Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 30 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 295

Тема: Отводка

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията

Тези пити с кристализирал мед ще си ги чукаш по главата целия сезон.
    Само се моли пролетта да компенсира сушевата зима........

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Проблема ми е, че не слушам какво ми казват хората а си правя каквото реша, казваха ми да не им оставя по толкова мед ама аз си викам да имат.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Бе човек квото сам си направи, това е. Пашата идва със страшна сила и квото направиш следващите два месеца зависи как ще ти мине годината. Ростито е прав и тоя път, имаш много мед, който след 2 седмици почва да пречи. Разпечатвай и пръскай с вода, може да се наложи и с ножа да работиш, като цъфнат дърветата. Всяка празна пита ще ти е безценна! И с това яко зобене, не ти го пожелавам ама на рапицата ще цепиш кошери. Магазини ковеш ли ?
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Не е чак толкова страшно. Ако има някоя и друга свободна пита, всичко е О. К. Като разпечаташ няколко пити и преработят меда, можеш да го изцентрофугираш, за да си освободиш място. По-късно някоя и друга восъчна основа и нещата ще се стабилизират. За това разпечатване, както и за наливането на сиропи, хранения с чист мед и др. под. е хубаво да им се осигури някаква белтъчна храна, защото иначе ще има повече вреда, отколкото полза. Досега не съм имал проблеми с подхранвания чрез разпечатване, независимо дали е била цъфнала джанката или сливата. Разпечатвам, ръся с пулверизатора. След няколко дни пак. Ако не са усвоили предната партида, пак ръся. Ако хартиса нещо, остава за през август - септември, тъкмо да поомекне малко медът. Тогава слагам питите в долния корпус, разпечатвам, ръся, след няколко дни пак и всичко качват горе за зимни запаси.
    Не е чак такъв проблем, но си е хамалогия. Затова мисля, че е по-добре по-малко мед през зимата - само в горния корпус, за да го захапят още през есента, а в долния маломедни пити в края и празни в средата. Може и без пити, но трябва да се чуди човек къде да складира излишните. Над кълбото някакво медно-захарно тесто за всеки случай.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Бе на нас разбирачите ни е широко около врата, ама новобранката с пълни кошери и никъв свободен инвентар няма да му е лесно. И ний сме го играли тоя цирк, па и сега го играем га се наложи, миналото лято в дъжда освобождавах магазини и виках "Дай Боже дъжд", хахах. Хватката е да чете и осмисли какво му се казва тука, да си планира добре нещата и да запрята ръкави, па ний ше стискаме палци и ше даваме акъл.

П.п. Иха, ами ако му се застъпят рапицата и акацията ? Тогаз вече ще трябва да набива канели по корпусите
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от jordanov Виж публикацията
    П.п. Иха, ами ако му се застъпят рапицата и акацията ? Тогаз вече ще трябва да набива канели по корпусите
    Дай боже всекиму такова изобилие!
    А какво да кажем ние, като при нас от две години спряха да сеят рапица, та пчелите трябва да се разкарват до съседното село. Очаквам след някоя и друга година да изсекат и акациевите горички, защото не са ги секли скоро...
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Така е jordanov, каквото човек си направи никой друг не може. Свободните пити са кът, ще градят интензивно пак като миналата година.
    Каквото направя, това ще е. Да сме живи и задави, пък другото ще си дойде на мястото. 14 сандъка са готови за отвоки и 180 рамки са сковани и обтелени, този месец съм 1 седмица отпуска, ще подготвя корпусите и магазините и началото на май съм си пуснал 15 дни отпуска за пашата. Ще слагам от питите с мед на евентуалните отводки, ще разпечатвам сега, ще им намеря приложение.
    Друго си е човек да види нагледно какво става и да си знае за напред

Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Проблема ми е, че не слушам какво ми казват хората а си правя каквото реша, казваха ми да не им оставя по толкова мед ама аз си викам да имат.
    Аз не виждам никакъв проблем. Почни да разпечатваш всяка седмица по една пита с мед и я слагай до пилото. И през Май пак ще си говорим. Ако имаш акация и 4-5 дена хубаво време, този "изразходен" мед ще си го върнеш.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Обаче в нито един кошер който отворих нямаше нито една килийка прашец. Есента имаха по 2 до 3 пити, са за изяли всичкия.
    Имам акация, не е много, но не е и малко.
    В това време как да разпечатвам, при нас дават прогнозата за 10дневката под 10 градуса и дъждове.

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Обаче в нито един кошер който отворих нямаше нито една килийка прашец. Есента имаха по 2 до 3 пити, са за изяли всичкия.
    Имам акация, не е много, но не е и малко.
    В това време как да разпечатвам, при нас дават прогнозата за 10дневката под 10 градуса и дъждове.
    Колега няма ли да правиш отводки тази година? Ако правиш няма какво да се тормозиш, слагаш по някоя и друга пита в тях и си решаваш проблема.

Страница 17 от 30 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •