Не е вярно това. Виждал съм как 5 литра ги пресушават за ден, ден и половина. Виждал съм и обратното - стоят си недокоснати по 1 седмица и се вкисват.
Това с вкисването лесно може да се разреши. Захарния сироп се вкисва само ако има достъп до него на въздух и на дрожди, които се разнасят от този въздух. Ако е в херметичен затворен съд или кесийка, би трябвало да може да стои неограничено дълго време както на светло, така и на тъмно. Виж и водата - когато е херметично затворена в някакъв съд, няма никакви проблеми с нея. Отвори капачката и я извади на слънце и позеленява само за 48 часа.
По въпроса с дозирането на само 200-300 грама храна на ден - мислил съм си именно за херметични кесийки със сироп, достъпа до които да става през PVC тръби с диаметър 10-15 мм и различна дължина. Вътре тези PVC тръби са натъпкани с някаква мека питка или с пудра захар, която пчелите да я ядат дни наред и когато я проядат до края, чак тогава да проядат кесийката със сироп. И ако има няколко такива кесийки с тръби с различна дължина, би трябвало пчелите да ги достигат в различни дни. Втората идея е някакъв дълъг и тесен лабиринт с храна, в който да е тясно и да не могат много пчели едновременно да отидат до храната. Така също силно можем да забавим усвояването на храната.