Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 30 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 295

Тема: Отводка

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    А може да са помогнали и други семейства - кражба.
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Зависи от годината, миналата години извадих по няколко пити с мед от отвока и ги зазимих с по 30 кг.
    Което се оказа много, защото сега имат по над 10кг.
    Написал съм над 10кг., може и по 20 да имат не съм ги преглеждал, но личи че имат още много запаси.
    Нападения съм сигурен че не е имало. След няколко дена ще ги стесня и ще видя как е.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Човека ви казва че има над 10 кг, може и да е към 19...
    Все пак става въпрос за отводки, и моите отводки изядоха почти двойно повече отколкото нормалните семейства.
    Ако е имало кражба в повечето случаи унищожават семейството и не оставят и грам мед.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Днес пренаредих гнездата на отводките, всички пити който ги обслужват ги вдигнах на 2ри корпус а останалите отидоха на 1ви.
    Има много мед по около 8 пити има изцяло с мед а останалите имат венци около 20кг. общо.
    Иначе имат по 2 до 4 пити с пило малко повече от длан и пчели за около 8 пити.
    И 8те отводки са почти еднакви, старите не съм ги закачал, те са по на 15тина пити с пчели и се оправят сами

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Не разбрах къде ти е останал меда, долу или горе? Ако е долу има сериозна опасност от нападение, защото по-слабите разпускат кълбото по-бавно и докато разпуснат входа долу остава без охрана. Освен това за пчелите е противоестествено меда да е под пилото и това се използва в някои техники, но в случая ти не търсиш това. Ако си го оставил горе според мен е по-добре. Имай предвид, че няма да изядат и две пити до джанките а после почти не разчистват , зависи от времето все пак. По добре е да не пестиш сили и да прегледаш силните си семейства и ако има нужда да им разхвърляш този мед защото ще береш ядове.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    От долу остана меда, на 2ри корпус по топля е пилото.
    Така прецених така направих, ще видим дали е било правилно.
    На старите има сложих по една питка, но и те имат също много мед, като гледам от горе има по 5-6 пити, няма да ги закачам 20тина дни.
    Тези пити с мед какво да ги правя сега?
    До година няма да им оставям толкова много.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Тези пити с мед какво да ги правя сега?.
    Сега нищо.Винаги е по добре да го има-създава усещане за изобилие.Когато започне интензивното развитие,времето няма да влияе на темпа на развитието.Докато ако меда е малко лошото време винаги намалява темпа.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Можеше да ги оставиш на по един корпус само.
    Но пък тогава ще трябва да се внимава да не останат без храна или пък да не се блокира майката.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Това се чудех и аз дали да не ги оставя на 1 корпус.
    За сега така, към 20ти март на основния прегледа ще видя какво става и ще преценя.
    Допускам доста грешки, но пък така се учи човек по бързо

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Според мен трябваше да ги оставиш долу.Прелката отворена само на дъното. Питите с мед горе. Да преградиш с плат или найлон или ...... между двата корпуса като оставиш няколко сантиметра проход от пред по цялата ширина. Да разпечаташ една пита с мед на 2/3 от долна страна като и остане запечатан венец. Ще почнат да я ядът и ще получиш петорна полза:
    1. Ще ти освободят една пита на венец.
    2. Ще използваш тази пита да разшериш, след десетина дена.
    3. Ще ги подхраниш.
    4. Нямаше да се чудят какво да го правят този мед там където не му е мястото, а да се чувстват спокойни от изобилието.
    5. Нямаше да има опасност от нападения и кражби.

Този дето ти е дал акъл да им оставиш толкова мед го зачеркваш повече за съвети, защото или не разбира или ти прави мръсно нарочно.
    Тези пити с кристализирал мед ще си ги чукаш по главата целия сезон. Дано не е много твърдо кристализирал, че като го топлят дълго време да се отпусне, че много пити ще дадеш фира иначе.
    Тези питки питки дето им ги даваш от известно време са пълна глупост при наличие на толкова мед. Бях решил да не се обаждам ама си активен участник и като гледам и колегите и те пуснаха да се учиш по трудния начин та се обаждам за последно без да ме питат и дано съм ти бил полезен.
    И за напред мисли, и не повтаряй сляпо действията на другите. Защото сега си вътре с парите от не извадения мед, вътре си с парите за питките и си с блокирани пити които като цефне джанката няма да ги погледнат ако ще да им ги разпечатваш по три пъти на ден.

Страница 16 от 30 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •