Имам една голяма молба към всички - дайте ми СЪВЕТ, дайте ми ИДЕИ как да разрешим следния казус в устава на новата пчеларска организация.
Според Закона за юридическите лица с идеална цел когато има някакво гласуване, ВИНАГИ се спазва един единствен принцип - ЕДИН ДЕЛЕГАТ - ЕДИН ГЛАС. Това е добре издържано юридически, защото спазва принципите, заложени в Конституцията, но........
Но при нас имаме следният проблем:
В новата организация ще могат да членуват както физически лица, така и произволни по състав и размер юридически лица или организации - селски, градски, областни, общински, национални, браншови или не, официално регистрирани или не, от по 3-ма човека или от по 3000 човека, с по 2 кошера или с по 2000 кошера и т.н и т.н. Как цялото това многообразие да го организираме така, щото да има справедливо гласуване на делегатите по време на общите събрания. Не може делегат на 3 човека да има глас със същата тежест като на друг делегат с 3000 пчеларя зад гърба си. Не може делегат с 3 кошера да гласува като делегат с 30 000 кошера.
Това е ключов проблем, който силно изкривява представителността на гласовете в съществуващите кухи организации на нашите мили "вождове". Ако искаме новата организация да е демократична и справедлива, трябва да намерим някакво разрешение на този проблем. Трябва делегатите на общото събрание да имат зад гърба си приблизително еднакъв брой пчелари и/или приблизително еднакъв брой кошери. Нека да има някакви разлики, но те не трябва да са от 1 до 1000, а например от 100 до 200.
Давайте идеи какво да напишем в устава, щото хем да е законно (1 делегат = 1 глас), хем делегатите да имат приблизително еднакво съотношение на пчелари/кошери зад гърба си.