Само накратко с какво се сблъсках:
1. Бъка от правописни грешки
2. Липсваща информация - част от редовете са отрязани до ширината на полето в PDF таблицата.
3. Употребата на малки и големи букви е хаотична - слагали са където и както им падне.
4. Употребата на кавички и препинателни знаци е хаотична. Преброих 8 различни символа, използвани вместо кавички.
5. Употребата на интервали е хаотична. Слагали са ги както преди, така и след препинателните знаци, при това по няколко бройки.
6. Ако си мислите, че номера на пчелина се пише по един и същи начин - жестоко се лъжете. Открих поне 10 различни начина на изписване.
7. Ако си мислите, че градовете в България се пишат по един и същи начин - жестоко се лъжете. Оказа се че всеки един град може да бъде изписан по 100 различни начина, като правописните грешки понякога са просто невероятни и човек се чуди да плаче ли или да се смее.
8. Ако си мислите, че има само 3-4 начина да се напише един адрес - пак се заблуждавате. Начините са най-малко 1000.......
9. Ако си мислите, че името на фирмата е само едно - лъжете се. Една и съща фирма може да бъде написана по 10 различни начина.
10. Да не говорим за комбинацията - Област, Община, Населено място - може да се изпише по 100 различни начина.
11. Сбъркани колонки в част от редовете. Хиляди редове съм ги проверявал един по един и съм ги поправял на ръка.
12. Дублирани номера на пчелини - зад един и същи номер стоят различни собственици с различен брой кошери. Открих поне 200 дублирани и дори триплирани пчелина.
13. Явно сбъркани номера на пчелини - това го откривам по пощенския код, който не отговаря на името на населеното място. Пак говорим за няколкостотин случая. Тях не съм ги изчистил всичките, защото ми се изпилиха нервите и в един момент захвърлих всичко.
Започнах да правя справки и от тях веднага лъснаха още проблеми. Явно информацията е много-много стара - може би на 3 или 4 години, защото пчелини и хора, за които ги знам, ги няма в този файл. Няма ме и мене, а мои пчелини има от поне година и половина. В Ловеч справката показва 1800 семейства, а аз знам от ветеринарния, че са повече от 7000 официално регистрирани. Същото е и положението в Габрово.

Цитат