Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 38

Преглед на хибрид режима

Потребител
    Регистриран
    06.02.2011
    Да прав си,въпросите изникват един след друг особено когато ще ми е за пръв път. И така по какъв начин да събера млечицето,ти как захващаш чашките за маточната рамката? Значи ако съм разбрал правилно пренасям ларвата в маточната чашка,след това слагам малко разредено млечице и ги поставям в семейството отглеждач. Всичко това има ли къде да се прочете подробно как се прави?

Автор
    Регистриран
    27.02.2013
    Пчеларски район
    стара загора
    Напиши в you tube "матководство" и ще излязат куп руски клипове от които ще видиш доста неща , включително и за Никот. Не казвам , че ще се научиш но ще намериш отговори на доста въпроси. Във vbox7 пък има клипче на Якофов за направа на чашки и последващите действия.
    www.rabotilnicata.hit.bg мебели и обзавеждане по индивидуален проект

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Може и без да събираш млечице.
    Като пренесеш личинките, пчелите ще напълнят чашките с млечице. На другия ден изхвърляш така захранените личинки и на тяхно място поставяш нови, които от първата секунда ще плуват в много млечице.
    Чашките можеш да залепиш с разтопен восък, а ако става дума само за няколко майки, можеш да използваш маточните чашки, заложени по питите от пчелите, но после трябва да изрязваш маточниците от питите или да сформираш оплодните нуклеуси с тези пити.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Аз ще кажа как работя ,а вече кои ще използва моя начин на работа това си е негово лично решение на своя пчелин аз решавам как ще работя.Първо да аз винаги търся по изгодния начин при моята работа затова въпроса за пластмасови или восъчни чашки при мен не стои винаги използвам естествения материал даден от природата.Първата ни работа е да осигурим млечице как -просто осиротяваш едно силно семейство като вземеш три рамки с майката /едната с пило за предпочитане да е запечатано/и ги слагаш в нуклеус останало без майка семейството прави свещеви маточници .Задължително след като махнеш майката подхранваш осиротеното семейство три дни и след това отваряш и намираш доста маточници пълни с млечице изхвърляш ларвата и с едно клечка събираш млечицето разреждаш го с малко преварена вода и слагаш в хладилник където се държат яйцата/желателно е съдът да е малък и тъмен/Вече имаш чашки и млечице впрочем след като събереш млечицето може отново да обединиш семейството то си е свършило работата.Семейство отглеждач -аз работя с корпусна система така, че давам моя вариант семейството отглеждач трябва да е най доброто ти семейство в първия корпус работи майката слагаш ханеманова решетка в втория корпус аз поставям осем рамки и маточната рамка /задължително маточната рамка се поставя между две рамки с открито пило/и отглеждача ти е готов.Решаваш че след 11 дена искаш да имаш готови маточници вземаш две летвички на които да залепиш чашките как /просто запалваш една свещ и капваш няколко капки парафин и слагаш чашката/напръскваш с сироп и поставяш в отглеждача на точното място за да ги почистят.На другия ден първо вадиш млечицето за да е с нормална температура после вадиш маточната рамка и сега трябва да намериш рамка с открито пило от което да вземеш ларви /избираш винаги от най добрите семейства/завиваш рамката с пилото с влажна кърпа и отиваш в помещението да прехвърлиш ларвите.Първо с една клечка слагаш млечицето след това прехвърляш ларвите много е важно да се действа бързо ,ларвите трябва да са най младите с най малко млечице да не са по стари от 24 часа за да излязат качествени майки/някой бе написал че прехвърля на сухо мога да ти кажа как го прави просто прехвърля по стари ларви заедно с млечицето но тези майки не струват не са качествени/Вече си прехвърлил ларвите аз слагам около 30 на една рамка завиваш вече маточната рамка с влажната кърпа и поставяш точно където е била рамката в отглеждача затваряш и храниш всеки ден на 10-я ден имаш готови маточници и след два дни ще се излюпят .Важно за да излязат качествени майки е силни семейства ,млади ларви и подхранване независимо от пашата.Млечицето в чашките служи единствено да не изсъхнат ларвите докато ги захранят пчелите така че слагай малко защото има опасност да удавиш ларвата и приемане на 50 % е отличен резултат така че успех.

Потребител
    Регистриран
    06.02.2011
    Благодаря ти за изчерпателния и написан разбираемо за начинаещ като мен в тази област.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево

Smile

Цитат Първоначално публикувано от perdeee Виж публикацията
    Благодаря ти за изчерпателния и написан разбираемо за начинаещ като мен в тази област.
    Предполагам,че

няма да знаеш кои ларви са излюпени в рамките на 24часа,тъка че поне гледай ларвата да е обвита колкото се може с по безцветна течност-най просто казано.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Е, те тези номера има само няколко дето ги правят (въпрос на манталитет). А ти искаш тези хора да ги сложиш в новата асоциация ? ХА ХА ХА ХА
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Не ме е яд за друго, а защото някой си мошешик за да спечели 5 лева ми натриса загуби от 200 лева (цяла една загубена година на дадено семейство). В момента семействата с фалшивите майки са изключително слаби - не се знае дали въобще ще хванат акацията. Няма да мога да направя и отводки. Може би чак за слънчогледа ще се усвестят, и то защото ще им сложа нова майка. Абе направо една година си е загубена.

Какво да го направиш един такъв майкопроизводител - ако човек го срещне, трябва да го пребие от бой, но това ще му е малко...............

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Част от тях - да.
    Всъщност, тези дни аз продължавам с пренасянето (през няколко дена)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Аз закъснявам с направата на майкопроизводствения пчелин и на оплодните сандъчета и все още съм далече от собствена майкопроизводствена дейност. Това означава само едно - тази година ще купувам много повече майки от външни производители, отколкото бях предвидил. Може би поне 500 броя.

Между другото последните 3 дена направихме подробен пролетен преглед на пчелините ми в Ловешка област, и открихме един много курвенски номер - слаби семейства с червена майка, закупена от лицензирани производители, но под червената боя прозира жълта. Открихме поне 10 такива майки. Чак не мога да повярвам, че лицензиран производител може да ми стъкне такъв КУРВЕНСКИ НОМЕР.

Започвам да си мисля, че живеем в КУРВЕНСКА ДЪРЖАВА !!! Има ли нещо наред в тази държава? Има ли свестни майкопроизводители, на които да може да им се вярва? Да ви кажа честно, много съм разочарован. В много браншове имам бизнес, но този в пчеларския бранш направо ме съсипва. Накъдето и да се обърнеш - само МАФИОТИ, ТАРИКАТИ и МОШЕННИЦИ.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •