Аз също мисля, че основната причина за кражби е стремежа към "далаверка" със субсидиите. И сега срещам хора, които искат да започнат с 50-100 семейства, без да са виждали отблизо кошер.
Днес бях пак на пчелина, няма нови кражби, но не мога да проследя дали се връщат пчели да си търсят кошера, защото времето е лошо и няма летеж. А и кражбата може да е станала на всяка дата между 22.02 и 1.03. Наш колега, пчелар от около 20 год. каза, че досега са му откраднати над 30 кошера, по 2,3 и повече, не наведнъж. И че практиката била да се крадат най-често 2 от различни места - 1 на мястото на дясната седалка и един в багажника. На него лятото му крадоха пак и той ги премести всички в селото.
Ясно е, че борбата с тази практика трябва да се води на всички фронтове.
1. Както казва Матеев, да се ликвидират предпоставките. Спирането на субсидиите би помогнало, но според мен не е задължително да се губят тези средства, а да се насочат към пчеларите, като се изключат далавераджиите.
2. Превенцията също е необходима, но там са необходими инвестиции. Та аз дори ток нямам на мястото, а и съм затънал със стари кредити и не мога в момента да заделя средства. Но вече усилено мисля по въпроса. А защо няма субсидии за охрана на пчелините? Може да се субсидира комплексна мярка - технически средства - охранителна фирма - застраховка. Сега застрахователите не искат и да чуват за застраховане на кошери. Те също търсят сигурност и изчисляват риска, но ако този риск се сведе до минимум, може и да предложат такъв продукт.
3. Има ли възмездие за крадците? Ами няма! Как няма да крадат тогава. Не зная какво може да се направи по този въпрос, но трябва и тук да се търси решение.