Захарен сироп +бира-1към 1 ,слагаш в шишета,между четварт и една трета поне от обема на шишето.
Захарен сироп +бира-1към 1 ,слагаш в шишета,между четварт и една трета поне от обема на шишето.
Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!
Борбата е безмилостно жестока и трябва вече да я почваме. Показаха се гадините.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Да, тази година има много стършели. Заради топлата зима всички оси и стършели майки са оцелели. Който не е започнал още през март борбата с тях, през есента ще види голям зор да си опази кошерите.
Разбирам те! Миналата година и аз бях в същото положение - станах пчеларка на 1-ви юни. От август до ноември беше ужас, но сега нещата са под контрол - от март да днес в капаните са уловени над 700 оси плюс 10 огромни стършели.
Някъде бях чел, консерва от пастет или русенско или някаква друга мръвка се смесва с препарата" карате" мисля беше,бил отровен, като се смеси с мръвката се слага на място което е недостъпно за куче,коте и тн.Осите и стършелите много го налитали и вземали от него да си хранят пилото. Смятам да пробвам, ако само да не бъркам името на препарата
Пробвах различни смеси за капаните, слагах и боракс в някой, имаше и два с развалена цаца. Най-работещ се оказа захарният сироп с оцет и малко бира. Прави ми впечатление, че рано напролет имаше доста стършели в капаните а последният месец нито един. Може да бъркам нещо с пропорциите или се надявам да са намалели значително и да ги няма есента.
В капаните се ловят доста пеперуди, светли с дебели тела, възможно ли е да са пеперуди на восъчния молец?
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))