По мое предложение и натиск и донякъде със съгласието на останалите, в следващите дни ще се опитаме да направим някакъв напредък, въпреки несериозното отношение на членовете на работната група. Идеята е да се опитаме да работим задочно по E-Mail, като си разпращаме един на друг документи с предложения, и после всеки да прави забележки, да ги връща и така да се получи нещо като непрекъснато-действуваща електронна конференция, белким успеем по този начин да получим по-голяма активност и най-вече - съгласие по определени точки и напредък към следващите. Отсега обаче е ясно, че това ще е един много бавен и труден процес, при който някой трябва да се жертва и да изписва тонове хартия, която другите за 2-3 секунди ще отхвърлят, защото ги сърби някъде между краката.
Като цяло искам да споделя до какви изводи достигам, гледайки и анализирайки какво се случва до момента с присъствувалите членове на работната група, както и с изказалите се на срещата в Плевен:
1. Всички са добронамерени
2. Всички мислят и милеят за българските пчелари, но си представят различни неща, които трябва да се направят.
3. Всички мислят, че са правили добро и до момента, но не всички техни добри желания са успели да станат факт.
4. Всички имат идеи как да се подобрят нещата за в бъдеще, но тези идеи са различни.
5. Всеки вярва само на своята си идея и почти не се вслушва в другите.
6. Всеки иска да вземе думата и да приказва, и ако има как - никой да не го прекъсва поне 1 час.
7. Никой никого не слуша или поне само една малка част от казаното от един достига до съзнанието на другите.
Като цяло въпреки че всички са добронамерени, много трудно ще постигнем някакво единодушие по причина точка 5, която неслучайно съм я сложил в червено.
И мислейки и пишейки всичко това, в един момент осъзнах, че ако трябваше да напиша същите 7 точки за пчеларите, които не са вождове, ами че те точките пак щяха да са си същите. Ха-ха - ами че пряко следствие от това е и въпроса "С какво вождовете са по-добри или по-лоши от останалите пчелари?". Всъщност смятам това да напиша в следващите десетина постинга, или по-точно каква е ситуацията в България, видяна през призмата на моя все още необременен поглед. Все още не съм заел ничия страна, и все още никой не ме командва или не ме изнудва, така че нямам никакви интереси да защитавам или да оплювам една или друга страна. Ще се опитам да опиша безпристрастно действителността такава, каквато е, а след това всички заедно ще се опитаме да измислиме как да се измъкнем от нея и как да направим опит да я подобрим.

Цитат