аз съм решил да ползвам пластмасови бутилки от минерална вода от тези, които се ползват за диспенсърите вместимостта им е 19 литра. Удобни са за да се окачат, да им се направят дупки, и закрепят восъчни основи. Мисля да ги боядисам сиви или зелени (за да не ги вижда всеки минаващ) и да им сложа няколко бели, сини точки, за да ги "видят" от по-далеч пчелите.
    Като направя първата бутилка готова ще е снимам и покажа тук, надявам се дотогава някой да е споделил опит.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от nolkov Виж публикацията
    Ами да човека е написал:
    - да се слага в покрайнините на гората
    - да е на 5-8 метра от земята
    - да има восъчни основи и да са около 7-8 броя
    - да има достатъчно обем, за да побере силен рой

Но явно в БГ никой не се е занимавал с хващането на "диви", а не избягали от собственият или на комшията пчелин.
    Аз съм решил да ползвам пластмасови бутилки от минерална вода от тези, които се ползват за диспенсърите вместимостта им е 19 литра. Удобни са за да се окачат, да им се направят дупки, и закрепят восъчни основи. Мисля да ги боядисам сиви или зелени (за да не ги вижда всеки минаващ) и да им сложа няколко бели, сини точки, за да ги "видят" от по-далеч пчелите.
    Като направя първата бутилка готова ще е снимам и покажа тук, надявам се дотогава някой да е споделил опит.
    Щом си мераклия - действай, качвай снимки и ще споделяш опит. Успех в начинанието!

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    А как ще изкараш пчелите от бутилката?

Автор
    Регистриран
    07.10.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Светозар Каменов Виж публикацията
    А как ще изкараш пчелите от бутилката?
    Лесно се искарват, ама трудно влизат

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Надявам се утре да мога да кача снимки на това, което съм намислил, без фурнира по стените на бутилката - в събота магазина не работи и трябва през седмицата да го взема и без да е боядисана самата бутилка.
    Изкарването ще става с ножица...бутилката отива брак питите на пчелите за претопяване за био-основи, а самите пчели ги преселвам в обикновен кошер. Но пренасянето им ще бъде лесно - просто затварям двата входа на бутилката от където пчелите ще влизат и излизат и ги пренасям до новият им дом.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	photo 1.jpg
Прегледи:      1038
Размер:	126.2 KB
ID:	1060Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	photo 2.jpg
Прегледи:      1008
Размер:	93.0 KB
ID:	1061Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	photo 3.jpg
Прегледи:      1014
Размер:	177.1 KB
ID:	1062Това е, което направих набързо днес. Остава да сложа фурнир отвътре и да му направя два отвора за вход. Ще направя около 8 такива като мисля да ги сложа сравнително близо един до друг, за да "наситя" една местност с "възможни нови домове" на дивите пчелички.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Пчелите ако влязат втази туба от вода случаино ,на другия ден ще избягат поради сто причини температура ,трудно предвижване и други ,като изкаш да хващаш роеве от хралупите окачваш преносни съндъчета заредени с стари пити без мед и една основа 3броя е идеалния вариянт 4тери ако не ходиш да ги проверяваш често ,тава е обема които харесват ипасва наи добре на горските роеве топче прополис залепено на входа е плюс от 15 години хващам роеве 2014 беше върха.Наи важно е мястото както и в лова има си места от където минават животните ,рядки кориики с стари големи криви церове е идеалния вариянт на 2-3 метра от земята имам едно дърво рекордьор и пет капана да сложа се пълнят предполагам че е на пътя на търтиевото сборище в раьона.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Пчелите ако влязат втази туба от вода случаино ,на другия ден ще избягат поради сто причини температура ,трудно предвижване и други ,като изкаш да хващаш роеве от хралупите окачваш преносни съндъчета заредени с стари пити без мед и една основа 3броя е идеалния вариянт 4тери ако не ходиш да ги проверяваш често ,тава е обема които харесват ипасва наи добре на горските роеве топче прополис залепено на входа е плюс от 15 години хващам роеве 2014 беше върха.Наи важно е мястото както и в лова има си места от където минават животните ,рядки кориики с стари големи криви церове е идеалния вариянт на 2-3 метра от земята имам едно дърво рекордьор и пет капана да сложа се пълнят предполагам че е на пътя на търтиевото сборище в раьона.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •