Ама във филмите нали добрите побеждават?!
Ама във филмите нали добрите побеждават?!
Хем си прав, хем не си. Лесно можем да се отречем от съществуващите вождове, но има един малък проблем - Къде са новите вождове?
Май такива няма или поне аз не съм чувал за тях. Ако ги махнем съществуващите, Ганчо Ганев ще си остане съвсем без никаква опозиция. Та ние така само ще му направим услуга и ще му гарантираме още 100 години царуване. Не е ли по-добре от съществуващите стари вождове да подберем най-добрия и най-малко опетнения и да го подкрепяме и търпим дотогава, докато се сдобием с нов, още по-добър вожд?
Според мене към днешна дата ние пчеларите страдаме от ОСТЪР ДЕФИЦИТ НА АКТИВИСТИ. Вместо да се появяват нови, започнахме да губим дори и старите наши активисти и съвсем ще си останем без лидери. Кого ще изберем? Кого ще издигнем там до висините, и после да го хвърлим в лапите на Ганчо Ганчев? Кой ще го подкрепя, кой ще го обучи, кой ще го финансира, кой ще му налее в главата самочувствие, смелост и увереност. Дайте го този Левски, че и на мене вече взе да ми омръзва и искам да се оттърва от проблемите, които сам си натресох.
Знаете ли по какво се различават съществуващите вождове от всеки един останал пчелар?
1. Те са активисти
2. Те сами се финансират
И ако някакви активисти все пак бихме могли да намерим, какво ще кажете за тяхното финансиране? Колко от вас се бръкнаха да изпратят по 100 лева на Бонев? Николко. Не го направих дори и аз. Колко от вас му благодариха? Николко. Не го направих дори и аз. А човека си съсипа здравето, нервите и финансите за всички вас и за мене в това число.
Та дайте да не се лъжем. На нас не само ни трябва нов вожд. На нас ни трябва НОВ БОГАТ ВОЖД, който да се самофинансира, и който да се саможертва, борейки се не за него си, а за нас. И докато такъв не го намерим - дайте да преразгледаме отношението си към старите вождове и да подберем някой, който естествено няма да е идеалния, но ще е по-добре от нищо.
Има и още една алтернатива, но за мене тя е още по нереалистична. Алтернативата се нарича членски внос или дарение от всеки един пчелар в България така, щото да се събира един годишен бюджет от порядъка на 50-100 хиляди лева. Само с такъв бюджет могат да се финансират заплатите на 3-4 човека (вожд +сътрудници), както и техния офис и техните командировъчни и другите му там разходи. С подобни бюджети (дори и с по-големи) работят и другите асоциации, включая и тези във фотоволтаичната и в козметичната промишленост, които ги познавам и в които членувам или управлявам. Та ако всеки един пчелар в България без да каже гък се съгласи да дава/подарява на НППО всяка една година по лев на всеки един свой кошер, тогава може и да се получи това с идеалната организация, съставена от идеалните и заслужилите лидери, и имаща на върха си най-заслужилия от всички. Ако не - ами тогава си остава в сила народната поговорка, че който плаща, той поръчва музиката. Тоест тогава пчеларите трябва да си търсим не БЕДЕН И ЗАСЛУЖИЛ ЛИДЕР, А БОГАТ И ДОБЪР ДИКТАТОР. В световната история има много случаи на добри диктатори, които са направили чудеса за своя народ. Е има и обратното - просто трябва да случим на добър диктатор. Към днешна дата явно не сме случили.
Смятам, че нито един от ръководителите на национална пчеларска организация, а не само Ганчо Ганев, няма морално право да се смята опозиция и да се опитва да прави нова обединена пчеларска организация. Всички те са от много години начело (несменяеми) на постовете си. И какво направиха за пчеларите? Едно НИЩО! Те страдат от дефицит на управленски умения, липсват им идеи за добро управлвние. Един от важните принципи в управлението гласи: "Доброро управление е резултат на добрите идееи". Да знаете някакви добри идеи дадени от някой от подписалите протокола за създаване на национална представителна пеларска рганизация. Същите тези господа от няколко месеца са в работната група по промени на Закона за пчеларството (ЗП). Знаете ли, че те не са дали никакви смислени и значителни предложения за промени на ЗП. Комплект от предложения за промени в ЗП са дадени само от Димитър Бонев. Аз не съм член на работната група, но също съм внесъл предложения, това обаче е друга тема. Та като говорин за ръководителите на "национални" пчеларкси организации,за токлова години колко пчелари обединиха? Ако бяха добри ръководители, досега организциите им трябваше да имат хиляди членове. А каква е действителността? Техбите организации имат по една шепа хора, в някои случаи членовете има са по-малко от много общински пчеларски дружестав. Питам как имат сурат да искат да ръководят всички пчелари? Властта е зарана и неизлечима болест. С предлаганата от тях "Концепция" сегашните ръководтели на "нацинални"пчеларски организации се опитват да спечелаят служебна победа, като са заложили по подразбиране тяхното участие начело на новата организация - искат те да са по право членове на така наречения "председателски съвет". Те нямат никакво право на това. При старетиране на обединяване на пчеларите, правилният ход е това да стане категорично без участието на досегашните председателите на така наречените "национални" пчеларски" огранизации и без участието на членовете на техните управителни и контролни съвети Това е така, защото благодарение на мълчанието и безахаберието на членовете на управителните и контролни органи на съответните организации, председателите им правеха каквото си искат. Всички са грешни изатова нямат право да искат те да създават национална представителна организация. Това трябва да стане от други, неопетнени хора, които да са честни и компетентни. Такив пчелари има. Те трабва само да се стимулират и подкрепят за да се организира една наистина национална пчеларска организация, която реално да се грижи за решаване на многобройните проблеми на прларството.
Браво, кога следваща среща и какви документи и теми ще обсъждаме, прати на мейла това за което говорили сте в кафето. Аз не искам да бъркам каша, правя какво о мога за пчелари от Варненска област. Ще продължа да го правя. Когато приключим обединяване на областа тогава ще говорим за всичко останало. На мен ми е остана да събера председатели на общински дружества на едно място и да изберем лигитимен областен председател. От там на татък дам от себеси всичко в тази работна група. След това ще се усамотя за дълго при пчелите ми.
Малко се поотплеснах, затова нека да се върна към изложението си, така, както го бях планувал да го напиша:
Внимателно разгледах Закона за пчеларството, както и всички негови стари версии колкото се може по-назад във времето. Проследих какви промени са правени, в опити да си изясня има ли следи от ЛОБИЗЪМ и по тях да се опитам да съобразя КОЙ ГИ Е ПРАВИЛ. Да ви кажа честно, открих няколко много интересни момента:
1. Най-старата версия на закона, на която попаднах, е още от социалистическо време, като първите въведени версии в Сиела-та са от 1983-та година.
2. 90% от текстовете на този най-стар закон и до ден днешен фигурират в най-новите версии на закона. Тоест в днешната версия на закона все още преобладават текстове, измисляни от нашите пра-пра баби и дядовци в средата на миналия век.
3. Единствената по-сериозна реконструкция е била направена на 24 юни 2003-та година, но по законопроекта за тази реконструкция се е работило още от 2001-ва година.
4. Влизал е в Народното събрание още на 11.10.2001 и е бил отхвърлен. След това вероятно е имало много битки на тогавашните вождове и властимащи, които са продължили две години и най-накрая закона е бил приет на 10.6.2003 г.
5. Интересното е, че вносителите са Коста Костов (ПГ на НДСВ) и Венцислав Върбанов (ПС на ОДС)
6. Основните промени за били в това да се премахнат наименованията на бившите социалистически пчеларски дружествам организации и развъдни станции и да се заменят с нещо по-ново.
7. Прословутия член 5-ти за създаването на НППО се е появил именно тогава. От тогава досега в него има само козметични промени.
Склонен съм да си мисля, че заслуга за този убийствен член има някой анонимен бюрократ или "експерт", който дори не си е давал сметка в каква анархия ще бъде захвърлен сектора поради недомислиците в този член. Едва ли някой от тогавашните вождове е лобирал за този член, защото на практика никой няма интерес от него. Може би е просто случайност или някакво натягане на този анонимен бюрократ или просто глупост или някаква недомислица с изключително тежки последици в бъдеще за целия сектор. Със сигурност текста е бил писан от някой бивш комунист, главата на който все още не е била изчистена от тоталитарното мислене. Само при бившите комунисти всичко беше 100% - 100% гласували, 100% изборна победа, 100% поддръжка от народа. Ха-ха - в член 5-ти националния браншови съюз също трябва да има структури в 100% от областите, а всички знаем, че 100% е невъзможно да бъдат постигнати, когато става въпрос за доброволно кандидатствуване.
И другото лошо, което се появява в този закон от 2003-та година, е създаването и бетонирането на монопола на Майкопроизводителната асоциация. Тука вече пръст има доцента, Ганчо и не се знае още кое задкулисно лице. Може би дори тука заслуга имат и част от старите вождове, част от които после Ганчо ги е измамил и изхвърлил от далаверата с майките и отводките.
Със сигурност основната битка при създаването на закона е бил МАЙКОПРОИЗВОДСТВЕНИЯ МОНОПОЛ, а не член 5-ти, който някакси бледнее и изглежда невинно на фона на всички други направени промени. Създава се впечатление за разработен дългогодишен сценарий от хора-специалисти, далеч надхвърлящи нивото, знанието и възможностите на Ганчо Ганев. Може би цял един отдел на Държавна сигурност или група от висококвалифицирани специалисти са работили по въпроса. Мисля си че това е така, защото промяната е просто съвършенна, точна, ясна, и бетонирана отвсякъде. Целия останал закон е парцал, но в раздела с майките всичко е много добре обмислено и изпипано. Откъдето и да го погледнем, определено си е ЗАГОВОР на няколко лица в свой интерес, който грубо потъпква интересите на цялата останала пчеларска общност.
Уважаеми г-н Маттев, Закона за пчеларството е внесен от г-н Стефан Стефанов - дълги години бил председател БПС - някога единствената пчеларска организация у нас. Той е заложил наименованието НБПС, с идеята той да регистрира такава организация, но котка му минала път. Небезивестният Венцислва Върбанов е съобщил на един "пчелар" - Николчовски за това наименование. Г-н Николчовски запазва в съда това наименование НБПС. При една среща с него той предложи ние, група пчелари да създадем национална организация. В тази група бях аз, беше и г-н Пламен Иванов и още някои, хора, които вече не помня. Аз поех ангажимент да напиша устав. Като го направих, го дадох на г-н Пламен Иванов за мение. Вместо да ми даде мнение по устава, той с няколко други хора отива в съда и регистрира НБПС с устава, който му бях дал. Така се роди НБПС.
Матеев, не ми се искаше да те прекъсвам, но да допълня - до 2010г (явно са се усетили) продажбата на пчелни семейства от пчелари също не беше позволена! ( напр. - разболява се дядото и си продава пчелите, че вече не може да ги гледа - ЗАКОНОНАРУШИТЕЛ!)
There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))