що да е майтап - при мен също цъфти има 1 500 дка сяти след пшеницата пчелите работят...
що да е майтап - при мен също цъфти има 1 500 дка сяти след пшеницата пчелите работят...
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Колеги не откривам никъде информация за добивите на мед от декър рапица? Моля споделете ако имате информация.
Имам няколко блока предвид и се чудя на кой точно да се спра, като клоня към един 360 дка. но ми се струва, че ще е малък за 100 семейства.
Всичко зависи от подготовката на семействата и от времето и защо смяташ че само твоите пчели ще отидат на този блок.
"Рапицата е едно от най-добрите медоносни растения. От един декар се получават до 10 kg мед."
В сайта, към който е и форума ни има някаква информация, колко е достоверна...?!?
http://pchelari.com/medonosni-rasteniya/rapitsa/
Ако са ти добре подготвени семействата би трябвало да ти дадат по магазин поне от семейство...
Ако са само твоите и си ги подготвил и времето е с теб може да ти напълнят повече от един магазин /два а някои изключителни семейства и три магазина/всичко зависи кога ще се блокира майката и всички пчели ще работят по меда.
За нектароотделянето,съществ на роля играе и почвата.
В никакъв случай не смятам че само моите пчели ще са на този блок. Определено в радиус от 2 км. няма други кошери, но това не значи, че няма диви пчели или изтървани рояци и т.н. Колко мед ще вземе пчелар от определен блок естествено зависи от развитието на семействата, но трябва човек да си прави и сметката да предостави достатъчно паша. И ако е вярно, че нектароотделянето е достатъчно за да се произведе 10 кг. мед от дка. и искаш да хванеш по 15 кг. мед от семейство то за 100 семейства ти трябва блок 150 дка. Като взмем предвид, че ще има и други пчели и други фактори то трябва да се застраховаме поне по две или минимум 300 дка. Всички тези сметки са "без кръчмаря " защото още много фактори ще окажат влияние върху нектароотделянето и медосбора, но поне разбираме, че не си заслужава да се местят 100 семейства на блок по-малък от 300 дка.
Попаднах на една статия във вестник Пчели в която се споменава от 5 до 18 кг. нектар. Което прави максимум към десет килограма мед и средно към 6-7кг./дка мед.
"Определено в радиус от 2 км .......... "може в момента да няма но откъде си сигурен ,че друг колега не си е харесал същия този блок и изведнъж да докара своите пчели.
За рапицата е много важно да бъде посетена от пчели .Ако не е опрашена дава само празни или пулу празни шушулки според зависимост колко точно са успели пчелите да я посетят,искай арендатора на блока да плати някой лев за опрашване и сметките ще станат
Милен Михов
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))