Когато изслушах лекциите,на К.Якофов и С.Тодор и на мен ми стана интересно - още повече,след като чух преди години една лекция на Петър Бонев,за инвертирания захарен сироп,съм се придържал стриктно към предпазването на пчелите от процеса инвертаза през зимния период.

Основните идеи,които разбирам,че са заложени в лекцията на Якофов са:
1.успешно презимуване на семейството или по-точно предпазването от гладна смърт.
2.по-ранното подбуждане или подържане на процеса инвертаза - не ми стана ясно,дали подържа цяла зима този процес във пчелите или започва храненето със суха захар,някъде средата на зимата 15-10 януари,като целта за по-ранно пило е ясна.
3.целогодишното подлъгване на пчелите,че има нектар със цел да не се спира пилото.

Относно първата цел - честно казано,не я приемам сериозно,това си е задача ясна на всички ни,ако не можеш да си зазимиш семействата,така че да си изкарат зимата без никакво подхранване,нищо няма да направиш и със сухата захар.

Относно точка трета и част от втора - това не е нещо нечувано от мен.Не знам дали се афишира,че това хранене е измислено от Якофов - дано не е така.

Когато баща ми е бил още младо добиче,некъде 20 годишен е помагал на много пчелари - учил се е човека,защото са му дърпали яко ушите.И ми е разказвал,че е имало няколко пчелари в Белене (това около 70-те години)които са ползвали две хранилки и то по-скоро,аз съм виждал такава,значи това е обикновеннна дървена обработена със парафин покривна табла разделена на две,но не като Милеровата хранилка напречно по средата,а надлъжно - във едната са слагали именно захар на кристали.И в тази половина целогодишно е имало наличие на тази захар - но изключение е правел периода от средата/началото на ноември/декември до края на януари (и то именно около 20 януари).

По точка трета,какво смятам за малко ненужно - от тази захар ми трябва съвсем малко да има през активния период,защо ми е да давам от нея целогодишно,а не нормалния захарен сироп.Целта на тази суха захар през активния период е била само една - тогава всеки божи ден са сипвали на пчелите малко сиропец,около 100-тина грама (ясно е,че когато е имало нужда и повече) и когато не искат да го вземат,те са оставяли тази кристална захар,за да разберат кога пак са склонни да вземат сиропец т.е.усвояването на сухата захар е наистина изтощителен процес за пчелите и за да се подържа пилото,хората са разчитали на захарния сироп.

Сега относно точка втора - пак казвам,не ми стана ясно от самото начало на зимата ли дава тази захар или след ново годишните празници,та ми е интересно да разбера как точно процедирват.

Но относно ранното пило - не знам във кой район пчеларства г-н Якофов,не знам точно какви са му целите.Малко по-ясно ми стана след много сдържаната и възпитано представена лекция на г-н Тодоров,а именно - поне Симеон Тодоров цели ранно пролетния прашец,а и по принцип прашеца,открито казва,че неговите добиви на мед са смешни,15-20кг. и разчита на добивите от прашец а сами знаем,колко качествен и колко е много пролетния прашец и то още от ранна пролет - спомена във изказването си,че дори събира прашец от кокичета,бил черен.

Значи - аз самия съм привърженик на логиката и мисленето,за целогодишно силни семейства,аз слаби кошери не търпя,и не се занимавам със прехвърляне на рамки с пило - естествено изключение прави особенно пролетното изравняване,но в другото време на годината,много рядко се занимавам със тази според мен излишна работа.Или е добро семейството или си заминава като бройка.

Но тука в случая,мога само да гадая за сега,какво се получава от толкова ранно пило - едно от основните неща,които ме притеснява в тази методика и е споменато по-рано във тази тема,е именно развитието на диария при пчелите.Това ранно,изтощително подбуждане,можете да сте сигурни,че скапва организма на пчелите - казвам ви от прочетеното из литературата,от разговори и беседи толкова години със колегите,всички потвърждават,че се намалява продължителноста на живота на пчелите и,че стават по-податливи на болести.
Не знам какво наистина се получава на практика и откровенно казвам моето основно съмнение (но не и заключение,просто размишлявам ..... там колкото мога) - ти ще имаш млада пчела,по-ранно излюпена пчела,вярно е,логично е да се приеме,че тя ще компенсира старата пчела,но как ще се облети ..... г-н С.Тодоров казва "няма проблеми,няма диарии,няма мор,повярвайте ми".Малко или много тука не ми се иска просто да повярвам - искам обяснението,дори да имам честа да погледна в кошерите на тези хора,аз пак няма да повярвам без да се обясни този въпрос.Аз тука съм имал зими,където това февруари месец,като каже да стегне студ,ама студ зимен,със минусови температури и така цял месец,тази млада пчела какво ще прави,след като не може да се облети.Дори мога да кажа,че проблема може да се задълбочи,заради едно от условията за прилагане на метода със суха захар,ето какво имам в предвид:
във темата за мрежести дъна,колегата
Цитат Първоначално публикувано от scutellator
Вярно е че по-високото ниво на въглероден окис в кошера през зимата забавя метаболизма на пчелите, като по този начин те се запазват физиологически. По ниското количество кислород, обаче, е предпоставака за анаеробно(без наличието на кислород) получаване на енергия. Всеки знае при анаеробното разграждане на въглехидратите се получава само 1 ккал/г, а при аеробното - 4ккал/г, което значи че за да получат същото количество енергия (поддържат същата топлина)трябва да изядат 4 пъти повече мед, което значи повече несмлени остатъци, по-голяма нужда от облитане, по-голяма активност през зимата, повече загинали пчели в снега (ако може пчелите да стоят като "мъртви" през цялата зима, без да се облитат - по-добре. В северните ширини снежната покривка е 6 месеца, няма облитане. Това колегата Александров по-добре може да го обясни). Наличието на кислород обаче е като нож с две остриета - получаването на токсини и свободни радикали в резултат на окислителния процес е неизбежно.
не се бях замислял за това,преди неговия пост - знам тази информация от спортните ми занимавки преди години,където половината спорт беше диетология,но никога не съм я осмислял относно пчелите.
Та тези свободни радикали и токсини стопроцентово ще усложнят проблема (ако има такъв) при невъзможност на пчелите да се облитат,а знаем и изрично е казано,че отвореното дъно със цяла мрежа е задължително условие,ако ще правим хранене със суха захар зимно време.

Та от тука се чудя как да разсъждавам и при все,че точно г-н Александров е изказал съмненията си,относно диарията при пчелите
Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov
Сухата захар е твърда т.е. твърди частици и несмилаемите остатъци изпълват червата на пчелите много по-бързо ако времето не позволява редовно облитане зимата това не води ли до диария?
и ми е интересно да чуя какво ще каже,за зимуването във северните ширини по света(съдейки от поста на scutellator)

п.п.целогодишното даване на суха захар не ме вълнува,също и гладната смърт,тези въпроси са ясни - интересува ме какво става в кошера през зимата със тази захар,ако има някакъв изключителен плюс конкретно в този метод доразработен от Якофов,това е именно използването на суха захар през зимния период.