Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна
Резултати от 41 до 50 от общо 65
    Автор
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Защо ти трябва да строиш нови помещения на новия пчелин.Не може ли да си купиш бус и да си пренасяш корпусите кошерите питите с него до вкъщи примерно кадето имаш готов скалд и кадето вадиш меда на старите кошери.Тази зграда за мене е безмислена.Ако имам 5 пчелина трябва да правя пет стаи за вадене на меда и пет слада ли.До колкото те разбра от по горните ти постове така излиза.Законите в България са много но никой не ги спазва всеки продава отводки кошери, дори и майки без да е лицензиран за това сме на това дередже.Никой няма една професия и да кара само по нея едни пчелари други дърводелци трети майкопроизводители.Но хората не са виновни много са мизерни парте в България голяма бирокрация на всякаде и големи данаци но това е друга тема.Моето мнение е че ако имаш 250 кошера независимо кава система и си работоспособен и не си мързелив спокойно може да си изкарваш една заплата от 1000 лева на месец.Някой друг колега с повече кошери да напише и той мнение колко изкарва средно годишно какви разходи има строили згради на всеки пчелин и така.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Правя помещенията у дома. Но ако пчелина ти е на 50 км другия на60 сигурно няма да е много изгодно да пренасяш по 100-тина корпуса и после да ги връщаш, ще трябва и там да сложиш една стаичка където да отсядаш и да вадиш меда.
    Ама голям въпрос стана. Вярно че никой не спазва законите и тези които го правим е само в наша вреда.

Потребител
    Регистриран
    04.10.2010
    колко кошера ще са на едно място зависи от пашата .в моят район шабласамо в градчето има не по малко от 700 800бр.и моите 150 няма проблеми.средно за миналата год.около 35- 40кгпо миналата далеч по добре.правиш ли тънка сметка не си на сметка -по добре се откажи от пчеларството.пари от пчелите се правеха преди 89гдта тогава продавах мед на 2.80-3.20 а сега за какво говорим .затова намаляват пчеларите и остаряват .та моят син вижда как стоят нещата и ми казва че тва не е бизнес и не си струва труда .работи навън ипечели по 4000дл.кога ще гледа пчели?ходих в америка и видях тяхните пчелари. гледат до 3500-4000кош.но те разчитат на парите от опрашването и не толкова на меда.ития пчели ги гледат с 4-5 човека .работят с мн.к. с дб. магазини.и най важното меда им го вади търговеца на мед .как си вярват не знам? но всичко при тях е уредено -субсидии опрашване -цена на меда данъци осигоровки .а при нас кво е?-пълна анархия всеки гледа дати се нареди отзад и кога ще прокопсаме?когато пчеларството стигне дъното и е пред изчезване тогава може би някой ще се сети за него.до тогава ще си правим вятър и никой няма да ни чуе

Наблюдател
    Регистриран
    12.03.2011
    Ами то, може би е по-добре да се отказвам докато е време. sadsmile; В моят случай, имам вила в Балкана , до самите ливади и гора, рекичка на 150 метра надолу. Не съм я посещавала от 4-5 години, и ми се искаше да завъдя малко пчелички, за да я обживея. Представях си го, че ще пътувам зпрез 14 - 20 дни, а през лятото не ми пречи да съм там 1-2 мес.
    Но , като гледам, колко инвентар ще накупя / без центрофуга, тя е на комшийката/ и кошери и пчели... Май с 5-6 кошера не мога да си платя само дизела...
    Какво да се прави, вече се обзаведох с 1 кош.
    Каква е според вас подходяща система за отглеждане от разтояние? Бедна паша, 1000 м. надм.вис.
    начинаещ ентусиаст

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Хе хе уравнението разходи за дизел-приходи от пчели знаиш ли колко неизвестни има ? Иначе оцапаш ли си ръцете с твой мед после няма отърване wink; . Щом си се обзавела с 1 кош. :D вземай смело още един- два и действай. Гледай много пари да не хвърляш и много-много да не пречиш на пчелите, те си знаят работата. За тебе според мен най-добре е да ги гледаш в дадан блатови, по-дебелички /дебелостенни де /, десетрамкови и един два пъти в годината ще си вадиш мед, по малко де, ама перфектен. Айде чети и успех !!

Наблюдател
    Регистриран
    12.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov
    За тебе според мен най-добре е да ги гледаш в дадан блатови, по-дебелички /дебелостенни де /, десетрамкови и един два пъти в годината ще си вадиш мед, по малко де, ама перфектен. Айде чети и успех !!
    Благодаря ти, Йорданов! Този Дадан блат е точно такъв- дебел 4, но пък и размерите са му едни - рамка 350мм. Съвсем ни затрудни, но натам вървят нещата- към 3-4 кошера за красота и някоя капка медец, ако има.
    начинаещ ентусиаст

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Колега, ти в балкана само заради пчелите ли ще ходиш, нали отиваш и на чист въздух и да си починеш, да се махнеш от гадната София. От това по-ценно няма, дори и 3 лв да стане дизела. С 2-3-5 кошера бизнес и сметки не се правят. Почни за удоволствие, научи се и после мисли по-мащабно.
    А какъв е този ДБ 4 мм, то си е като паметник, и каква е тази рамка 350 мм. Странен размер.
    Успех.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    И мен ме впечатли размера на рамката! А ДБ не може да ме впечатли, дори да е с дебелина 8 см.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    А е според мен на колежката - съдейки от употребата на женски род във поста,изобщо не и трябва да се занимава,ама айде :D

Съвети правилни за твоя случай не знам - нямам опита,който ще ти е полезен,но за едно нещо няма да сбъркаш,ако ме послушаш ... е освен за съвета,да не се занимаваш,но wink;

Е този кошер,който имаш ще си го запазиш - като искаш го насели,като не искаш недей,но го пази.

После отиди и си купи,намери или направи минимум 5 абсолютно еднакви кошера - за избора на система не ме питай.

Като почнеш да се учиш - в това,че ще успееш не се съмнявам,не ме разбирай неправилно,и след време като се зариби някой човек покрай теб и дойде ти каже,че иска да се учи и той,дай му ей тоз кошер за някакви символични пари и му кажи да го пази,ама много,ако иска да го населява,ако иска само да си го гледа.

Успех - във форума има много полезна информация.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Areabg, честито за находката ! Това верно си е паметник, дето вика колегата, паметник на майсторлъка. Сега вече никой не строи такива кошерища. Ще ми простите за лирическото отклонение ама аз щото съм почнал с такива и преди две години като разбивах единия видях за какво става въпрос Намирай още един и почвай, че купона вече тече wink; За рамките не е лошо да се придържаш към БДС, тъй че му слагайте една скара на дъното и карай със стандартни рамки. Почваш с това което имаш и което намериш евтино и да не ти пука, после като задобрееш / след няколко сезона де/ може и да почнеш уеднаквяване към това което най ти пасва. На мен например в момента пчелите не са ми бизнес и си ми е кеф на двора да си гледам различни кошерчета, затова и другата седмица ще си плетя тръвна / за което тенкс на Сузито/. Иначе на пчелина или на ремаркето вярно че всичко трябва да е еднакво, ама там вече е друга бира.

Страница 5 от 7 ПърваПърва ... 34567 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •