Първо добре дошъл във форума.
По въпросите, които си поставил. Мисля, че два ЛР "плодника" или корпуса са малко за отглеждане на двумайчино семейство, защото като напълнят корпусите с пило и си до там... Ако направиш отводките началото на април, до 5 юни ще са минали 40 дни, което значи, че тогава точно вече ще имаш много пило и не толкова много пчели, което обезмисля начинанието. Ако все пак решиш да го правиш, направи отводките над плътна преграда над самите семейства. гогато новата майка започне да снася, първо замени преградата с мрежа и след 3-4 дни я смени с ХР. Но осигури обем между двете майки - поне 3-4 магазина, защото иначе ще убията по-слабата майка. Зазимяването зависи от това как ги гледаш пчелите - т.е. ако храниш "интензивно" зимата по-добре да са отделно. Ако зазимяваш и после отваряш чак февруари - март, може и заедно.
Всичко написано по-горе е от скромния ми едногодишен, неуспешен опит с двумайчини семейства. Така че не приемай думите ми за 100% истина. Тази година ще мина на помощни пък да видим ...