Първоначално публикувано от
Mateev
Да ви кажа какво стана и с членския внос, който го гласувахме на учредителното събрание на Българската Соларна Асоциация. Та именно това беше въпроса, който отне най-много време и предизвика най-много дискусии по време на учредителното събрания. Аз предложих 100 лева, но бързо бързо ми охладиха мечтите и сведоха сумата до 10 лева. А това бяха бизнесмени, направили или правещи слънчеви централи за по 300-400 хиляди лева. Обясних им какви са разходите само по регистрацията, и след това дълго-дълго време се спори дали да бъде 20 лева или 25 лева. И най накрая се гласува за 20 лева. Част от хората бръкнаха и ги дадоха веднага, а останалите казаха че ще ги дадат впоследствие.
Като цяло се събра сума, която не стигна дори и за плащане на таксите по самата регистрация. Впоследствие почти никой не си плати членския внос. Така беше и през следващите години. Интерес от членовете голям, претенции големи, взискателност голяма, изисквания да се свърши една или друга работа големи, но повдигне ли се въпроса за членски внос, все едно им казвах, че ще ходят на разстрел. По въпроса с даренията - един единствен член един единствен път дари 100 лева. Въобще за цялата история на асоциацията едва ли сме успели да наберем повече от 500 лева от членовете.
Въпреки това асоциацията започна да функционира с пълна сила благодарение на саможертвата на членовете на управителния съвет, които доброволно загубиха хиляди часове лично време и навъртяха дестки хиляди километри с личните си коли за собствена сметка. А кой все пак даваше някакви пари? Ами аз - кой друг. Не знам колко хиляди левове съм дал, но когато нещата опираха до пари, никой ги нямаше, дори и членовете на управителния съвет. Моя офис се ползваше, моите сътрудници вършеха работа на асоциацията, моите счетоводители водеха счетоводството, моите сървъри, интернет канали, ИТ специалисти и т.н и т.н. По груби сметки сигурно ми е струвало поне по 10-15 хиляди лева на година извън живите пари, които трябваше да ги давам за външни услуги. Извън моята саможертва саможертва правеха и членовете на управителния съвет, но с лично време и с километри личен транспорт. Едва миналата година успяхме да получим външно финансиране по програмата за клъстерите. С тези пари вече назначихме няколко човека на постоянна работа, като с това силно се разшири дейността на организацията и услугите, които предоставяхме на членовете. Тогава събрах управителния съвет и ги накарах всички да се закълнат, че нито една стотинка от тези пари няма да отиде за лични цели. Ще се покриват само тези разходи, които довчера ги правехме от собствения си джоб. Но дори и при тази ситуация се наложи да направя дарение от 10 000 лева, защото ДФЗ не дава пари авансово, а иска първо те да бъдат похарчени и после да ги възстановява.
Ами това е всичко. Това според мене е и рецептата за създаване на една силна и добре функционираща организация - МАЛКА ГРУПА ОТ ХОРА ДА НАПРАВИ САМОЖЕРТВА С ПАРИ и ЛИЧНО ВРЕМЕ !!! И при това да работи не в свой интерес, а в ИНТЕРЕС НА СВОИТЕ ЧЛЕНОВЕ, които в повечето случаи са много неблагодарни и много обичат да критикуват.
Та искам да кажа, че това, което се случва в нашия форум, това не е ново явление. Това съм го играл и друг път, и много добре знам докъде ще доведе. Критикарите винаги ще ги има, но те няма да си мръднат пръста да направят нещо повече от това с лека ръка да отричат всичко добро, направено от някой друг. Колкото до една нова НППО - да, може да я има, но това ще стане само ако ЕДИН ЕДИНСТВЕН ЧОВЕК СИ ЖЕРТВА ПАРИТЕ, и още 3-4 човека около него СИ ЖЕРТВАТ ЛИЧНОТО ВРЕМЕ и километрите на ЛИЧНИТЕ СИ КОЛИ.