Нататък четете внимателно, защото започва да става интересно. Закона през 2003-та година вече е приет, и вождовете и пчеларите постепенно осъзнават какъв автогол са си вкарали с този член номер 5. Няма значение дали те са го предизвикали, или е попаднал там по случайност. Може би някой министър им е подметнал, че не са легитимни, или пък сами са се сетили, но това, което после се случва, е една надпревара, едно СЪСТЕЗАНИЕ кой първи ще създаде НППО и ще сложи под крилете си най-много областни и общински дружества. И победата е извоювана от Ганчо Ганев, при това съвсем ЗАКОННО. Забележете - не казвам честно и почтенно, казвам ЗАКОННО.
Всичките вождове създават национални сдружения, но това на Ганчо Ганев има най-голяма представителна власт, защото притежава най-много на брой Областни пчеларски сдружения под своето крило. Няма значение как ги е направил и дали са истински или кухи. В правния мир те са законни, и не можем да се сърдим на следващите министри, че припознават Ганчо Ганчев като човека, който има най-голяма представителна власт в България в областта на пчеларството. Просто той най-добре си е изиграл картите, и е победил останалите вождове в една игра, която те също са я играли по същите неписани правила.
Сега като се замисля, ако по него време и аз бях пчелар и също исках да съм вожд, ами че и аз щях да го направя същото. Гледайки член 5 и осъзнавайки, че НППО никога не може да бъде създадена, поради невъзможност за 100%-во участие (това и във филмите го няма), бързо бързо щях да се усетя, че министъра ще клекне и на по-малко участие на области и общини в моята организация. Просто трябва да побързам и да видя кои области и общини все още не са се усетили, и след това да си намеря 3-4 човека от тази област или община, които да подпишат, и ето ти я поредната нова областна или общинска организация. И като направя няколко такива, после ще отида при министъра, ще се изпъча, и ще каза - ето, аз набрах най-голямата подкрепа. И това щеше да е юридически вярно, така че министъра със чиста съвест щеше да се допитва само до мене и да съобразява законите и парите на евросъюза само с мене. Него не го интересува дали наистина зад мене стоят хиляди пчелари. Него го интересува всичко да е юридически изрядно, за да не му дирят после кал под ноктите.
Та това, което го пиша сега, вероятно е минало през главата на тогавашните активисти с пари, и те бързо-бързо са стигнали до извода, че трябва бързо-бързо сами да си създадат собствени организации и да привлекат под своето крило колкото се може повече области и общини. И като цяло се е развило едно състезание, в което победител от юридическа гледна точка е Ганчо Ганев. И ако преди състезанието той е имал някакви връзки в министерството, след състезанието той вече е станал официалния ЮРИДИЧЕСКИ ВОЖД и от тогава до ден днешен е непоклатим от този пост.