Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 11 до 20 от общо 30

Тема: ОТВОДКИ

Потребител
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Добрич
    Лично на мен идеята ми се струва чудесна, заинтересован съм от по - нататъшното развитие по темата. Това е изчистен вариант, особено за хора, който сами си произвеждат майки, а не купуват.

Потребител
    Регистриран
    06.08.2013
    Пчеларски район
    Габрово
    Според мен също идеята е много добра. Това е може би е законен начин за продаване на отводки като единственият недостатък ще е че няма да има възможност този вид отводки да бъдат закупени по пчеларска програма. И все пак ако някой предлага качествен продукт това едва ли би намалило по някакъв начин клиентите му.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    гр. Годеч - 780 м нв
    Прочетете книгата издадена от Котларски , за Клейтън Леон Фарар, и ще ви дойде още една идея за заобикаляне на закона, за който пише Матеев.
    Продавайте ПАКЕТ ПЧЕЛИ, без пити, обезпаразитени. Отделно препродавайте оплодени майки. Преди събирането на двете - напръскайте ги със захарен сироп, по разреден и няма да има проблем с приемането на майката. И си ги заселвайте на собствени пити. Никакви болести.
    Кореспондирам си с приятел пчелар от Индиана, не се бори с акара и с каквито и да е болести - това са средства и време. Което оцелее - добре, което не - загива. Поръчва си един пакет пчели за 60 долара и на следващия ден е на пчелина му. Така поддържа само естествено силни пчели. Вади по над 100 кг мед от семейство. Преди 15 години е имал добив 240 кг от едно семейство.
    Пчеларството не е професия - Пчеларството е призвание.

Автор
    Регистриран
    01.01.2011
    Пчеларски район
    с.Средец и гр.Стара Загора
    Естествения подбор е нещо което много уважавам.
    Първата година ми беше трудно да се реша да го приложа, но на втората не се поколебах и засега не съжалявам за нито едно от загиналите семейства.

Относно матееевките какъв е проблема кога е сформирано семейството, за мен никакъв.
    Миналата година си произведох майки в едното село а повечето кошери бяха в другото. Отделих си пити в корпуси, транспортирах ги 50км. и по някое време си получиха и майки. И 500км. да трябваше да ги транспортирам пак щях така да го направя.
    В развитието на БГ пчеларството най-много пречат предразсъдъците.
    Галин Койчев www.dogo-hunting.alle.bg

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Ами добре, предрасъдаци, хубаво. Ама аз се нуждая от примерно 30 отводки. Купувам това нещо наречено знам ли как. Придавам майките и в един слънчев ден виждам съвсем условно 10 маточника. И за какво аджеба съм си дал парите? Па ако ще и на половин цена да е! Да не говорим за липса на пило.
    Изумен съм, че трябваше да напиша това пояснение...

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    А нима с официалните отводки пак не е така? Аз пък съм изумен, че не знаеш как се правят отводки от лицензираните производители. Ами ако днеска им звъннеш, утре те събират питите, слагат по една майка, и вдруги ден ти ги карат. И това, че някоя майка няма да бъде приета, пак си остава за твоя сметка. Според мене една отводка по нищо не се различава от една матеевка и кутийка с майка. И двете имат пило, и при двете има риск майката да не бъде приета. И двете можем да ги обявим за един и същи клас продукти.

Виж ПЧЕЛНИТЕ ПАКЕТИ са си съвсем друг, различен клас продукт. При тях няма изградени рамки, няма и пило.
    При тях обаче има:
    1. ГАРАНТИРАНО 100%-ово приемане на майката
    2. ГАРАНТИРАНО 100%-ово обезпаразитяване, което според мене си е страхотно преумущество.
    3. ГАРАНТИРАНО висока производителност при изграждане на рамките и създаването на ново семейство. Всички пчели, поставени в такива критични условия, работят като бесни.
    4. ГАРАНТИРАНА УНИВЕРСАЛНОСТ - пчелопакета може да бъде сложен във всякакъв вид или модел кошер. Отпада вечния въпрос "Как да премина от ДБ към ЛР или Фарар или обратното?"

Има и още една може би интересна идея, но трябва да я пробвам догодина. Идеята пак е да гледам семейства на топло през зимата, но този път ще пробвам с ИТАЛИАНКИ. За тях със сигурност се знае, че снасят пило и през зимата. Ако експеримента се окаже успешен, какъв е проблема да продавам ФЕВРУАРСКИ И МАРТЕНСКИ ПЧЕЛОПАКЕТИ, които ще успеят да станат пълноценно семейство до началото на акацията? Какъв е проблема да продавам мартенски МАТЕЕВКИ от италиански пчели и италианско пило, но заредени с майката на доцента или дори с майка - Карника. И в двата случая може да се направи революция в Българското пчеларство, давайки възможност пчеларите въобще да се откажат от презимуване на семейства, защото разходите по едно презимуване може да се окажат по-големи от разходите за купуване на ранна пролетна матеевка или отводка, която да стане пълноценно семейство до първата паша.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ...Какъв е проблема да продавам мартенски МАТЕЕВКИ от италиански пчели и италианско пило, но заредени с майката на доцента или дори с майка - Карника...
    Сам много добре знаеш:
    доц. д-р. Пламен Павлов Петров...

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски

Има и още една може би интересна идея, но трябва да я пробвам догодина. Идеята пак е да гледам семейства на топло през зимата, но този път ще пробвам с ИТАЛИАНКИ. За тях със сигурност се знае, че снасят пило и през зимата. Ако експеримента се окаже успешен, какъв е проблема да продавам ФЕВРУАРСКИ И МАРТЕНСКИ ПЧЕЛОПАКЕТИ, които ще успеят да станат пълноценно семейство до началото на акацията? Какъв е проблема да продавам мартенски МАТЕЕВКИ от италиански пчели и италианско пило, но заредени с майката на доцента или дори с майка - Карника. И в двата случая може да се направи революция в Българското пчеларство, давайки възможност пчеларите въобще да се откажат от презимуване на семейства, защото разходите по едно презимуване може да се окажат по-големи от разходите за купуване на ранна пролетна матеевка или отводка, която да стане пълноценно семейство до първата паша.

Мисля,че себестойноста на "зимен пакет"щее доста висока.

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    Матеев, сравнението с "лицензираните" отводки не е уместно. Аз лично повече никога не бих си купил пчели от тях ако ще и да са последните останали. Сравни ги с отводки, които съм купувал около 20.04 на 4 пити с 3 пило. Тия на кориандъра ми дадоха по два магазина мед, като ми изградиха плодниковите и магазинните рамки.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Още една причина да се разкарат разни "доценти", "професори" и "академици", който просто задушават развитието на българското пчеларсто. По света хората боравят с техника и технологии, развиват селективна дейност и в резултат има мнооооого по-добри пчелни линии. И защо нас ще ни ограничават да ползваме нещо не толкова добро. Та това си е чиста проба дискриминация. Просто всеки тр да има избор и да използва каквато иска пчелна раса. Аз съм твърдо за премахването на забраната за внос на пчели и майки.

Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •