Цитат Първоначално публикувано от nolkov
да и аз мисля, че при мен (Петрохан) няма нужда от такова отглеждане на две майки...късна и продължителна ливадна паша - това имат семействата на разположение.....
:D ти опитай,а после ела и кажи има ли,няма ли нужда wink;

Тука ще ползвам цитат от друг форум,на колега от този форум - питам тука,защото забелязах,че там влиза много рядко,та:
Цитат Първоначално публикувано от derventliev
Двумайчините семейства се отглеждат по трудно в хоризонталните кошери (лежаците), тъй като двете майки са много близо една до друга, дори да има ханеманова решетка между тях. По време на паша малкото разстояние между двете майки почти няма значение, защото пчелите са заети с много друга работа. Но в момента в който приноса на нектар намали със сигурност едното семейство ще остане без майка. Майките не се избиват сами, дори да са от двете страни на решетката. Пчелите вършат тази работа. Те оставят майката с по силни феромони, в повечето случаи това е по младата майка. В такива случаи решетката се маха и семействата се обединяват напълно, и без това пчелите им са общи. При многокорпусната система всичко е по лесно.
защо,как някой знае ли - а ако има собствен опит със лежак,ще е най-добре,че да обясни по-подробно.

п.п.и макар да съм правил опити и то много успешни със ДБ,учудва ме метода който разглеждате тук (наистина не го бях чувал този начин за двумайчин ДБ) - аз си мислех,че точно това е метода със лежак,такива неща да разделям по вертикал ДБ не съм и пробвал.