Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 59 от 496 ПърваПърва ... 949575859606169109159 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 581 до 590 от общо 4956
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ами аз ще си изкажа мнението защо е ниска изкупната цена - ами защото западните изкупвачи са си наумили, че Българският мед трябва да е по-евтин от този на другите държави. Доводи за това сигурно имат много, но най-важният от тях е:

България е най-бедната държава от Евросъюза.
    В България са най-ниските заплати от цяла Европа.
    Следователно Българският мед трябва да се изкупува на по-ниска цена.

И след това са пробвали на по-ниската цена и са УСПЕЛИ. И сега ще е много трудно да променим тази тяхна представа. А ще е трудно, защото СМЕ РАЗЕДИНЕНИ. Българските изкупвачи също са РАЗЕДИНЕНИ. Факт е, че някои от тях са затворили заводите си, а други вече пробват по-високи изкупни цени. Българските изкупвачи са притиснати и от двете страни - отдолу и отгоре. И ако ние се обединим и повдигнем границата ОТДОЛУ, изкупвачите ще са принудени или да фалират, или да бъдат по-твърди в спазаряването със западняците на цената ОТГОРЕ.

Явно има място за ръст на цената ОТГОРЕ, но за да се случи това, ние трябва ДА СЕ ОБЕДИНИМ. И това ще бъде една от задачите на новата НППО, ако бъде създадена по правилния начин и ако завоюва доверието на своите членове. Ако и когато това се случи, организацията ще може да препоръчва на членовете си по каква цена да продават собствения си мед, и така постепенно в няколко последователни години ще успеем да достигнем до западните изкупни цени.

Забележете - пчеларите в България, които продават на изкупвачите, са по-малко от 4000 или дори от 3000 човека. Ако трябва поименно ще се говори с всеки един от тях и да се надяваме, че няма да се появят предатели, или и да ги има - ще са малко.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Западните фирми си пълнят складовете изкупувайки мед до края на Юли. В Август, всеки е във отпуска(западните фирми не работят) и се радва на слънцето на морето и си почива от добре свършената работа.
    В Септември всеки българин вече си е извадил меда и търси къде да го продаде, НО западните фирми вече са си напълнили складовете за годината и мед повече не им трябва. Затова и малко преди новата реколта цената на меда маалко се покачва, на част от западните фирми запасите не винаги им стигат за цялата година.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    Mateev съгласен съм и това е пътя, но ще е голям проблем за пчеларите на които основен поминък е само пчеларството. За да има някакъв натиск върху цените нагоре те трябва да НЕ продават мед поне 10-12 месеца.Вътрешното потребление е доста свито плюс това сме ограничени да продаваме свободно във супермаркетите и още куп спънки...

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Ако може да се устиска - февруари/март е най-изгодното време за продажба на мед - от една страна запасите на фирмите в Европа са на привършване, от друга новата реколта в Аржентина, Мексико не е излязла все още....

Големите опаковчици на мед купуват юни/юли когато цените са най-ниски. За даден мед (марка) те имат така да се каже рецепта - примерно 1000 т китайски, 1000 аржентински, 300 български и т.н. медове за да получат точно определени показатели и качества... Ако приемем че наш износител е договорил 3 евро за кг то той едва ли би дал висока цена на нас
    Едни от обичайните разходи на търговците (с уговорката че не са всички)
    - разходите за закупчици които обикалят да търсят мед (гориво, някъде заплати, осигуровки, на други места % от цената и т.н.
    - отново разходи за взимане на проби от закупчиците, отделно самия анализ (макар и да е в техни лаборатории пак струва пари/ други пък си го правят в германия но при определени случай
    - разходи да мине по разни села с камион да събере меда
    - разходи за хомогенизиране на една партида
    - транспорт до германия, застраховки, данъци, заплати, осигуровки, заеми към банките
    и т.н. всичко това влиза в тази цена от 3 евро

за да получим по-добра цена единия начин е всички да се обединим около една цена но това е почти невъзможно, другия начин е на местно ниво да се кооперираме.
    Ако търговеца знае че няма нужда да обикаля из цялата област и оттук 1 тон оттам 3 тона - а отива директно в централизаран склад в който има 400-500 т от региона много от разходите му отпадат, ако меда не е в тенекий а във варели готов хомогенизиран отпадат и други разходи - аз ако съм търговец бих склонен да дам тези спестени пари след като знам че ако имам 100 т поръчка е достатъчно само да вдигна телефона и меда ми е набавен с едно обаждане а на мен ми оставя само да отида и да си го натоваря...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Борислав, прав си, но пропускаш момента в който ако хомогенизираш меда на 10 производителя от едно село и един е използвам фармацефтични продукти заранени ще прецака цялата партида. Знам, че мнението ми е доста като наединак, но е възможно да се срещне.
    Аз принципно съм ЗА коорепирането - на запад така хората си докарват по-добри цени, нормално е и тук така да се получи. Просто трябва да се направят 2 неща:
    - да се коорерират производителите, за да могат прекупвачите да видят аргументирана по-високата цена
    - да се напаснат производителите спрямо бизнес цикъла на прекупвачите (както каза Скутелатор) началото на годината, а не да се бърза с продажбата на меда веднага щом е излязъл от кошера.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    не го пропускам.... на хартия е доста лесно на практика е съвсем различно и това че някой може да е ползвал антибиотик е само един от многото проблеми.... но ако се започне с коопериране на местно ниво то следващата крачка е обединяване на тези сдружения в областен браншови съюз което пък е предпоставка за онова което сте писали в темата за нова организация но отдолу нагоре... нещата са малко вързани едно за друго... но повечето мислят че търговеца и държавата са длъжни да ги намерят у тях и да им дават по 10 лв./кг мед (цена) + 50-60 лв. субсидия... без да се правят компромиси, да се инвестира време (лично) и пари (лични) няма как да стане нещо...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Хомогенизирането няма как да се прави от кооперациите по селата. Именно хомогенизирането се третира от закона като ОБРАБОТКА НА МЕДА и за да има някой правото да го прави, трябва да инвестира 1 милион лева в сграда и оборудване, сертифицирани по GMP и HACCP.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.01.2011
    Под хомогенизиране разбирайте - събиране на меда на едно мяст от всички пчелари в района, за да може купувачът с един телефон да купи 2 тона, а не с 20 телефонни разговора.
    Знам иначе какво представлява процесът на хомогенизиране на меда и, че обезпечаването му изисква фабрика едва ли не.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Вие сте се вторачили в цената на меда ,а е по добре да обърнете внимание на това да повишите добива си или с това да отглеждате толкова семейства с колкото може да се справите за някои това са 100 за други 200 семейства.Гледайте максимален брой семейства използвайте повече паши и ще останете доволни от резултата.

Потребител
    Регистриран
    04.10.2010
    абе радо гледай 200кошера и ще ти изкупя меда по 3.50-вярвам ще останеш доволен. ако искаш прави подвижно и ще останеш още по доволен.

Страница 59 от 496 ПърваПърва ... 949575859606169109159 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •